Sitron er mesterkokkens favorittingrediens

19. januar 2015Aktuelt
SELVFØLGELIG SITRON: Mesterkokkens favorittingrediens er sitron, den bruker han både i paier og kaker og til å balansere smaken i sausen. Og gjerne også i en whisky sour. Foto: Ulv Andreasson/NTB Scanpix
SELVFØLGELIG SITRON: Mesterkokkens favorittingrediens er sitron, den bruker han både i paier og kaker og til å balansere smaken i sausen. Og gjerne også i en whisky sour. Foto: Ulv Andreasson/NTB Scanpix
Lars Chr. Wegner
Lars Chr. Wegner

Den gule sitrusfrukten er Bocuse d´Or-vinner Geir Skeies favorittingrediens nummer én. Den er smakens balansekunstner og god å ha når saltinnholdet skal ned.

Sitron kan brukes i nesten alt på kjøkkenet, mener den 34 år gamle kokkestjernen.

- I forretter, hovedretter, desserter, drinker. Sitronen er god i seg selv, og har en nydelig aroma. Men den er også særdeles nyttig fordi den fremhever andre smaker, og kan erstatte salt og pepper.

Der noen kokker bruker eddik eller vinsyrer for å balansere en rett, vil Skeie heller velge sitron. Ikke minst i en saus.

SitroneffektenBåde sunn og praktiskSitron er svært rik både på C-vitamin og den kraftige antioksidanten limonin. Men sitron har også praktiske egenskaper: Litt presset sitronsaft bevarer fargen på frukt og grønnsaker som er kuttet opp,  slik at skjæreflatene ikke blir brune. Sitronsaft bidrar også til å beholde fargen på dampede og kokte grønnsaker.Fra India
Sitronen kommer opprinnelig fra India, som fremdeles er verdens største produsent av sitroner. Våre sitroner kommer oftest fra Middelhavsområdet. Sitrontreet er eviggrønt.Foto: NTB Scanpix
SitroneffektenBåde sunn og praktiskSitron er svært rik både på C-vitamin og den kraftige antioksidanten limonin. Men sitron har også praktiske egenskaper: Litt presset sitronsaft bevarer fargen på frukt og grønnsaker som er kuttet opp, slik at skjæreflatene ikke blir brune. Sitronsaft bidrar også til å beholde fargen på dampede og kokte grønnsaker.Fra India Sitronen kommer opprinnelig fra India, som fremdeles er verdens største produsent av sitroner. Våre sitroner kommer oftest fra Middelhavsområdet. Sitrontreet er eviggrønt.Foto: NTB Scanpix

- Sausen har jobben med å balansere en rett. Sitronen hjelper de andre ingrediensene, og samler dem. Den hjelper deg å balansere mellom sødme, syre, salt og fett.

Skeie husker hvordan han som ung kokkelærling hadde laget en potetkrem, som ifølge sjefen hans rett og slett ikke smakte noen ting. Men sjefen visste råd, bare ved hjelp av en sitron tryllet han frem en helt ny smak.

- Jeg husker jeg tenkte at «Dette kommer jeg aldri til å lære meg!».

Nå er det Skeie som er mesterkokk, og lærer andre å bruke sitron:

- Selv om det for en hobbykokk er nesten umulig å lage det samme som en profesjonell kokk, er det samtidig ikke så vanskelig å ta sitron i bruk, det er lettere enn å bruke vin eller eddik. Er potet- mosen din tung, så prøv med litt sitron, og straks kjennes den lettere ut. Bare pass på at det ikke blir for mye, det skal ikke smake sitron av den.

Skeie minner om at i dag, hvor vi stadig blir oppfordret til å få i oss mindre salt, har sitronen en viktig funksjon:

- Den fremhever smaken, slik at du kan redusere saltbruken. Både juice og skall kan brukes. Til å begynne med vil det være lett å bruke for mye sitron, men det er en øvelsesprosess.

- Hva med sprøytemidlene i skallet?

- Jeg pleier å skylle sitronene i kaldt vann før bruk. Sitroner har helt sikkert sprøytemidler i seg, men jeg tror ikke det blir så store mengder.

- Hvordan bruker du sitron og lime i forhold til hverandre?

- Jeg bruker en god del lime, men da er det alltid for dens egen smak, i motsetning til sitronen som balanserer andre smaker. Lime har større aroma, som du har nytte av i for eksempel asiatisk og søramerikansk mat.

- Hva er din favorittrett med sitron?

- Sitronterte eller sitronpai er fantastisk, kanskje med bringebærsorbé og marengs. Eller en whisky sour - det er whisky, sitronjuice og sukker. Selvfølgelig med en sitronskive!

Publisert: 19.01.2015 kl. 11:24
Oppdatert: 20.01.2015 kl. 12:21


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?