Så lenge holder vinen seg etter at den er åpnet

27. mars 2018Aktuelt
PASS PÅ: Ifølge VGs vinekspert bør du unngå å oppbevare vinen på kjøkkenbenken. Sett den heller et sted som er mørkt og kjølig. Foto: Frode Hansen/VG
PASS PÅ: Ifølge VGs vinekspert bør du unngå å oppbevare vinen på kjøkkenbenken. Sett den heller et sted som er mørkt og kjølig. Foto: Frode Hansen/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Bare husk å oppbevare den riktig!

Hvis du har gått til innkjøp av vin, kan det være smart å vite hvor lenge den faktisk er holdbar: Kan faktisk en pappvin stå mange uker på kjøkkenbenken, og varer en flaske musserende like lenge som en flaske rødvin? Svaret på begge spørsmål er nei.

Vinekspert Edvard Skramstad kan fortelle at vinens holdbarhet vil variere noe.

– Uavhengig av om den er i pappkartong eller flaske - og uansett om den er rød, hvit eller rosa, holder den i hvert fall et par uker, sier Skramstad.

Noen naturviner kan holde seg ekstra lenge, og musserende har den minste holdbarheten. Til den råder vineksperten å ha en spesiell kork, som er med på å holde boblene friske, da disse forsvinner svært fort fra en åpnet flaske.

Oppbevaring

Når flasken eller boksen med vin først er åpnet, er det viktig å sette den kaldt.

– Det viktigste er at du lagrer vinen i kjøleskapet etter den er åpnet. Og så er det viktig med en kork som er tett. Skrukork er bra, forteller Skramstad.

Hvis du er i tvil om vinen har blitt dårlig, gir duften og smaken deg svaret.

– Du smaker fort dersom vinen er litt slapp og sliten. Når du merker at vinen mister fuktigheten, er den på vei til å «bikke» - så lukt, smak og vurder. Og selv om den skulle virke litt rusten kan man bruke den i sauser og matlaging, sier vineksperten.

Kjøkkenbenken er en vin-versting

Kjøkkenbenken er det verste stedet å oppbevare vin, ifølge vineksperten. Om vin lagres for varmt over tid kan den bli madeirisert, noe som gir vinen en uønsket bismak som kan minne om søt eddik. Denne prosessen utvikler seg hurtigere jo høyere temperaturen er.

– Generelt bør vin oppbevares mørkt, og temperaturen skal optimalt sett ligge mellom 10 til 16 grader. En stabil temperatur på rundt 14 grader er perfekt. Unngå steder der temperaturen er ujevn. For korttidsoppbevaring av vin er ikke dette veldig viktig - en mørk krok eller bunnen av et skap er mer enn bra nok. Skal du lagre vin over lengre tid bør du være mer oppmerksom på temperaturen, tipser Skramstad om uåpnede flasker og bokser.

Kjøkkenet er det stedet i huset der temperaturen svinger mest, derfor bør du unngå å oppbevare vin her. De fleste andre steder i huset er bedre egnet - med unntak av badet.

Sommelier Henrik Dahl har tidligere fortalt Godt at rødvinsflasker ofte har grønt glass for å beskytte mot lys og UV-stråler. Uansett glassfarge har hverken rødvin eller hvitvin godt av direkte sollys, da den kan forringe seg raskere av dette.

Prøv deg på noen av disse oppskriftene med vin, da vel:

Publisert: 27.03.2018 kl. 13:29
Oppdatert: 17.04.2020 kl. 13:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?