Maten du kan droppe å kjøpe ferdig i butikken
Ofte er det lettvint å ty til ferdigprodukter fra butikkhyllene, men her er maten du kan lage enkelt og bedre selv.
Alt som er ferdig er som regel bra. Og vi innrømmer at av og til er det lov å jukse litt - om det er å ty til kanelboller fra frysedisken eller ferdigpizzabunn.
Visste du at du bare trenger en kjele og en stavmikser for å lage en supergod gulrotsuppe? Sjekk videoen under!
Fyldig suppe med chorizo på 1-2-3
Nå til dags kan det meste kjøpes ferdig hos nærmeste dagligvarehandel for å spare tid og arbeid. Men noe er faktisk enklere å lage enn du tror, og smaken blir selvfølgelig ti ganger bedre. Ikke minst vet du akkurat hva det inneholder når du lager det selv.
Kjøper du guacamole på boks eller guacamolemiks? Slutt med det! Det er ofte uenighet om hva skal i guacamolen, men egentlig trenger du kun most avokado, salt og lime for å lage den hjemmelagede versjonen. For ekstra smak kan du tilsette både finhakket hvitløk og fersk koriander. Enklere blir det ikke.
Apropos dipp; ingenting er vel bedre enn en skål med fyldig rømmedipp som følge til potetgullet? Dipp kan lages med både rømme, naturell yoghurt og crème fraîche. For å få den gode dippsmaken er det bare å tilsette de krydderne du ønsker, som hvitløk og paprikapulver.
Pesto finnes i mange varianter, men den mest klassiske sausen kan enkelt lages med basilikum, pinjekjerner, olje, parmesan og hvitløk. Alt kjøres bare i en foodprosessor.
Er du tom for majones, men har egg, hvitvinseddik, litt sennep og olje er det meste løst innen ett minutt. Ha 2 egg, 1 ts hvitvinseddik, 1 ts sennep i en stavmikserbeholder og plasser stavmikseren rett på eggeplommene. Hell deretter i 2 dl nøytral olje. Så er det bare å kjøre i gang stavmikseren. Vips, har du hjemmelaget majones, eller aioli hvis du vil tilsette revet hvitløk.
Granola eller müsli kan lages av det meste du har i skapet, som havregryn, frokostblandinger, tørket frukt og forskjellige nøtter. Det hele stekes på et brett i ovn toppet med litt sukker og honning. Når du lager müsli selv kan du dessuten justere sukkermengde etter smak.
Den beste sjokoladesausen lager du faktisk selv og med kun to ingredienser. Varm opp kremfløte og rør ut den sjokoladen du liker best i den varme fløten til du får en glatt saus.
Sjokoladesaus smaker nydelig som istopping - her finner du oppskrift på pasjonsfruktsorbet med hjemmelaget sjokosaus.
Visste du at du kan lage myke og klebrige brownies på 1-2-3? Denne oppskriften på brownies med kakao til bakeblogger og Godt-bidragsyter Kristine Ilstad er like enkel som å bruke posemiks. Du rører den sammen nesten før du rekker å si «hjemmelaget brownies».
Trodde du det enkleste var å lage potetmos fra pose som du blander ut med melk, vann og smør? Det er faktisk ingen hokus pokus å lage det fra bunnen av. Det er i utgangspunktet bare å koke opp poteter til de er møre, helle av vannet, mose dem og tilsette smør og melk. Velg gjerne melne poteter som får en luftig og tørr konsistens når de blir kokt.
For en luksusvariant kan du smake til med hvitløk og parmesan - klikk her oppskrift på potetmos med brunet smør.