Enkle grep for å holde kjøkkenet ryddig

5. september 2016Aktuelt
KLAR TIL BRUK: Med noen grep kan du enkelt holde kjøkkenet ryddig nesten hele tiden. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
KLAR TIL BRUK: Med noen grep kan du enkelt holde kjøkkenet ryddig nesten hele tiden. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Det frister sjeldent å sette i gang med matlaging når kjøkkenet flyter over av skitten oppvask, brødsmuler og vond matlukt.

Uansett hvor mye benkplass du har, skal det ikke mye til før rot hoper seg opp. Noe av det kjedeligste med å lage mat er dessuten å rydde opp etter seg. Men gjør du litt og litt underveis, slipper du å tenke på noe annet enn å sette tallerkener og glass i oppvaskmaskinen etter middagen. Mye er gjort ved for eksempel å rengjøre kniv og skjærebrett etter du er ferdig å kutte ingredienser, eller få det vekk fra kjøkkenbenken så kan du heller vaske det mens maten stekes eller kokes.

For at kjøkkenet skal være fristende og hygienisk å lage mat på, hjelper det at flater og utstyr er rent og klar til bruk.

Alle vet at rydding må til, men med noen enkle grep kan du holde kjøkkenet ryddig til nesten enhver tid uten at du kanskje tenker over det:

1. Vask av benk og komfyr etter bruk

Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG
Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Det er fort gjort å gå over med en klut med en gang du er ferdig å kutte brød eller steke mat for å få vekk smuler og fettflekker. Ikke bare er det hygiensk, men da er også overflatene rene og klare til bruk med engang.

2. Rydd underveis

Foto: Helge Mikalsen/VG
Foto: Helge Mikalsen/VG

Kaster du matavfall som for eksempel hvitløkskall med en gang du er ferdig å skrelle, får du rotet vekk mens du holder på. Det samme gjelder utstyr og tallerkener du bruker under matlagingen. Når du er ferdig med en ting, legg det rett i oppvaskmaskinen eller skyll av og la det ligge i vasken i mellomtiden, så får du litt «system i rotet».

3. Ha minst mulig stående på kjøkkenbenken

Foto: Daria Minaeva / Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Daria Minaeva / Shutterstock / NTB scanpix

Skjærebrett, oljeflasker, salt og urter er både dekorative og praktiske å ha lett tilgjengelig, men både fettflekker og støv samler seg lett på ting som står på kjøkkenbenken. Så desto mer du har fremme, desto mer er det å rengjøre.

4. Dropp mellomstasjoner

Foto: Frode Hansen/VG
Foto: Frode Hansen/VG

Og har du pasta, ris og krydder liggende i skap eller skuffer, må du selvfølgelig å ta det frem når det skal brukes. Men i stedet for å la esken med pasta eller saltkrukken ligge på benken til du er ferdig med matlagingen, legg det tilbake på plassen sin med en gang.

5. La ting få sin faste plass

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Apropos «plassen sin»: Det er enklere å holde skuffer og skap ryddig hvis kjøkkenutstyr og tørrvarer har sin faste plass. Vil du virkelig holde det oversiktlig, kan du kjøpe inn gjennomsiktige glass- eller plastikkbeholdere som du fyller tørrvarer som havregryn, ris og lignende med.

6. Fyll ikke skapene mer enn nødvendig

Foto: Jørgen Braastad/VG
Foto: Jørgen Braastad/VG

Det bugner over av kjøkkenutstyr du kanskje ikke visste at fantes, og som du heller kanskje ikke trenger. Ved å unngå og fylle opp skap med masse utstyr du aldri bruker eller trenger, er det lettere å finne frem når du trenger det ene eller andre. Dette gjelder også tørrvarer i kjøkkenskapet og matvarer i kjøleskapet.

Publisert: 05.09.2016 kl. 09:13
Oppdatert: 22.12.2016 kl. 09:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?