Rent kjøkken: Derfor elsker internett vaskevideoer

ORGANISERT: Det har ikke bare blitt trendy å holde hjemmet ryddig og organisert – det har også blitt superpopulært å se på videoer av folk som gjør det.
ORGANISERT: Det har ikke bare blitt trendy å holde hjemmet ryddig og organisert – det har også blitt superpopulært å se på videoer av folk som gjør det.
Foto: Nikoline Anundsen
Ingeborg Christensen Breivik

Rengjøring av tilgrisede kjøkkenvasker og organisering av kjøleskap, skuffer og hyller tar helt av på TikTok. Vi spurte en psykolog om hvorfor.

Klikker du deg inn på emneknaggen #CleanTok på TikTok, så er du én av mange: Videoene under taggen har over 40 milliarder views.

Plattformen bugner av alle slags rengjørings- og organiseringsvideoer. Innholdet byr på alt fra gammelt fett som skrapes vekk fra kjøkkenvasker, til de beste tipsene for å vedlikeholde et pent og ryddig kjøleskap.

Og folk elsker det.

At ulike videotrender okkuperer sosiale medier i perioder er ikke noe nytt. Men de siste årene har det sirkulert rundt flere og flere videoer med samme kjennetegn: De er tilfredsstillende å se på.

Enten det er såpe som kuttes opp med en kniv, kinetisk sand som formes og moses, eller folk som leker med slim, så håver videoene inn seere og likerklikk i millioner.

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg forklarer at den tilfredsstilte følelsen mange sitter igjen med, er tett knyttet til ASMR-fenomenet.

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg
Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg
Foto: Sturlason

– Akkurat hvordan folk reagerer på rengjøringsvideoer varierer nok fra person til person. Noen får en ASMR-lignende sensasjon, mens andre bare synes videoene er behagelige å se på, sier han til Godt.

ASMR står for autonom sensorisk meridianrespons – som for meg bare høres ut som noen tilfeldig sammensatte lyder. Og det er ikke så veldig enkelt å komme til bunns i hva det faktisk dreier seg om, heller.

– Ved ASMR så opplever mange en kriblende følelse i kroppen. Akkurat hvorfor denne reaksjonen oppstår er ikke helt godt å si, for det er forsket så lite på det at man ikke vet nok om det.

Den kriblende følelsen utløses imidlertid av noe sansestimulerende, enten i form av noe vi ser, hører, lukter eller til og med tenker. Det forklarte Hesselberg til Forskning.no i 2020.

Og mange får trolig denne reaksjonen av å se på videoer av folk som vasker og organiserer kjøkkenet sitt.

Men det skal sies at #CleanToks popularitet også kan skyldes mindre kompliserte årsaker.

– Det handler nok også litt generelt om at vi får en god følelse når vi har ryddet. Alle er ikke like glade i å rydde, og vi har ulike toleranser når det gjelder rot, men følelsen av tilfredsstillelse man får når det er ryddig hjemme, den er nok ganske allmennmenneskelig, sier psykologen til Godt.

Har du noen gang irritert deg over at noe ser malplassert ut, fordi det skiller seg ut fra det rundt seg, eller fordi det bryter med et mønster? Da er du ikke alene.

– Noe av det vi liker med disse videoene, er å se at ting blir organisert. Hjernen får litt «hang up» når ting ikke er fullført, og da er det tilfredsstillende når man fullfører noe som ikke var helt ferdig, sier Hesselberg.

– Akkurat nå ser jeg på bokhyllen min, og jeg har en del bøker som står litt hulter til bulter. Det skaper et visst ubehag å se at bokhyllen ikke er organisert.

Altså er det ikke uvanlig å føle på trangen til å organisere i ny og ne.

Liv Gravdahl, bedre kjent som @Hurryliv på TikTok, begynte i fjor å legge ut videoer av at hun vasket, ryddet og organiserte hjemmet sitt.

– Det eksploderte veldig da jeg begynte med disse videoene, sier trebarnsmoren.

I dag har hun nemlig over 200 000 følgere, og alle ønsker inspirasjon til å få unnagjort husarbeidet.

Til Godt deler hun fem tips til hvordan alle (#CleanTok-tilhengere eller ei) kan holde kjøkkenet organisert og ryddig.

1. – Det viktigste man trenger for å holde det ryddig, er bokser til å oppbevare ting i. Det trenger ikke være dyre, fancy bokser heller. Er du student så kan du bruke gamle isbokser. Poenget er bare at det gjør skapene og kjøleskapet mye mer oversiktlig. Det gjør det også lettere å holde det rent, for da tar man bare ut alle boksene og vasker overflatene.

2. – Ta for deg en skuff hver gang du har litt dødtid. Når pastavannet koker – rydd litt. Det tar bare fire-fem minutter å vaske over og sette alt inn igjen. Du trenger ikke å ta alt på én gang, men prøv å gjøre det til en vane å rydde litt når du får tid.

3. – Rydd av spisebordet etter middag. Folk trives selvfølgelig veldig forskjellig, men for min del er det helt uhørt å ikke skulle rydde av etter middag. Det skjer ikke med mindre et av barna må på legevakten!, spøker hun.

4. – Få hele familien til å bidra! Nå har jeg gjort det så lettvint for meg selv, for alle barna bidrar til å rydde. Til og med fireåringen hjelper til med å rydde på kjøkkenet! Jeg begynte tidlig å gi de oppgaver, og så har vi et belønningssystem – det hjelper på. Alt de har hjulpet til med hjemme nå, får de som feriepenger nå som vi er på ferie.

5. – Den gylne huskeregelen er at man aldri skal gå tomhendt ut av et rom: Ta med deg noe som står der, og legg det på plass hvor det hører hjemme. Man er jo på beina og på vei ut av rommet uansett, avslutter hun.

Til tross for at trender kommer og går, kan det se ut til at denne internett-trenden har hatt en påvirkning på folks rydde- og vaskevaner.

Overalt under CleanTok-emneknaggen ser man gule og rosa svamper, med noen veldig urovekkende smil, bli brukt til å aggressivt skrubbe ned kjøkkenbenker og -vasker.

SVAMPEFAR: Scrub daddy-svampen kjennetegnes av smilefjeset.
SVAMPEFAR: Scrub daddy-svampen kjennetegnes av smilefjeset.
Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/VG

Disse svampene er bedre kjent som «Scrub Daddy» og «Scrub Mommy», og salget av dem har økt enormt.

– I ukene 12–14 mer enn tidoblet vi salget av svampene sammenlignet med fjoråret, forteller Clas Ohlsons pressekontakt, Camilla Tully.

Videre forteller hun at salget av generelle rengjøringsartikler har økt med 30 prosent etter at rengjøringsbølgen inntraff.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?