Ti ting du kanskje ikke visste om asparges

26. april 2015Aktuelt
DELIKAT: Nå er det ikke lenge til du kan nyte sprø asparges med smeltet smør og havsalt. Eller pinjekjerner og parmesan. Foto: Robert S. Eik/VG
DELIKAT: Nå er det ikke lenge til du kan nyte sprø asparges med smeltet smør og havsalt. Eller pinjekjerner og parmesan. Foto: Robert S. Eik/VG

Våren har endelig kommet over oss, og det er aspargessesongen også!

1. Asparges er ikke bare god, den er også veldig sunn: Grønnsaken inneholder A- og C-vitaminer, kalsium, jern og fosfor.

2. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves: Det tar fire år (!) fra såing av frø til en ferdig utvokst aspargesstengel kan høstes.

3. Det finnes et museum dedikert til kun asparges. Museet heter Europäisches Spargelmuseum, og ligger «im Spargelland» - altså Schrobenhausen, Tyskland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Panert flyndre med brunet smør og asparges. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
LEKKERT: Panert flyndre med brunet smør og asparges. Klikk for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

4. Sammen med blant annet sjokolade og østers anses asparages for å være et kraftig afrodisiakum. Hubba hubba, etc.

5. Asparges har røde bærfrukter.

6. Det har blitt sagt at man forbrenner flere kalorier enn man får i seg ved å spise stangselleri, og dette skal visstnok gjelde asparges også. Så knask i vei (og hell på ekstra hollandaisesaus for hell og lykke).
7. Det finnes hvit, grønn og lilla asparges.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNADDER: Det enkle er ofte det beste, som asparges med skinke og brie... Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
SNADDER: Det enkle er ofte det beste, som asparges med skinke og brie... Klikk for oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

8. «Ikke spis asparges på date,» sier folk som bryr seg om hvordan urin lukter. Hvorfor? Jo, fordi asparges inneholder svovelholdige aminosyrer som brytes ned når grønnsaken fordøyes. Dette fører til en distinkt odør, som forøvrig bare 33 prosent av befolkningen kan lukte.

9. Kina er verdens største aspargesprodusent, med en årlig produksjon på 7.350.000 tonn (2012). Peru er på andreplass, og Mexico på tredje.

10. Hvite asparges får sin lyse farge fordi de vokser uten tilgang til sollys. Grønnsaken dekkes av jord, og dermed hindres fotosyntesen - som er det som gjør grønn asparges grønn.

Hvordan liker du å spise asparges? Del gjerne dine favorittoppskrifter under.

Publisert: 26.04.2015 kl. 19:14
Oppdatert: 20.05.2016 kl. 10:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?