Dette er faktisk en vegetarburger

29. august 2016Aktuelt
EN ILLUSJON: Det ser ut som kjøtt, men er det ikke. Foto: Faksimile/Instagram/@Impossible_foods
EN ILLUSJON: Det ser ut som kjøtt, men er det ikke. Foto: Faksimile/Instagram/@Impossible_foods

Burgeren smaker som kjøtt, ser ut som kjøtt, kjennes ut som kjøtt, men er laget av frø, korn og grønnsaker.

Burgeren som har gått sin seiersgang blant både vanlige og sosiale medier de siste ukene, har blitt skapt av selskapet Impossible Foods som har selveste Bill Gates som en av sine investorer.

Vegetarburgeren skal ha samme tekstur og den samme røkte umami-smaken som en burger av kjøtt, og «blør» faktisk på samme måte som kjøtt. Til forskjell fra andre vegetarburgere, som gjerne lages av linser, bønner og lignende, er nemlig målet å lage en burger som kan forveksles med kjøtt.

Ansatte i amerikanske CNBC har smakt på burgeren, og flesteparten mente at den var både god og kunne forveksles med en ordentlig kjøttburger. Mens noen mente teksturen og smaken ikke helt nådde opp til ekte vare.

– Utfordringen vår var å lage en burger som appellerer til en som virkelig elsker kjøtt, forteller grunnleggeren av Impossible Foods, Patrick Brown, til CNBC.

– Vi ville lage et produkt som gir de samme gledene folk får fra å spise kjøtt, uten den negative bagasjen som kolesterol, antibiotika, hormoner eller E.coli, fortsetter han.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at miljøaspektet er en stor del av grunnen til at denne burgeren har blitt til.

– Kjøttproduksjonen er den største trusselen for det globale miljøet i dag, sier Brown til Vox. Han ville derfor lage en burger som kan få folk til å spise mindre kjøtt, uten å føle at de ofrer noe.

Plantebasert burger

En burger laget av planter, men som smaker og føles som kjøtt. Det høres jo ganske utrolig ut, og egentlig for godt til å være sant. Så hvordan har denne burgeren blitt til? Jo, med en helt del vitenskap og forskning.

Skaperen Patrick Brown er nemlig biolog og fysiker hos Stanford University. Han og teamet hans undersøkte animalske produkter på molekylærnivå, og valgte så ut ulike proteiner og næringsstoffer fra frø, korn og grønnsaker for å gjenskape smaken og teksturen til kjøtt.

Foreløpig er det imidlertid ikke så enkelt å få tak i burgeren. Per dags dato selges den kun i New York hos restauranten Momofuku Nishi.

Publisert: 29.08.2016 kl. 15:38
Oppdatert: 30.08.2016 kl. 12:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?