Forskere hevder de har funnet en «sjette smak»

10. august 2015Aktuelt
FETT: Og godt. Oleogustus, derimot, er ikke så veldig godt. Foto: Scanpix
FETT: Og godt. Oleogustus, derimot, er ikke så veldig godt. Foto: Scanpix

Og svaret ligger i frityrgryta.

Har du noensinne tatt en bit mørk sjokolade og tenkt over hva den egentlig smaker? Søt, jo - men kanskje også litt bitter langt der bak på tungen? Det finnes fem «grunnsmaker»: Søtt, salt, bittert, surt og umami.

Så langt har «umami» vært den vanskeligste smaken å forstå uten forklaring (buljong-aktig er kanskje den enkleste beskrivelsen). Men nå har den mystiske umami-en fått en utfordrer: Smaken «oleogustus».

Et forskerteam ved Purdue University har nemlig publisert en artikkel der de hevder de har funnet en ny grunnsmak - «fet smak», altså «oleogustus» på latin. Dermed kan det hende vi etterhvert har seks grunnsmaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPPI GRYTA: Oleogustus skal visstnok ha samme harske smak som mat som har blitt frityrstekt for lenge, ifølge Time. Foto: Magnar Kirknes/VG
OPPI GRYTA: Oleogustus skal visstnok ha samme harske smak som mat som har blitt frityrstekt for lenge, ifølge Time. Foto: Magnar Kirknes/VG

Vond smak

For at en smak skal kunne defineres som en grunnsmak, må den blant annet aktivisere spesifikke smaksreseptorer i smaksløkene våre, skriver NPR.

Dermed gjennomførte forskerteamet ved Purdue en smakstest, der de ba testpersoner kategorisere forskjellige smaksblandinger - og jaggu klarte de å plassere «den fete smaken» for seg selv, ifølge Time.

Grunnsmak eller ei - noe særlig god er den ikke: Professor Richard D. Mattes, en av forskerne i teamet, beskriver smaken som «ganske fæl» til Time Magazine. Oleogustus må nemlig ikke forveksles med den gode smaken av fet mat. Oleogustus har derimot en harsk og litt ubehagelig smak, skriver Eater. Men akkurat som med bitterhet, kan også oleogustus fungere kjempebra i små mengder.

Hva tror du? Har du noensinne smake oleogustus?

Publisert: 10.08.2015 kl. 15:39
Oppdatert: 24.08.2015 kl. 08:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?