VGs dom over høstens kokebøker: Disse kokebøkene bør du kjøpe til jul
Denne høsten er det hverdagsmat, norsk mat og grønnsaker som gjelder.
VG har vurdert 20 av høstens kokebøker. Blant forfatterne finner vi alt fra toppkokker, matbloggere og programledere. Vi har også tatt med en internasjonal bestselger fra 2015 som ble utgitt på norsk i høst.
Nivået har vært svært høyt, og hele fem bøker får toppkarakter.
Blant kokebøkenes temaer finner vi blant annet raus «comfort food», norsk mat med en vri, grønn mat og fristende bakverk. Kokebøker med fokus på sunn mat, derimot, er det kun et fåtall av.
Ingen tydelig trend
Det selges flere hundre tusen kokebøker i Norge årlig. I 2015 ble det solgt 373 972 eksemplarer under kategorien «Mat og drikke - norsk». I 2016 var tallet litt høyere: Da ble det solgt 443 597 eksemplarer, opplyser Forleggerforeningen.
Til tross for et salgsløft i fjor, er det betraktelig lavere enn 2014 da det ble solgt 520 511 eksemplarer i samme kategori.
– En faktor som kan påvirke dette området er tilgang på matoppskrifter på Internett. Men dette er det ikke gjort grunding forskning på så vidt jeg vet, sier økonomisjef i Forleggerforeningen, Anne Perstølen.
Perstølen sier det uansett ikke er en tydelig trend så langt, og at variasjonene er der fra år til år.
Bloggere har tatt over
Hittill i år er det gitt ut 59 norske kokebøker og 17 utenlandske kokebøker oversatt til norsk, ifølge tall for Forleggerforeningen.
Marianne Ihlen er redaksjonssjef for faktaavdelingen i Cappelen Damm, et av forlagene som har gitt ut flest kokebøker denne høsten. Hun forteller at markedet har endret seg de siste årene.
– Tidligere var kokebokmarkedet dominert av kokker, men nå er det i stor grad bloggere som har tatt over. I tillegg ser vi at folk har blitt mer interessert i grønn mat, og å spise godt og bærekraftig, sier Ihlen.
Hun mener kokebøker ikke nødvendigvis er lukrativ business.
– På kokebokmarkedet blir det fort til at «the winner takes it all», men vi ønsker en bredde i kokebokporteføljen vår. Man skal treffe både med tema og avsender, og gjør man ikke det, blir ikke totalregnestykket særlig bra. Fra forfatternes side er veldig mye jobb med en kokebok, særlig for dem som tar bildene selv, sier redaksjonssjefen.
PS! Fordi både Lise Finckenhagen og Kristine Ilstad leverer oppskrifter til VG og Godt.no, er deres bøker vurdert av en uavhengig anmelder. Tjodunn Eltvik Dyrnes er matjournalist og driver bloggen smakenavoslo.no.
Disse terningkastene får høstens kokebøker:
Løft middagen til nye høyder
Tittel: Grøntboka
Forfatter: Geir Skeie
Forlag: Skeie Metro forlag
Pris: 299,-
Hva slags mat: Alt du bør vite om tilbehør
Passer for: Hobbykokker og de mer trente
Terningkast: 6
VGs dom: Lurer du på hva slags tilbehør som passer til kjøtt, fisk eller desserter? «Grøntboka» fungerer som en ABC-bok på kjøkkenet. Oppskriftene er enkelt forklart og kapitlenes farger og råvaresymboler guider deg raskt til råvarene. Antall kokkehatter viser vanskelighetsgrad. Siste del av boken er viet grunnteknikkene og råvareguide. Skeie ble verdensmester i Bocuse d’Or i 2009 og vant «Kokkenes Kamp» i 2013. Flere av oppskriftene inneholder Skeies «X-faktortips» som bidrar til å løfte hverdagsmaten til nye høyder. «Grøntboka» er like genial som forgjengeren «Sausboka» fra 2014 i all sin enkelhet, med lett tilgang til oppskrifter og fremgangsmåte når du står ved kjøkkenbenken og lager mat.
Av Nina Andersen
Nydelig norsk
Tittel: Ny norsk mat
Forfatter: Even Ramsvik
Forlag: Press
Pris: 499,-
Hva slags mat: Norsk mat
Passer for: Deg som vil utforske norske matvarer og mattradisjoner hjemme.
Terningkast: 6
VGs dom: En gavepakke av en kokebok til den som vil utforske norske mattradisjoner hjemme, og briljere med fargerike retter på tallerkenen. Ramsvik, som er en av landets fremste kokker, går her i dybden i hvordan du best kan nyttiggjøre deg av kjente norske råvarer fra begynnelse til slutt. Oppskriftene er pedagogisk forklart hvorav flere har bilder fra tilberednings- og presentasjonprosessen. Vareutvalget i rettene spenner fra hval til svele og fra rype til norske jordbær og lammehjerte- inndelt etter årets sesonger. Flere av råvarene får i tillegg en grundig presentasjon, og innføringen i ulike teknikker for tilberedning av råvarene er lett forståelig. De lekre bildene av rettene gjør at du får vann i munnen. Her er det bare å komme i gang: les, lær, lag og nyt!
Av Nanna Johannessen
Oppskrifter til minne
Tittel: Karlas kjøkken - hverdagsmat på menyen
Forfatter: Venner og kollegaer av Karla Siverts
Forlag: Press
Pris: 449,-
Hva slags mat: Husmannskost
Passer for: Sultne og matglade folk
Terningkast: 6
VGs dom: For å hedre kokken Karla Siverts har 11 av hennes nære kollegaer og venner gått sammen for å lage og presentere et utvalg av de over 1000 husmannsmiddagene Siverts komponerte og serverte på restaurant Smalhans mens hun jobbet der i denne boken. Alle rettene er skikkelig hverdagsmat - presentert på en lekker og humørfylt måte og med en liten personlig vri fra hver enkelt bidragsyter. Når man leser denne boken er det umulig å ikke bli inspirert til å gjøre hverdagsmaten litt mer spennende, noe som blir lettere å gjennomføre ved å følge oppskriftene i boka. Hver eneste oppskrift er grundig og godt forklart, og hver enkelt kokk innleder med å fortelle om hvorfor de valgte akkurat denne retten. En flott kokebok som passer for alle som liker god mat.
Av Nanna Johannessen
Middag for 1
Tittel: 1 porsjon
Forfatter: Adam Bjerck
Forlag: Cappelen Damm Forlag
Pris: 379,-
Hva slags mat: Varierte middager, som ikke er for dyrt og ikke tar for lang tid å lage.
Passer for: Den som bor alene, men fortsatt vil spise godt, sunt og variert.
Terningkast: 6
VGs dom: Denne boken har et godt konsept: Middager for én person, samt handleliste for hele uken. Boken tar for seg 15 uker med fire retter per uke, og bakerst i boken finnes oppskrifter på småretter som supper, salater, frokost/lunsj, smoothier og bakst. Handlelistene er skrevet opp slik at du skal kunne handle alt du trenger én gang i uken, og også slippe å kaste rester. Boken er svært oversiktlig, med innholdsfortegnelse som har tatt for seg uke for uke i starten av boken, samt to oppskriftsregistre bakerst i boken; et alfabetisk sortert og et sortert etter emne/kategori. Alle rettene virker gjennomførbare, du får lyst til å lage mat til deg selv, og det er lett å følge oppskriften. Denne boken traff spikeren på hodet innen sitt konsept!
Av Sara Berge Holmberg
Gatemat
Tittel: Lises gatekjøkken
Forfatter: Lise Finckenhagen
Forlag: Font
Pris: 399,-
Hva slags mat: Gatemat fra hele verden
Passer for: Eventyrlystne matelskere som har lyst til å utvide repertoaret
Terningkast: 6
VGs dom: Du blir både sulten og får reisefeber av å lese denne kokeboken. Oppskriftene, layouten og de fargesprakende bildene til Sara Johannessen spiller på lag og gjør hverandre gode. TV-kokken, programlederen og matspaltisten Finckenhagen har samlet oppskrifter fra hele verden, og mellom koreansk bibimbap og hawaiiansk lakse-poke har hun også fått plass til nordiske godbiter som elgbab, sveler og lefsekling. Pluss for nyttig ordliste og Lises favoritt-musikk til matrettene, så nå er det dobbelt grunn til å svinge seg på kjøkkenet.
Av Tjodunn Eltvik Dyrnes
Inspirerende kjøttfritt
Tittel: Kjøttfrie burgere – og alt det gode tilbehøret
Forfatter: Jane Helen Johansen
Forlag: Cappelen Damm Forlag
Pris: 369,-
Hva slags mat: Burgere i alle varianter – uten kjøtt, og med masse tilbehør.
Passer for: Veganer, vegetarianere, pescetarianere, flexitarianere, de som ønsker en grønnere hverdag, kjøttfrie mandager eller som bare vil utforske en matverden uten kjøtt.
Terningkast: 6
VGs dom: Jane Johansen har laget en bok med flere veggisburgere enn du visste fantes, og alt det gode tilbehøret du vil ha til. Boken er svært oversiktlig, med en innholdsfortegnelse som enkelt viser vei. Det er en god innføring i boken med forklaringer over måleenheter og steking, samt hvilke redskaper du bør ha på kjøkkenet. Hun tar også for seg utfordringer som kan skje underveis - og gir løsningen på dem. Boken er fin og ryddig, lett å finne frem i og har fristende bilder. Hun viser til passende tilbehør og det står oppført i hver oppskrift hvor mange burgere den gir.
Selv om det er veganske oppskrifter vil de aller fleste ingrediensene fås kjøpt i dagligvarebutikker. Om ikke er det forklart hvor du får tak i råvaren og det er foreslått alternativ erstatning. Små tips og erfaringer underveis gjør oppskriftene suksess-sikre. Uten tvil en bok man vil ha i hyllen.
Av Sara Berge Holmberg
Hva skal vi ha til middag?
Tittel: Mat på bordet hver dag
Forfatter: Ina-Janine Johnsen
Forlag: Gyldendal
Pris: 399,-
Hva slags mat: Hverdagsmat med det lille ekstra.
Passer for: Alle som lurer på hva de skal ha til middag
Terningkast: 5
VGs dom: Matbloggeren Ina-Janine Johnsen har siden 2009 inspirert leserne med fristende oppskrifter. Nå er hun ute med sin tredje kokebok som setter hverdagsmat på menyen. Hennes lidenskapelige forhold til mat gjennomsyrer bokens rundt 130 oppskrifter, som spenner fra både pizza, supper og ovnsretter til helgemat og desserter. Eksotiske råvareinnslag skaper en vri i flere av de rause rettene, side om side med både kjøttkaker og lapskaus. Vegetarrettene kommer med firkløver-symbol. Forfatterens eltefrie brød er også med. Kokeboken vil garantert inspirere til å lage god og rask mat fra bunnen av, og langt på vei løse middagsutfordringen for travle familier. Lurer du på om du skal velge olje, smør eller margarin får du svar på det under «Kjekt å vite».
Av Nina Andersen
Reise- og kokebok i ett!
Tittel: Smak spansk
Forfatter: Jon Berg & Rodrigo Belda
Forlag: Gursli Berg
Pris: 399,-
Hva slags mat: Tapas og andre spanske retter
Passer for: Reise- og matglade personer med hang til det spanske kjøkken
Terningkast: 5
VGs dom: Har du drømt om å gå fra tapasbar til tapasbar i Spania? Med denne boken kan du starte matsafarien i Madrid, et av verdens ledende mat- og vinområder. Forfatter Jon Berg og kokk og restauratør Rodrigo Belda har laget en solid reise- og kokebok i ett, med utgangspunkt i noen av Madrids beste restauranter og barer. Oppskriftene er godt forklart og spenner fra helt enkle tapasretter, til de klassiske som krever flere dagers forberedelser. Råvarene finnes i norske butikker. Du får også tips til konditorier, delikatesseforretninger og markeder du kanskje ikke ville funnet på egen hånd. God registerinndeling gjør det enkelt å finne frem i boken. Bildene frister stort, men synd at flere av dem blir borte i bretten.
Av Nina Andersen
Hverdags-indisk!
Foto: Cappelen Damm
Tittel: Masalamagic - Magien i det indiske kjøkken
Forfatter: Niru Kumra
Forlag: Cappelen Damm
Pris: 379,-
Hva slags mat: Indisk mat til både hverdags og fest
Passer for: Deg som vil utforske det indiske kjøkken og lære å lage et smakfulle retter med ulike krydderkombinasjoner
Terningkast: 5
VGs dom: Lyst å briljere på kjøkkenet med nye eksotiske smaker? I I Masalamagic gir Niru Kumra deg en grundig innføring i hvordan du best mulig kan kombinere de mangfoldige smaker og krydder som finnes i det indiske kjøkken, samt oppskrifter på en rekke flere retter enn hva nordmenn flest er vant til å få servert på indisk restaurant (ikke bare “Tikka Masala her altså). Boken er pedagogisk bygget opp med en grundig innføring i alt fra oljer, krydder, linser og meltyper i begynnelsen. Hver enkelt oppskrift er enkelt forklart, med enkle tips til hvordan du kan erstatte enkelte ingredienser ved behov, og med innbydende bilder av hver rett. Her finner du lekre retter til både hverdags og fest.
Av Nanna Johannessen
Moderne tradisjonsmat
Tittel: Maten vi deler
Forfatter: Jan Ivar Nykvist, Stian Broch, Mats Dreyer
Forlag: Gyldendal
Pris: 399,-
Hva slags mat: Rustikk gårdsmat av «rene» råvarer
Passer for: Deg som vil invitere til middag og imponere med «fancy» norsk tradisjonsmat laget fra bunnen av.
Terningkast: 5
VGs dom: Maten vi deler er kokeboken for deg som er opptatt av rene råvarer og smaker - og som vil invitere til godt lag. Jan Ivar Nykvist har tatt utgangspunkt i gode matopplevelser fra egen barndom, og legger opp til middager hvor venner i godt lag kan nyte sammensatte middager til ulike anledninger, som for eksempel søndagsmiddag, vennelag, en romantisk middag eller et varmt høstmåltid. Oppskriftene er tradisjonsmåltider, ofte med en liten moderne vri med norske råvarer. Boken får pluss for at det i begynnelsen av boka er satt opp forslag til flere ulike menyer til de ulike «lagene», samt en sammensatt buffet. Oppskriftene er godt forklart med anslag for hvor lang tid det tar å lage dem, samt hvor mange personer de er beregnet til.
Av Nanna Johannessen
Grønn glede
Tittel: Den grønne maten
Forfatter: Aicha Bouhlou
Forlag: Gyldendal
Pris: 399,-
Hva slags mat: Vegetar
Passer for: Den som vil lage enklere retter med eksotiske smaker
Terningkast: 5
VGs dom: Matbloggeren Aicha Bouhlou er ute med sin andre kokebok, og den er proppfull av grønn matglede. Her finner du inspirerende oppskrifter på et nivå som alle kan klare, bildene er fristende og man kjenner tidvis smaksløkene syde når man blar i boken. Rettene tar deg med til Marokko hvor Bouhlou selv har sine røtter, videre til Midtøsten og helt til Asia. Bouhlou viser vei til enkle meze-retter, snacks og middagsretter. Noen av oppskriftene har eksotiske navn som Baba ganouch, bissara og labneh, mens ertepuré og gulrotsuppe er litt mer kjent her oppe på berget. Fellesnevneren er enkle grønne retter fulle av smak.
Av Hege Lyngved Odinsen
Full meny
Tittel: Trine inviterer
Forfatter: Trine Sandberg
Forlag: Cappelen Damm
Pris: 399,-
Hva slags mat: Middagsmenyer til hverdag og fest
Passer for: Vanlige amatører og gourmet-amatører
Terningkast: 5
VGs dom: En av Norges mest leste matbloggere, Trine Sandberg, feirer 10-årsjubileum som blogger med ny kokebok. Tema for boken er sammensatte menyer for hverdag og fest, og her får du tips til både venninnelunsj, pizzafredag og sju festmenyer - fra det helt enkle til det mer avanserte. Lettlest og oversiktlig bok med inspirerende bilder, og med angitt tidsbruk og antall personer som menyen er laget for. Oppskriftene spenner fra oksefilet med bringebær, bacalao, spinatpai og pizza, til sjokoladebanankake og ovnsbakte pepperepler. Noen av oppskriftene krever tid og forberedelser, mens andre er enklere. Et ypperlig verktøy for deg som vil samle familie og venner til en koselig stund rundt bordet.
Av Hege Lyngved Odinsen
Morsom og inspirerende
Tittel: Truls à la Hellstrøm – Mesterkokk på 1-2-3
Forfatter: Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen
Forlag: Kagge Forlag
Pris: 449 kr
Hva slags mat: Fristende oppskrifter som ikke virker avskrekkende
Passer for: Hverdagskokken som vil prøve å gå steget videre
Terningkast: 5
VGs dom: Kokeboken, som er basert på TV-serien med samme navn, er morsom og inspirerende - her finner du oppskrifter på alt fra gratinerte snegler til guacamole. Hver oppskrift inneholder spørsmål fra Svendsen – og freidige svar fra Hellstrøm. På denne måten får du vite hvor du får tak i enkelte spesialingredienser og hva det faktisk vil si å «koke ut» appelsinskall.
Boken er delt inn etter landene Svendsen og Hellstrøm besøkte, og har både kronologisk og alfabetisk oppskriftsregister bakerst i boken. Dette gjør det enkelt å finne fram. Hvert kapittel åpnes av en lengre tekst som forteller om opplevelsene de har delt.
I enkelte oppskrifter blir det vel enkelt forklart (at ting skal stekes «til det er ferdig»), og det står ikke hvor mye tid en må beregne totalt. Men alt i alt en flott kokebok.
Av Maria Tveiten Helgeby
Noe for enhver
Tittel: Mat hjemmefra. Tradisjonell og moderne hverdagsmat fra hele Norge
Forfatter: Christopher Davidsen
Forlag: Kagge Forlag
Pris: 449 kr
Hva slags mat: Hverdagsmat - og litt fjongere hverdagsmat.
Passer for: Den som har lyst på staute, gode og mettende oppskrifter
Terningkast: 5
VGs dom: Christopher Davidsen vant sølv i Bocuse d’Or, og gir nå ut sin første kokebok. I forordet får vi vite at Davidsen har hatt en vanskelig oppvekst, og at gode matminner var med på å få han gjennom harde stunder. Disse matminnene har han nå satt sammen til denne kokeboken, som er både enkel, inspirerende og oversiktlig.
Her er det noe for alle og enhver: Davidsen viser deg hvordan du lager alt fra klassiske kjøttkaker i brun saus, til sprøstekt svinestek som må ligge et døgn i saltlake. Leseren får små tips underveis, og loses fint gjennom oppskriftene - som alle er illustrert med store bilder.
Av Maria Tveiten Helgeby
En personlig reise
Tittel: Smaker det er verdt å ta vare på
Forfatter: Morten Schakenda
Forlag: Aschehoug Forlag
Pris: 399,-
Hva slags mat: Mat fra alle verdenshjørner, som er tilpasset norske råvarer og kjøkken.
Passer for: Den som vil utforske norske råvarer i både enkle og mer avanserte retter
Terningkast: 4
VGs dom: Dette er en kokebok med mer personlig preg. Den er delt opp i Schakendas ulike livsfaser - fra barndommen, gjennom kokkeskolen, som toppkokk og som bakeren i Lom. Han forklarer hvordan boken skal brukes, etterfulgt av noen ord om hans matreise: Hver rett er med i boken av en grunn, og Schakenda forklarer hvorfor.
Men, oppskriftene i hver kategori spriker: På den ene siden finner du søte lefser, blar du om får du en oppskrift på kveite - noe som føles rotete.
Bildene er som tatt rett fra Schakendas eget middagsbord - men det er noe av sjarmen og understreker det personlige preget i boka. Oppskriftene er enkle å følge. Boken minner om at smaker og matopplevelser er en stor del av livet, og at en må sette pris på øyeblikkene. Det er en fin og personlig kokebok, med gode oppskrifter. Men oppbygningen av boken fungerer nok bedre i teorien enn i praksis.
Av Sara Berge Holmberg
Kaker i fleng
Tittel: Det søte liv – kaker for enhver smak
Forfatter: Kristine Ilstad
Forlag: Cappelen Damm
Pris: 399,-
Hva slags mat: Over 200 (!) kakeoppskrifter
Passer for: Deg som er glad i å bake søte kaker
Terningkast: 4
VGs dom: «Det søte liv» ble i fjor kåret til årets Bake- og dessertblogg. I sin nye bok deler Norges største kakeblogger, Kristine Ilstad, både tradisjonelle kaker, samt nye varianter av kjente kaker, som sjokoladeversjonen av Verdens beste. Oppskriftene er smart inndelt i 10 kapitler etter hovedingrediensen: Vanilje, sitrus, sjokolade, lakris etc. Stort pluss for flere langpanneoppskrifter, for den som skal bake kaker til mange. Kakebildene er av høyst varierende kvalitet, noe som trekker ned. Når det er sagt, er bokens enkle, ujålete stil med på å leseren tro på at han kan få til disse oppskriftene. De fleste av oppskriftene ligger allerede ligger ute på bloggen, noe som gir en følelse av gjenbruk og mindre eksklusivitet.
Av Tjodunn Eltvik Dyrnes
Bærekraftig kokebok
Tittel: Bruk alt - Deilig mat og god samvittighet
Forfatter: Ingveig Tveranger og Heidi Netland Berge
Forlag: Jæren Forlag
Pris: 399,-
Hva slags mat: Kreativ og bærekraftig tradisjonsmat.
Passer for: De som vil lage smakfulle retter ved å utnytte mat og råvarer som du har i skapet.
Terningkast: 4
VGs dom: Her kan du kjøpe deg god samvittighet! Gamle mattradisjoner og oppskrifter smeltes sammen i nye måter å utnytte råvarene på. I utgangspunktet en tradisjonell kokebok med hovedvekt på oppskrifter, eneste forskjell er bærekraft som går som en rød tråd gjennom boken. Her skal hele dyret med: Fettrike kjøttstykker spekes, fiskehodene blir plukkfisk og kalvenyrene sauté. Er det poteter til overs går de i vaffelrøra. Boken er spekket med fristende matbilder. Men flere av oppskriftene burde vært bedre forklart i forhold til både mengder antall personer rettene er ment for.
Av Nina Andersen
Kosemat
Tittel: Kosekokeboka
Forfatter: Maj-Britt Aagard
Forlag: Kagge Forlag
Pris: 429,-
Hva slags mat: Kosemat til hele helgen – alt fra fredagstacoen, til lørdagsbrunsjen og den salige søndagsmaten.
Passer for: Den som setter pris på ekstra kos og god mat i helgene.
Terningkast: 3
VGs dom: Kosekokeboka inneholder så mange som 200 oppskrifter, og sammen med en uoversiktlig layout kan det virke overveldende å åpne boken. Du får lite informasjon i innholdsfortegnelsen, boken viser seg som svært uoversiktlig og du vet verken hvor du skal begynne eller slutte. Ved oppskriftsregisteret bakerst i boken er det vanskelig å finne frem til oppskriften du vil ha dersom du ikke vet hva forfatteren har kalt retten. Ostekaken finner du for eksempel under «A», som «akutt ostekake». Det står heller ingenting om tidsbruk. Pluss for en haug fristende helgemat-oppskrifter, og flotte bilder.
Av Sara Berge Holmberg
Instavakkert
Tittel: Gitte & Filip – Mat for små, store øyeblikk
Forfatter: Gitte Witt og Filip Loebbert
Forlag: Gyldendal Forlag
Pris: 399 kr
Hva slags mat: Hverdagsmat med friske farger og mye grønnsaker
Passer for: Folk som har lyst på en inspirerende «coffee table»-bok
Terningkast: 3
VGs dom: Dette er den første kokeboken til skuespiller Gitte Witt og hennes fotograf-samboer Filip Loebbert, som sammen driver matbloggen Gitte og Filip. I kokeboken finner vi 100 oppskrifter fordelt på fem kategorier. Bildene er «instavakre» og stemningsfulle, og flere av oppskriftene introduseres av små tekster om minner og historier.
Med det sagt føles boken innimellom mangelfull: Flere av oppskriftene minner om hverandre, mens andre retter er i overkant enkle. Oppskriftene er heller ikke konsekvente når det gjelder å informere om antall porsjoner hver oppskrift holder til, hvor mye du trenger av hver ingrediens eller hvor lang tid det kommer til å ta. Disse tingene gjør at boken – som kokebok – kommer litt til kort.
Av Maria Tveiten Helgeby
Enkelt må også friste
Tittel: Simplissime. Verdens enkleste kokebok.
Forfatter: J. – F. Mallet
Forlag: Memo Forlag
Pris: 349 kr
Hva slags mat: Retter med maks seks ingredienser (ikke medregnet salt og pepper)
Passer for: De som vil ha noe enkelt
Terningkast: 2
VGs dom: Simplissime ble gitt ut i 2015, men kom på norsk i høst. Boken, som er en internasjonal bestselger, reklamerer med at det er verdens enkleste kokebok. Her er det maks seks (hoved-)ingredienser, og oppsettet av oppskriftene er brukervennlig: Ikke bare er det bilde av den ferdige retten - det er også bilde av hver enkelt ingrediens som brukes.
Men, problemet oppstår når en ser på oppskriftene: Mange er så enkle at det nesten ikke kan kalles en oppskrift («Nakkekotelett med kirsebær» er nettopp det - fire nakkekoteletter med 24 kirsebær - pluss salt og pepper) og det virker som om ingredienser kuttes over en lav sko for å holde antallet ingredienser nede - det blir rett og slett for «simpelt». Det er heller ingen tydelige overganger mellom de forskjellige kategoriene i boken.
Det kan føles som at forfatteren har satt sammen retter kun basert på antallet ingredienser - ikke basert på smak. Og det er dumt når det skal være en kokebok: Enkel mat er bra, men da må det også friste.
Av Maria Tveiten Helgeby
FAKTABOKS:
Topp 10 solgte kokebøker de siste 10 årene
1. Trines mat: favoritter og ukemenyer, av Trine Sandberg (Cappelen Damm, 2013)
2. Familiekokeboka, av Tom Victor Gausdal (Forlaget Press, 2009)
3. Trines mat 2, av Trine Sandberg (Cappelen Damm, 2015)
4. Den rutete kokeboken, av Ingrid Espelid Hovig (Versal, 2010)
5. Enkle og perfekte menyer, av Eyvind Hellstrøm (Pantagruel, 2009)
6. Stiansen inviterer til fest, av Bent Stiansen (Font Forlag AS, 2008)
7. Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller, av Eyvind Hellstrøm (Pantagruel Forlag A/S, 2006)
8. Hverdagsmat: middag for alle, av Ole Martin Alfsen (Forlaget Press, 2014)
9. Ølbrygging fra hånd til munn, av Colin Eick (Kagge, 2013)
10. Alene hjemme: kokebok for små husholdninger, av Bent Stiansen (Font, 2012)
Kilde: Bokhandlerforeningen
Publisert: 11.12.2017 kl. 11:43
Lag deg en gratis konto