Slik bruker du moreller i maten

MMM: Moreller er som en eksplosjon av surt og søtt - og skapt for fet mat. Foto: Espen Braata/VG
MMM: Moreller er som en eksplosjon av surt og søtt - og skapt for fet mat. Foto: Espen Braata/VG
Håvard Egge
Håvard Egge

Tina Marie Dingsøyr Vik glemmer aldri første gang hun satte tennene i et kirsebær - og senere overraskelsen da hun smakte på en morell.

Helt siden hun var liten, har det stått et kirsebærtre i hagen utenfor barndomshjemmet Tina Marie Dingsøyr Vik, i Kilsund like ved Tvedestrand.

– Jeg husker jeg syntes de kirsebærene var så utrolig sure. Jeg likte dem ikke i det hele tatt og holdt meg langt unna, husker hun.

Ettersom moreller noenlunde har likt utseende, led de samme skjebne. Helt til en dag Tina Marie var på besøk hos tante Turid og fikk lov til å gå på slang i hagen til naboen. Der var det et stort tre med skikkelig mørke, nesten helt svarte moreller, minnes hun.

Da Vik bet tennene sammen og tok seg et tygg, fikk hun seg en stor overraskelse.

– Jeg syntes det var så sinnssykt godt. Det forbauset meg hvor kjøttfulle de var, med en perfekt balanse mellom surt og søtt.

Tilfeldighetene vill det slik at hun et par tiår senere skulle bosette seg midt i Norges morellfat, Hardanger. Her driver hun og kokkekjæresten Øyvind Vestrheim kjøkkenet på Hardingasete.

– Blandingen av nedbør og varmt klima gir utrolig gode vekstvilkår for frukt og bær her, forteller Vik, som bare går rundt og tripper hele sommeren i påvente av de ulike sesongene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERSALATEN: Piff opp salaten med moreller. Her finner du oppskriften på kyllingsalat med quinoa. Foto: Julie Ilona Balas
SOMMERSALATEN: Piff opp salaten med moreller. Her finner du oppskriften på kyllingsalat med quinoa. Foto: Julie Ilona Balas

Morellsesongen, som her varer fra juni til august, er et av høydepunktene, og krones med morellfestival i Lofthus siste helgen i juli. Der kan man både smake og spytte i idylliske omgivelser, med vakre hvitblomstrende morelltrær på alle.

Noe av det deiligste Vik vet, er en kurv med moreller på stranden.

– Jeg synes de er aller best naturlig, men jeg bruker de selvfølgelig gjerne også i maten min, forteller toppkokken.

Helst bare delt i to og med steinen fjernet, for ofte kommer morellene best til sin rett om de får være seg selv, synes Vik. De små eksplosjonene av surt og søtt passer spesielt godt sammen med fete råvarer som svin, and, ost eller en enkel ferskostsorbet, tipser hun.

Denne sommeren er Tina Marie Dingsøyr Vik hektet på grilling, så i disse dager tilbereder hun alt mulig på rist.

– Det er deilig bare å slenge noen skiver landbrød og en chèvre eller camembert på grillen. Sammen med noen honningglaserte nøtter og en neve moreller har du fantastisk lunsj eller kveldsmat, lover hun.

CHERRY ON TOP: Topp favorittpaien din med deilige moreller. Her er en superenkel sitronpai med ostekrem. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
CHERRY ON TOP: Topp favorittpaien din med deilige moreller. Her er en superenkel sitronpai med ostekrem. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

SYMBOLSK STEINFRUKT

Moreller kommer opprinnelig fra Kina, hvor de har vært dyrket i 4000 år. I Kina er de vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne et symbol på våren, på ungdom og håp, og står for kvinnelig skjønnhet.

SLOTTSBAKGRUNN

Det finnes to typer kirsebær. Surkirsebær er det vi kaller kirsebær, mens søtkirsebær feilaktig blir kalt moreller på norsk. Visstnok fikk steinfrukten dette navnet i forbindelse med en leveranse av den gamle kirsebærsorten «morell», oppkalt etter Château de Moreilles i Frankrike.

MOJITO MORELL ROYAL

Lages som en vanlig mojito med rom, sukker, soda, mynte, knust is og limejus, men med halve moreller rørt inn litt, slik at saften blander seg. Bare pass på at morellene holder seg fortsatt noenlunde hele. Om du vil, kan du bytte ut mynten med sitronbasilikum. En superfrisk drink!

Vil du ta den helt ut, lag den Royal ved å toppe med litt Champagne.

Kilder: McGee on Food & Cooking, Harold McGee. Wikipedia. Frukt.no. Store Norske Leksikon.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?