Derfor skal du ikke skylle rå kylling

28. mars 2018Aktuelt
FY, FY: Dropp kyllingskyllingen hvis du vil ha god kjøkkenhygiene. Foto: Natalie Ngo/VG
FY, FY: Dropp kyllingskyllingen hvis du vil ha god kjøkkenhygiene. Foto: Natalie Ngo/VG

Og husk å vaske hendene etter at du har tatt på det rå kjøttet.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du bør oppbevare rå kylling. Men hvis du pleier å skylle rå kyllingfilet i vasken for få vekk væsken den ligger i, bør du slutte med det snarest.

Turid Berglund er veterinær og beredskapskoordinator ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun kan fortelle at det slettes ikke er smart å prøve og skylle bort «kyllingvannet».

– Det du gjør da er å spre bakteriene som finnes på overflaten av kyllingfileten. De kan sprute rundt i vasken og på veggen hvis du prøver å skylle det vekk. Da er det bedre at de heller sitter fast på fileten du skal varmebehandle, siden de dør under varmebehandling, sier Berglund.

En undersøkelse gjennomført i USA av Food and Drug Administration (amerikanske helsemyndigheter) i 2016 viste at 67 prosent alltid vasket rå kyllingstykker, og 68 prosent alltid vasket hel rå kylling eller kalkun.

Hindre smitte

Heller ikke her er det anbefalt å vaske rå kylling grunnet spredning av bakterier. Bakterien det som oftest er snakk om i forbindelse med rå kylling, er Campylobacterbakterien.

– Vi har ikke et salmonellaproblem på slaktekyllingen i Norge, men vi har Campylobakterbakterien. Vi har ikke mye av det her i landet, men det er den bakterien som oftest fører til at folk blir syke av maten i Norge, sier veterinæren.

I 2001 startet Norge en handlingsplan mot Campylobakterbakterien i slaktekylling, som har ført til at under ti prosent av norske slaktekyllingbesetninger er bærere av Campylobacterbakterien, ifølge Mattilsynet.

Handlingsplanen går ut på at produsentene gjør tiltak på gården for å hindre at kyllinger blir smittet. I tillegg tas det prøver av alle kyllingflokkene i varme årstider, og kjøttet fra de som er bærere av smitten blir fryst ned eller varmebehandlet. I denne perioden er det kun kjøtt fra flokker som ikke har fått påvist Campylobacter som kan bli fersk kyllingfilet i butikkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PASS PÅ: Ha et eget skjærebrett til rått kjøtt, og vask hendene dine etter at du har tatt på rå kylling. Foto: Bjørn Thunæs/VG
PASS PÅ: Ha et eget skjærebrett til rått kjøtt, og vask hendene dine etter at du har tatt på rå kylling. Foto: Bjørn Thunæs/VG

God hygiene

Hvis du likevel ønsker å fjerne væsken på kyllingfileten, tipser Berglund om å heller bruke tørkepapir som du deretter kaster.

– For øvrig må du passe på at du har grunnleggende kjøkkenhygiene. Altså at du har et eget utstyr til rått kjøtt, og et annet til ingredienser som ikke skal varmebehandles. Du bør også vaske deg på hendene både før du lager mat og mellom hver prosess; har du tatt i rå kylling, må du for eksempel vaske hendene dine etterpå, tipser Berglund.

Slik gikk det da VGTVs reporter skulle lage kyllingsalat:

Slik må du ikke håndtere kylling

Publisert: 28.03.2018 kl. 12:14
Oppdatert: 06.05.2019 kl. 10:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?