Middagstips: Lise Finckenhagens oppskrifter med reinskav

VILT OG GODT: Reinsdyrkjøtt kan brukes til mye mer enn viltgryter. Prøv for eksempel en deilig BBQ-burger av reinskav, eller en «rullekebab» med masse deilig krydder! Foto: Sara Johannessen/VG
VILT OG GODT: Reinsdyrkjøtt kan brukes til mye mer enn viltgryter. Prøv for eksempel en deilig BBQ-burger av reinskav, eller en «rullekebab» med masse deilig krydder! Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Reinskav er skikkelig fast-food med tradisjoner, og som mest sannsynlig kan varieres mer enn du tror.

Med en pose skavet kjøtt i fryseren er middagen aldri langt unna. Kjøttet kler alt fra asiatiske smaker til varme krydderier, og det kan like gjerne brukes på pizza som i wok. Likevel er det nok «Finnbiff» som dukker først opp i tankerekken. Og det er jo egentlig en ganske så genial gryterett. Så mye smak og rein glede, på så utrolig kort tid.

Jeg har denne gangen strippet den ned til en meget enkel utgave (uten at det går utover opplevelsen), men du kan selvsagt bygge den ut litt med både viltkraft, rødvin, brunost og grønnsaker hvis du skulle ønske det.

Er du i et litt mer krydret humør, er muligens «rullebab-en» noe for deg. Saftig kjøtt krydret med blant annet hvitløk, chili, kanel, nellik, spisskummen og kardemomme, rullet inn i nybakte brød sammen med sprø grønnsaker og yoghurtdressing. Alt dette med utgangspunkt i et par poser frossen skav. Er det ikke fantastisk?

Hadde du forresten tenkt på reinskav sammen med BBQ-saus? Den mer klassiske viltburgeren har her fått en utfordrer i denne varianten med BBQ-glasert reinskav, rosenkål-slaw, stekt skogsopp, bacon, halvsmeltet blåmuggost og myk brioche. Ganske så godt ja!

En liten ting er det viktig å bite seg merke i. Som du sikkert har hørt skal frossent kjøtt tine langsomt i kjøleskapet før steking. Det gjelder ikke for skav. Her skal kjøttet aller helst stekes frossent eller halvtint. Fordi kjøttet er så tynt skivet, vil det uansett gjennomstekes på svært kort tid. Hvis de tines på forhånd, vil det gi fra seg mye væske i prosessen – noe om lett kan føre til tørt kjøtt.

Bruk en stor og varm stekepanne og stek kjøttet raskt over høy varme. Ikke ha i for mye kjøtt om gangen. Da vil naturlig nok pannen raskt avkjøles, og kjøttet vil begynne å koke istedenfor og steke. Med det friskt i minnet skal jeg komme med en meget sjelden oppfordring: Sjekk ut frysedisken neste gang du har lyst på noen raskt, enkelt, godt og sunt til middag!

Følg oss også gjerne på Instagram: @godtno

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?