Maten du kan droppe å kjøpe ferdig i butikken

ENKELT: Guacamole lager du på 1-2-3 med modne avokadoer samt lime og koriander for god smak. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ENKELT: Guacamole lager du på 1-2-3 med modne avokadoer samt lime og koriander for god smak. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Natalie Ngo Granum

Ofte er det lettvint å ty til ferdigprodukter fra butikkhyllene, men her er maten du kan lage enkelt og bedre selv.

Alt som er ferdig er som regel bra. Og vi innrømmer at av og til er det lov å jukse litt - om det er å ty til kanelboller fra frysedisken eller ferdigpizzabunn.

Visste du at du bare trenger en kjele og en stavmikser for å lage en supergod gulrotsuppe? Sjekk videoen under!

Fyldig suppe med chorizo på 1-2-3

Nå til dags kan det meste kjøpes ferdig hos nærmeste dagligvarehandel for å spare tid og arbeid. Men noe er faktisk enklere å lage enn du tror, og smaken blir selvfølgelig ti ganger bedre. Ikke minst vet du akkurat hva det inneholder når du lager det selv.

ANVENDELIG: Guacca er like godt som dipp til snacks som tilbehør til fredagstacoen. Foto: Magnar Kirknes/VG
ANVENDELIG: Guacca er like godt som dipp til snacks som tilbehør til fredagstacoen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Kjøper du guacamole på boks eller guacamolemiks? Slutt med det! Det er ofte uenighet om hva skal i guacamolen, men egentlig trenger du kun most avokado, salt og lime for å lage den hjemmelagede versjonen. For ekstra smak kan du tilsette både finhakket hvitløk og fersk koriander. Enklere blir det ikke.

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Apropos dipp; ingenting er vel bedre enn en skål med fyldig rømmedipp som følge til potetgullet? Dipp kan lages med både rømme, naturell yoghurt og crème fraîche. For å få den gode dippsmaken er det bare å tilsette de krydderne du ønsker, som hvitløk og paprikapulver.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Pesto finnes i mange varianter, men den mest klassiske sausen kan enkelt lages med basilikum, pinjekjerner, olje, parmesan og hvitløk. Alt kjøres bare i en foodprosessor.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Er du tom for majones, men har egg, hvitvinseddik, litt sennep og olje er det meste løst innen ett minutt. Ha 2 egg, 1 ts hvitvinseddik, 1 ts sennep i en stavmikserbeholder og plasser stavmikseren rett på eggeplommene. Hell deretter i 2 dl nøytral olje. Så er det bare å kjøre i gang stavmikseren. Vips, har du hjemmelaget majones, eller aioli hvis du vil tilsette revet hvitløk.

Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no
Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no

Granola eller müsli kan lages av det meste du har i skapet, som havregryn, frokostblandinger, tørket frukt og forskjellige nøtter. Det hele stekes på et brett i ovn toppet med litt sukker og honning. Når du lager müsli selv kan du dessuten justere sukkermengde etter smak.

SJOKOGODT: Topp desserter eller kaker med sjokoladesaus. Her finner du oppskriften på Pavlova Belle Hélène. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv
SJOKOGODT: Topp desserter eller kaker med sjokoladesaus. Her finner du oppskriften på Pavlova Belle Hélène. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv

Den beste sjokoladesausen lager du faktisk selv og med kun to ingredienser. Varm opp kremfløte og rør ut den sjokoladen du liker best i den varme fløten til du får en glatt saus.

LETT SOM EN PLETT: Med eller uten valnøtter - denne browniesen er en av «Det søte liv»-Kristines favorittoppskrifter. Foto: Kristine Ilstad / boken «Det søte liv - Kristines favoritter»
LETT SOM EN PLETT: Med eller uten valnøtter - denne browniesen er en av «Det søte liv»-Kristines favorittoppskrifter. Foto: Kristine Ilstad / boken «Det søte liv - Kristines favoritter»

Visste du at du kan lage myke og klebrige brownies på 1-2-3? Denne oppskriften på brownies med kakao til bakeblogger og Godt-bidragsyter Kristine Ilstad er like enkel som å bruke posemiks. Du rører den sammen nesten før du rekker å si «hjemmelaget brownies».

LETTLAGET: Potetstappe smaker nydelig til pølser, og kan smaksettes med både brunet smør, ost og urter. Foto: Julie Ilona Balas
LETTLAGET: Potetstappe smaker nydelig til pølser, og kan smaksettes med både brunet smør, ost og urter. Foto: Julie Ilona Balas

Trodde du det enkleste var å lage potetmos fra pose som du blander ut med melk, vann og smør? Det er faktisk ingen hokus pokus å lage det fra bunnen av. Det er i utgangspunktet bare å koke opp poteter til de er møre, helle av vannet, mose dem og tilsette smør og melk. Velg gjerne melne poteter som får en luftig og tørr konsistens når de blir kokt.

For en luksusvariant kan du smake til med hvitløk og parmesan - klikk her oppskrift på potetmos med brunet smør.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?