Før den sure svie...

13. november 2012Aktuelt
Innvandrere fra mange land har satt seg i sving, det blir servert søtsaker fra Somalia, Tanzania, Kina, India, Filippinene og Afghanistan. (Foto: Terje Visnes)
Innvandrere fra mange land har satt seg i sving, det blir servert søtsaker fra Somalia, Tanzania, Kina, India, Filippinene og Afghanistan. (Foto: Terje Visnes)
Foto: Terje Visnes
AvOle Jacob Hoel, Mariam Rasouli, Paz AndresenogTerje Visnes

...skal vi virkelig kose oss med søtsaker. Bli med på internasjonal valgvake!

Vi vet ikke. Men det vil jo være enkelte som vil måtte svelge mange bitre piller i løpet av mandagskvelden, etter hvert som valgresultatene ramler inn.

Det er derfor det er så viktig å dyrke den søte kløe, før den sure svie setter inn for alvor. Kirkens bymisjon har tatt konsekvensen av dette. På sin valgvake i Vår Frue kirke, gratis og åpen for alle, har de i tillegg til tv-overføring, debatter, appeller og kunstneriske innslag, organisert storstilt servering av søtsaker fra hele verden.

Innvandrere fra mange land har satt seg i sving, det blir servert søtsaker fra Somalia, Tanzania, Kina, India, Filippinene og Afghanistan.

Dessuten har vår mann Lars satt seg virkelig i sving. Han skal bake kake så det metter alle som kommer. Derfor er han så travel at vi i dag så oss tvunget til å sende inn ekstramannskap. Og det sier vi deg, Lars, det var så trivelig den tirsdagsmorgenen vi tilbrakte i bymisjonens nye kjøkken, at vi Mariam og Paz er høyaktuelle som faste vikarer. Skjønt, noen vil innvende at kroppsfasongen til Ole Jacob og fotograf Terje ikke nødvendigvis vil bli ytterligere delikat ved inntak av friterte boller og pudding til frokost hver dag.

Mariam Rasouli er fra Afghanistan, oppvokst i by – men da hun ble 12 år og giftet bort, flyttet hun ut på landsbygda. I Trondheim har hun bodd i syv år. Hun skriver dikt på norsk, som snart kommer i bokform, under tittelen «Blomster og troll» utgitt på et trondheimsforlag. For en som er vokst opp i Afghanistan, er ikke kvinnelig stemmerett selvsagt, hun har brukt tid på å venne seg til at hun har like stor innflytelse som menn. Men mandag skal hun stemme i Norge. Det er mye å sette seg inn i, hun har tatt med seg partiprogrammene og har finstudert dem i mange dager.

Mariam er flink til å lage mat, og liker å lage til store selskaper. Hun kan tenke seg å gjøre det til en levevei. Til valgvaka mandag lager hun tre forskjellige søte spesialiteter fra Afghanistan. Til Ukeadressas lesere har hun valgt ut en pudding som er enkel å lage. –.Du bruker bare ti minutter, reklamerer hun. Utgangspunktet er rosevann, som må kjøpes på asiatiske innvandrerbutikker. Det gir distinkt smak på retten som passer godt som avslutning på sterke retter. Mariam er glad i å gjøre maten elegant, og bruker gjerne forskjellige konditorfarger i selve puddingen i tillegg til hakkete pistasjnøtter som gjør seg godt som improvisert pynt på toppen.

Paz er også en støver rundt grytene, både på jobb og privat. Men det er ikke så veldig ofte hun lager kaker lenger. Hun har bodd i Trondheim i 20 år, og mandag skal hun gå og stemme sammen med eldstedatteren som er førstegangsvelger. Etter det skal hun til Vår Frue kirke og være med på å servere søtsaker.

Til oss har hun valgt å lage Binargkal, som er små, friterte sesamboller, som hun vet de mindre barna liker veldig godt. Voksne også, kan vi tilføye. Paz synes bollene er best dagen etter de er laget, mens andre liker dem best når de fortsatt er litt lune etter friteringen. De skal være myke inni og sprø utenpå. Om du bruker vann i stedet for melk, blir bollene sprøere tvers gjennom.

I Filippinene er det ikke vanlig å servere noe til disse bollene. Det har ikke folk råd til. Men Paz tror nok at litt syrlig syltetøy kan være godt.

Mariams bestemor sa alltid at mat skal lages med hjertet, ikke med hendene. Det tror vi både Mariam og Paz skriver under på.

Godt valg!

Binangkal

Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes

Binangkal er små, friterte sesamboller. (Foto: Terje Visnes)

15-20 boller:

3 kopper hvetemel

1 kopp sukker

En kvart teskje salt

En halv teskje natron

2 ts bakepulver

3 teskjeer rapsolje

1 kopp lettmelk

1 kopp sesamfrø

Rapsolje til fritering

Bland alle tørre ingredienser.

Tilsett olje og elt sammen med hendene.

Bland inn melk og rør til deig med sleiv. (Det skal være litt «klisjat», sier Paz, men ikke alt for flytende.) I spennet mellom brøddeig og vaffelrøre skal denne røren være litt nærmere brøddeig. Reguler med hvetemel.

Bruk en «sprut» til å lage passe store boller, eller form den for hånd. Rull dem i sesamfrø og la dem hvile i et kvarters tid.

Varm opp olje, til så varmt at en det begynner å boble litt når du stikker en fyrstikk eller tannpirker nedi. Oljen bør ikke være for varm. Stek cirka fem boller i gangen., så lenge at de blir gylne. La renne av seg på kjøkkenpapir.

Firini

Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes

Firini er en pudding som er enkel å lage. (Foto: Terje Visnes)

Ti små, eller fem veldig store, desserter:

1 liter helmelk

4 toppete ss maisenna

300 g sukker

1 kopp hakket pistasjnøtter

4 ss rosevann

Ta en tredjedel av melka (må være helmelk) i en bolle og rør ut maisenna i denne. Tilsett sukker og rosevann.

Kok opp resten av melka, når den når kokepunktet, tilsettes maisenna-blandingen. La putre i noen minutter, til melka tykner.

Hell puddingen i serveringsskåler eller glass. Dryss over ferdig hakkete pistasjnøtter. La stå i kjøleskapet til servering (de tåler godt å vente i ett døgn), i minst 15 minutter.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?