Ni enkle baketips som tar deg fra nybegynner til proff
Blir du skremt bare av tanken på å løse opp gjær i vann? Her er noen tips for å hjelpe deg på veien til å mestre bakekunsten.
Gjærbakst som ikke hever, steinhard kake eller mel over hele kjøkkenet – det meste kan virke skremmende hvis du ikke er vant til å bake. Kaken du hadde tenkt til å servere til bursdagsfesten ble kun en tredjedel av størrelsen du tenkte eller fredagens pizza smakte mer som knekkebrød med topping.
Sjekk hvordan du baker saftig boller - steg for steg:
Så enkelt lykkes du med boller
I motsetning til vanlig matlaging hvor du ofte kan prøve deg frem, er det ikke like lett å trikse og mikse med bakverk. Det er mye som kan gå galt, men hver baker må begynne et sted. Enten du er ny i bakeverden eller har hatt en del dårlige erfaringer, har vi samlet ni enkle tips du bør lese før du fyrer opp ovnen.
1. Les oppskriften nøye
Gå igjennom oppskriften sakte før du setter i gang. Les gjerne over to ganger for å dobbeltsjekke at du har fått med deg alt. Utstyr, ingredienser og stegene er sjeldent lagt opp helt tilfeldig. Baking handler om presisjon, så det er veldig viktig at du har blitt bedre kjent med oppskriften før du setter i gang.
2. Gjør klar ingredienser og utstyr
Legg frem alle ingredienser og utstyr som du trenger til oppskriften før du begynner å bake. Det kan være lurt å dobbelsjekke at du har alt. Ingenting er kjedeligere enn å komme halvveis i bakingen også oppdage at du mangler en viktig ingrediens.
3. Forvarm ovnen
Mange oppskrifter minner deg ofte på å sette på ovnen helt i starten, men noen nevner det ikke i det hele tatt. Uansett er alltid lurt å forvarme ovnen før du setter i gang med bakeprosessen - med mindre det står noe annet i oppskriften. Ovnen trenger litt tid for å bli varm nok til bakverket skal inn.
4. Bruk nøyaktige mål
Mens med vanlig matlaging kan du eksperimentere med både smak og mengde, krever baking mer nøyaktighet for best resultat. Mål ingrediensene på grammet og desiliteren. Her kommer kjøkkenvekt, desilitermåler og måleskjeer godt med.
Bakeblogger Ida Gran-Jansen sverger til blant annet måleskjeer fordi de er mer nøyaktige enn spiseskjeer og teskjeer som kommer i ulike størrelser.
5. Romtempererte ingredienser
I enkelte bakverk er det spesifisert at oppskriften helst skal bakes med romtempererte egg og/eller smør. Husk derfor å ta dette ut av kjøleskapet en god stund før du skal bake. Romtempererte egg gir bedre smak og luftigere bakst, og mykt smør blander seg bedre med andre ingredienser som sukker og mel. Et tips er å legge eggene i lunkent varm hvis du har glemt å ta dem ut i god tid.
6. Sikt tørrvarer
Hvorfor sikte mel når det allerede står siktet hvetemel på pakken? Når du rister melet gjennom en fin sikt over bollen blir det fylt med luft, og resultatet blir ofte lettere og bedre. Dette gjelder spesielt når du skal lage delikate kakerører; ved å sikte melet unngår du nemlig klumper og får en luftigere deig.
7. Bland riktige ingredienser med hverandre
Det finnes alltid unntak, men med både gjærbakst og kakerøre skal ofte det våte blandes med det våte og det tørre med det tørre før alt blandes sammen. Tørrvarer som vaniljesukker, krydder, bakepulver og lignende blander seg jevnere med tørt mel enn rett i en våt deig. Fersk gjær skal røres ut i lunken væske. Og følger du den tradisjonelle måten å lage gjærbakst på skal smøret smeltes med melken.
8. Ikke åpne ovnen under steketiden
Dette gjelder spesielt når du skal lage sukkerbrød og lignende kaker. Det kan være vanskelig å vite når kaken er ferdig fordi stekeovner steker forskjellig, men pass på å ikke åpne døren for tidlig. Trekk kan nemlig føre til at kaken faller sammen på midten.
9. Ta tiden
Tid og temperatur er som regel veiledende, det er derfor alltid lurt å holde et øye med ovnen. Likevel er det fort gjort å svi av baksten. Mørk sjokoladekake er godt, men ikke når den er kullsvart. Og de ti minuttene bollene trenger i ovnen går plutselig veldig fort unna mens du rydder bort mel og sukker. Sett derfor alltid på alarm, enten det er på mobilen, ovnen eller med det gode gammelsdagse kjøkkenuret.
Publisert: 20.04.2015 kl. 16:07
Oppdatert: 18.11.2016 kl. 14:48
Lag deg en gratis konto