Syv lette sommerretter du ikke må steke eller koke

8. juli 2014Aktuelt
DIGG SOMMERMAT: Laksesashimi med soyadressing eller tomatsalat med mozzarella og squash-«spaghetti» er enkel, frisk og god mat i sommervarmen som ikke tar lang tid å lage. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG / CupCakesAndTapas.com
DIGG SOMMERMAT: Laksesashimi med soyadressing eller tomatsalat med mozzarella og squash-«spaghetti» er enkel, frisk og god mat i sommervarmen som ikke tar lang tid å lage. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG / CupCakesAndTapas.com

Det er ikke alltid like fristende å stå foran en varm komfyr eller ovn i sommersteken. Fra sashimi til forfriskende suppe - her er oppskriftene som ikke får deg til å svette.

Sommerferie betyr gjerne late dager uten hverdagsstress og rutiner, og matlagingen ikke skal føles masete eller ekstra tidkrevende. Dessuten når temperaturen stiger og solen steker gjennom vinduet, er det å skru på komfyren det siste du vil gjøre.

Det trenger imidlertid ikke å bety full stopp på kjøkkenet i sommer. Det finnes mange retter som hverken krever steking eller koking, men som smaker perfekt i sommermånedene.

Inspirert av det amerikanske matnettstedet Bon Appétit, har Godt plukket ut syv enkle retter du kan lage til lunsj eller middag – helt uten komfyr eller ovn.

Foto: Anne Valeur
Foto: Anne Valeur

Ceviche er en metode å tilberede rå fisk på, der den blir marinert i lime- eller sitronjuice. Syren bryter ned bindevevet i fiskekjøttet og resultatet ligner på det som skjer med fisken når den blir kokt. Du kan bruke alt fra laks til kveite og blande med friskt frukt og grønt etter ønske.

Godt bidragsyter Julie Ilona Balas har laget en variant med laks, mango, chili og koriander som smaker fantastisk sammen. Lett, friskt og godt i varmen!

Foto: LiseVonKrogh.Wordpress.com
Foto: LiseVonKrogh.Wordpress.com

Gazpacho er en kald grønnsaksuppe, som er både avkjølende og leskende på varme sommerdager. Matblogger og ernæringsfysiolog Lise Von Kroghs oppskrift på gazpacho er dessuten sunn og full av gode smaker fra grønnsakene. Uten tilsatt vann eller kraft består 92 prosent av vannet i suppen utelukkende fra grønnsaksfruktene.

Server den som en forrett, til tapasbordet i glass eller lunsj med godt brød til.

Foto: LarsSpiser.no
Foto: LarsSpiser.no

Ifølge mesterkokk Eyvind Hellstrøm får du verdens beste tartar på Manfreds og Vin i København. Skal du ikke til den danske storbyen i sommer, kan du likevel lage din egen biff tartar hjemme.

Denne oppskriften til matblogger Lars tar rundt 10-15 minutter å lage, men metter veldig godt. Med rødløk, sylteagurk, rødbeter og kapers er retten komplett.

Foto: HappyFoodStories.Blogspot.no
Foto: HappyFoodStories.Blogspot.no

Dette er havregrøten som lager seg selv. Alt du trenger å gjøre er å blande sammen ingrediensene i en boks eller glass med lokk og sette i kjøleskapet over natten, slik at havregrøten får trekke i melk eller yoghurt.

Kjøleskapsgrøt fungerer utmerket som frokost, men er også fin å ha med som en lett og kald lunsj på stranden eller i parke når du ikke orker varm mat.

Foto: CupCakesAndTapas.com
Foto: CupCakesAndTapas.com

Caprese er en italiensk klassiker som bringer frem smaken av ferie med søte tomater og mozzarellaost. Denne deilige salatvarianten har i tillegg strimler av squash, som blir nesten som spaghetti - og gir det lille ekstra til retten. Perfekt til lunsj!

Vil du ha en mer mettende rett kan du for eksempel nyte salaten med spekeskinke og godt brød til.

Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Sashimi er en superenkel sushirett alle kan lage hjemme, og som det er fort gjort å bli hekta på. Den rå fisken skjæres i tynne skiver og serveres med en hjemmelaget soyadressing. Denne oppskriften til Lise tar dessuten ikke mer enn 15 minutter å diske sammen.

Ekstra godt blir det biter av avokado og mango eller en grønn salat til.

Foto: Sebastian Skauen Johnsen
Foto: Sebastian Skauen Johnsen

Av og til er det lov å jukse litt, og da er grillet kylling fra butikken en god redning. Godt bidragsyter og unge helgekokk Sebastian Skauen Johnsen har kombinert kyllingen med friske salatingredienser samt deilige biter av mozzarellaost.

Med mange andre godbiter som jordbær, ananas og avokado i denne oppskriften, kan du sløyfe aspargesen for å slippe koking.

Vis oss dine beste sommerretter på Instagram og merk dem med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden vår.

Publisert: 08.07.2014 kl. 08:37
Oppdatert: 08.07.2014 kl. 16:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?