Pastaguide: Slik velger du riktig pasta

10. september 2015Aktuelt
MANGE TYPER: Lange, tynne, flate, brede, hule - pasta kommer i alle former og fasonger, og det er ikke bare på grunn av estetiske grunner. Foto: NTB Scanpix
MANGE TYPER: Lange, tynne, flate, brede, hule - pasta kommer i alle former og fasonger, og det er ikke bare på grunn av estetiske grunner. Foto: NTB Scanpix

Det er faktisk sausen som er avgjørende for hvilke pasta du bør velge.

Pasta er alltid en middagsvinner, enten du skal lage klassikeren spagetti bolognese, kremet carbonara eller tortellini med fyll. Og så enkelt lager du din egen pasta hvis du har tid og lyst. Men pasta er slettes ikke bare pasta.

Utover at pasta smaker best «al dente» og bør blandes med saus umiddelbart, kan riktig type eller form faktisk løfte smaksopplevelsen. For det er egentlig topping og saus som bestemmer hvilken pastatype du skal velge når du lager pastaretter.

Her er Godts guide til de forskjellige pastatypene og hvilken saus som passer til:

Brede og flate

PAPPARDELLE: Er en perfekt match til ragu og andre tyngre sauser. Foto: Magnar Kirknes
PAPPARDELLE: Er en perfekt match til ragu og andre tyngre sauser. Foto: Magnar Kirknes

Bredbåndspasta som tagliatelle, pappardelle og fettuccine tåler tykke og kremete sauser, i tillegg til at den passer utmerket til ragu. En enkel huskeregel er at desto bredere pasta, desto tykkere saus.

Et tips når du tilbereder lange pastatyper, er å kutte grønnsakene i staver i stedet for terninger - da blander de seg bedre med pastaen.

Lange og tynne

BUCATINI: Disse delikate pastatrådene er hule og gir en morsom vri. Denne varianten er laget med sort pepper og ost. 
Foto: Sara Johannessen
BUCATINI: Disse delikate pastatrådene er hule og gir en morsom vri. Denne varianten er laget med sort pepper og ost. Foto: Sara Johannessen

Lange, runde pastatråder som spagetti, linguine eller bucatini passer best med sauser basert på tomat eller olivenolje. Denne pastatypen har godt av litt ekstra «smøring». I tillegg bidrar fasongen til at sausen fordeles jevnt. Velg gjerne tynnere pasta til delikate pastaretter.

Korte rør

PENNE RIGATI: Kjennetegnes ved at endene er kuttet diagonalt. Riflene gjør også at mer saus fester seg til pastaen. Foto: Magnar Kirknes
PENNE RIGATI: Kjennetegnes ved at endene er kuttet diagonalt. Riflene gjør også at mer saus fester seg til pastaen. Foto: Magnar Kirknes

Penne, rigatoni, ziti og makaroni har til felles at de alle er hule i midten. Enkelte av disse pastatypene er kuttet på skrå, mens andre er skåret rett av. Korte pastarør passer bra som følge til en tykk og «chunky» saus.

En annen forskjell er også teksturen. Penne kommer for eksempel både i glatt og riflete variant - sistnevnte heter penne rigati. Forskjellen her er at de riflete tar til seg enda mer saus.

MORSOMME: Former som sløyfer eller skruer gjør pastamiddagen litt mer spennende. Foto: Matthew Mead/AP
MORSOMME: Former som sløyfer eller skruer gjør pastamiddagen litt mer spennende. Foto: Matthew Mead/AP

Tenk også på størrelsen på de andre ingrediensene når du lager pasta: Makaroni kan fort drukne i en saus med store grønnsaksbiter, og rigatoni kan bli overveldende i en enkel tomatsaus.

Figurer og former

Fusilli (skruer), farfalle (sløyfer), conchiglie (skjell), ruote (hjul) og andre pastafigurer piffer ikke bare opp middagstallerkenen, men de passer også med de fleste sauser og toppinger. De egner seg spesielt godt til sauser med ekstra tekstur og fylde siden sprekkene fanger opp biter av kjøtt og grønnsaker.

Kilder: Pastafits.org, Finecooking.com og Wikipedia.

Publisert: 10.09.2015 kl. 09:16
Oppdatert: 14.02.2017 kl. 15:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?