Seks måter å bruke vinrestene på

21. juli 2016Aktuelt
IKKE KAST: Vinrestene trenger ikke å havne i vasken, men kan brukes til så mangt. Foto: Frode Hansen
IKKE KAST: Vinrestene trenger ikke å havne i vasken, men kan brukes til så mangt. Foto: Frode Hansen

Sjekk hvordan du unngår å kaste vinrester, og så lenge holder vinflasken etter åpning.

Har du åpnet en vindunk du sliter med å få drukket opp, eller sitter du igjen med en skvett i bunnen av vinflaska? Du trenger hverken å kaste de edle dråpene eller hive deg i drikkingen av den grunn. Vi viser deg seks måter du kan bruke vinrester på.

1. Gjør rødvinsrester om til sirup

Kok inn rødvin og tilsett sukker, så har du en helt nydelig rødvinssirup. Dette er en god måte å bli kvitt flere vinrester på, for her kan du bruke både rester av flere flasker såvel som kun én vinsort. Sirupen vil smake en blanding av søtt og syrlig, lik balsamico, og bruksområdene er mange. Helle sirupen over pannekaker, bær eller iskrem, eller vend den inn i ovnsbakte grønnsaker.

2. ... eller syltetøy

Vin kan bli et spennende syltetøy, som for eksempel passer utmerket til neste ost- og kjekskveld. Følg samme fremgangsmåte som for syrupen, men tilsett syltepulver for å få et tykt og fint syltetøy.

PIFFER OPP: Både sauser og gryter gjør seg med litt vin oppi. Foto: Magnar Kirknes/VG
PIFFER OPP: Både sauser og gryter gjør seg med litt vin oppi. Foto: Magnar Kirknes/VG

3. Vask!

Hvitvin er et ypperlig desinfeksjonsmiddel! Alkoholen kombinert med syren gjør at flekker og bakterier forsvinner, uten at du trenger å ty til kjemikalier. Men vær obs, enkelte benketopper, som granitt, kan ta skade av vinen.

4. Lag risotto

Risotto-oppskrifter krever som regel en skvett med hvitvin, så har du en åpnet flaske stående er det en perfekt anledning til å besøke det italienske kjøkkenet.

RISOTTO: Bruk vinrestene i matlaging. Foto: Sara Johannessen
RISOTTO: Bruk vinrestene i matlaging. Foto: Sara Johannessen

5. Lag isbiter

Hell restene over i isbit-former, så har du vinisbiter som du kan bruke som smakstilsetning i sauser, eller tilsett isbitene rett i en mugge med sangria for å holde den kald uten vanne den ut!

6. Lag en fantastisk saus

Rødvinssaus er utrolig godt, og hever biffmiddagen flere hakk.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Vinens holdbarhet

Hvor lenge holder egentlig vinen når den har blitt åpnet? Det kommer an på hvilken vin det er, og hvilken beholder den oppbevares i.

HOLDES KALD: Vin bør stå i kjøleskap etter åpning. Foto: Jørgen Braastad/VG
HOLDES KALD: Vin bør stå i kjøleskap etter åpning. Foto: Jørgen Braastad/VG

Ifølge nettstedet Eat by Date holder rødvin bedre enn hvitvin. En åpnet flaske hvitvin er god i cirka 3 dager, mens rødvin kan vare i 1-2 uker. Vin på boks varer imidlertidig enda lengre, og kan holde i opptil 2 måneder. Men husk, dette gjelder vin som oppbevares i kjøleskapet.

Publisert: 21.07.2016 kl. 10:58
Oppdatert: 28.07.2016 kl. 11:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?