Pastaguide: Slik velger du riktig pasta
Det er faktisk sausen som er avgjørende for hvilke pasta du bør velge.
Pasta er alltid en middagsvinner, enten du skal lage klassikeren spagetti bolognese, kremet carbonara eller tortellini med fyll. Og så enkelt lager du din egen pasta hvis du har tid og lyst. Men pasta er slettes ikke bare pasta.
Se video: Kok perfekt pasta
Utover at pasta smaker best «al dente» og bør blandes med saus umiddelbart, kan riktig type eller form faktisk løfte smaksopplevelsen. For det er egentlig topping og saus som bestemmer hvilken pastatype du skal velge når du lager pastaretter.
Her er Godts guide til de forskjellige pastatypene og hvilken saus som passer til:
Brede og flate
Bredbåndspasta som tagliatelle, pappardelle og fettuccine tåler tykke og kremete sauser, i tillegg til at den passer utmerket til ragu. En enkel huskeregel er at desto bredere pasta, desto tykkere saus.
Et tips når du tilbereder lange pastatyper, er å kutte grønnsakene i staver i stedet for terninger - da blander de seg bedre med pastaen.
Lange og tynne
Lange, runde pastatråder som spagetti, linguine eller bucatini passer best med sauser basert på tomat eller olivenolje. Denne pastatypen har godt av litt ekstra «smøring». I tillegg bidrar fasongen til at sausen fordeles jevnt. Velg gjerne tynnere pasta til delikate pastaretter.
Korte rør
Penne, rigatoni, ziti og makaroni har til felles at de alle er hule i midten. Enkelte av disse pastatypene er kuttet på skrå, mens andre er skåret rett av. Korte pastarør passer bra som følge til en tykk og «chunky» saus.
En annen forskjell er også teksturen. Penne kommer for eksempel både i glatt og riflete variant - sistnevnte heter penne rigati. Forskjellen her er at de riflete tar til seg enda mer saus.
Tenk også på størrelsen på de andre ingrediensene når du lager pasta: Makaroni kan fort drukne i en saus med store grønnsaksbiter, og rigatoni kan bli overveldende i en enkel tomatsaus.
Figurer og former
Fusilli (skruer), farfalle (sløyfer), conchiglie (skjell), ruote (hjul) og andre pastafigurer piffer ikke bare opp middagstallerkenen, men de passer også med de fleste sauser og toppinger. De egner seg spesielt godt til sauser med ekstra tekstur og fylde siden sprekkene fanger opp biter av kjøtt og grønnsaker.
Kilder: Pastafits.org, Finecooking.com og Wikipedia.
Publisert: 10.09.2015 kl. 09:16
Oppdatert: 14.02.2017 kl. 15:13
Lag deg en gratis konto