De syv slag: Her er oppskriftene du trenger til julebaksten

VÅRE FAVORITTER: Pepperkaker, berlinerkranser, kokosmakroner, hjortetakk, brune pinner, serinakaker, bordstabelbakkels, peppernøtter. Hvilke mener du inngår i de syv slagene? Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad/Opplysningskontoret for brød og korn.
VÅRE FAVORITTER: Pepperkaker, berlinerkranser, kokosmakroner, hjortetakk, brune pinner, serinakaker, bordstabelbakkels, peppernøtter. Hvilke mener du inngår i de syv slagene? Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad/Opplysningskontoret for brød og korn.
Maria Tveiten Helgeby

Det hører julen til å ha syv slag julekaker i hus, og slik har det vært lenge: Tradisjonen med å lage flere slag julekaker begynte visstnok på 1800-tallet, da komfyren ble mer og mer vanlig å ha i hjemmet.

Kakene selv stammer fra forskjellige århundre: Den norske pepperkaken så visstnok dagens lys allerede på 1600-tallet, mens Fattigmann ble til hele to hundre år senere.

De lærde strides om akkurat hvilke småkaker som hører under «de syv slagene».

Her har vi plukket ut våre syv julefavoritter: Smultringer, sirupssnipper, goro, sandkaker, berlinerkranser, krumkaker og fattigmann. God bakst!

Kilder: Henry Notaker: Ganens Makt/Forskning.no

FYLL FRYSEREN: Nystekte smultringer er farlig gode, og smultringer tåler også godt å fryses ned. Foto: Opplysningskontoret for Brød og Korn
FYLL FRYSEREN: Nystekte smultringer er farlig gode, og smultringer tåler også godt å fryses ned. Foto: Opplysningskontoret for Brød og Korn

Varme smultringer er noe av det beste som finnes! Disse tåler frysing bra, og passer derfor perfekt inn i den hektiske julestria: Bak på forhånd, og varm opp etter hvert som det blir tomt - for det kommer det til å bli.

Tips: Obs! Vær forsiktig når du holder på med smultbakst! Varm smult får en svært høy temperatur, og barn bør holdes langt unna bakingen. Hell heller aldri vann i smultgryten!

SPRØ OG LEKRE: Sirupssnipper, eller tilsvarende krydderbakst hører julen til. Foto: Ruth-Hege Holst
SPRØ OG LEKRE: Sirupssnipper, eller tilsvarende krydderbakst hører julen til. Foto: Ruth-Hege Holst

Disse små smakfulle julekakene er som den litt mer sofistikerte søsteren til pepperkaken. Men den er minst like god, og hører et ordentlig kakebord til. Hvis du vil være ekstra vågal kan du pynte med flere mandler enn en halv. Dette er oppskriften til Ruth-Hege Holst.

DELIKATE: Goro er en av våre eldste julekaker. Ikke bare ser de flotte ut, de er også skikkelig gode. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn.
DELIKATE: Goro er en av våre eldste julekaker. Ikke bare ser de flotte ut, de er også skikkelig gode. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn.

Goro er både delikate og nydelige små kaker. Florlette, men likevel sprø. For å lage denne oppskriften trenger du et goro-jern, men ikke la deg stoppe av det: Har du først kjøpt det, kan du lage goro i mange år fremover!

FYLTE ELLER ALENE: Sandkakene er formet slik at de er perfekte å fylle - eller de kan nytes alene. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn.
FYLTE ELLER ALENE: Sandkakene er formet slik at de er perfekte å fylle - eller de kan nytes alene. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn.

Sandkaker kan nytes både for seg selv, med en kopp kaffe etter ribbemiddagen, eller toppet med for eksempel pisket krem og bær.

EN FAVORITT: Berlinerkranser overstrødd med perlesukker blir ofte regnet som en av de syv slagene. Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad
EN FAVORITT: Berlinerkranser overstrødd med perlesukker blir ofte regnet som en av de syv slagene. Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad

Det er godt mulig dette er barnas favoritt, siden de er overstrødd med perlesukker. Søte, gode og med en morsom snurr – disse må med på kakefatet!

FYLL KAKEBOKSENE: Krumkaker er for mange den ultimate julekaken.  Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad
FYLL KAKEBOKSENE: Krumkaker er for mange den ultimate julekaken. Foto: Jan Soppeland/Stavanger Aftenblad

Disse vakre julekakene skal være både sprø og knasende. Fyll dem med multekrem for en ordentlig god juledessert. NB. Her trenger du krumkakejern.

Tips: Har du ikke krumkakepinne? Form heller krumkaken til et kremmerhus, og sett den i et høyt glass til den stivner.

MED ELLER UTEN SNURR: Opprinnelig skal snippene snittes på midten, for så å tre den ene spissen gjennom snittet. Ved å la snippene være usnittet gjør en bakingen litt enklere. Foto: Opplysningskontoret for Brød og Korn / Studio Dreyer Hensley
MED ELLER UTEN SNURR: Opprinnelig skal snippene snittes på midten, for så å tre den ene spissen gjennom snittet. Ved å la snippene være usnittet gjør en bakingen litt enklere. Foto: Opplysningskontoret for Brød og Korn / Studio Dreyer Hensley

Selv om navnet kanskje tilsier noe annet, var nok ikke dette akkurat den billigste kaken å lage til julefeiringen. Hvis du vil lage en enklere variant av Fattigmann, kan du droppe den distinkte «snurren» - vi lover de blir like gode uansett.

Slik setter du spiss på pepperkakene

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?