Prinsessen av tilbehør

13. november 2012Aktuelt
Tilbehørsprinsessen byr på tomatsalat, couscous, coleslaw og tazatziki. (Foto: Ina Shelby)
Tilbehørsprinsessen byr på tomatsalat, couscous, coleslaw og tazatziki. (Foto: Ina Shelby)
Ina Shelby
Ina Shelby

Gi meg en mann som kan grille, så skal jeg sørge for tilbehøret. Behørig.

factbox

Denne ukens blogger:

Ina Shelby

Bloggen til Ina Shelby har på bare et drøyt år oppnådd at det hver dag er rundt 600 personer der for å finne tips.

Shelby, som bor i Egersund, skriver i tillegg månedlig i lokalavisen Dalane Tidende om hennes families vei fra halvfabrikata til hjemmelaget mat.

Er det forskjell på jentemat og mannemat?

Ja! Menn spiser biff, pølser og bacon uten å skjemmes. Jenter spiser helst salat med kylling og pasta, med cupcakes til dessert. Det er bare unntaksvis jeg ser kvinner kaste seg over blodige biffer. Jeg skulle gjerne sett flere av dem.

Ditt forhold til økologiske råvarer?

Noe av maten vi spiser er alltid økologisk, som egg og fjærkre. Noe kjøper jeg økologisk dersom det er tilgjengelig, slik som svin og oksekjøtt. Til slutt velger jeg økologiske grønnsaker og kornprodukter ut fra tilgjengelighet og kvalitet.

Har du ofte kontakt med leserne av bloggen?

Jeg får mange tilbakemeldinger, både kommentarer under blogginnleggene og på e-post. Ingenting er mer inspirerende enn å få e-poster fra unge mennesker som skriver at de er inspirert til å lage mer mat fra bunnen og at de har begynt å tenke annerledes etter at de har lest bloggen.

Jeg vet ikke om det betegnes som helligbrøde eller ren miljøtilpasning, men jeg bryr meg ikke så mye om hovedbestanddelen i et grillmåltid, det vil si kjøttet eller fisken.

Eller, jeg gjør jo det, til en viss grad. Jeg er omgitt av gode grillere, og antageligvis er det derfor jeg har fått for vane å konsentrere meg om andre ting. Kjøttet bør selvsagt være av god kvalitet og tilberedt etter alle kunstens regler, det samme med fisken. Der grillkongen møter tilbehørsprinsessen oppstår det komplette måltid.

Fordelen med å tilby et variert utvalg av tilbehør til grillmaten er at man, uten å miste status som omsorgsfull vertinne, med god samvittighet kan redusere mengden kjøtt på grillen. Hvilket ikke bare er i tråd med statens kostanbefalinger, men også helt i tråd med dyrevelferdshensyn. Når man reduserer mengden kjøtt, kan det kjøttet man kjøper både være av bedre kvalitet og gjerne koste mer, og for eksempel være økologisk produsert.

Siden jeg hverken tenker noe særlig på Staten eller kostanbefalinger i ferien, nøyer jeg meg med konstatere at fornøyde dyr smaker bedre. Derfor sørger jeg for innkjøp av økologisk og helst kortreist kjøtt, litt salt og pepper og overlater grillingen til grillkongen i familien. Hvilket altså ikke er meg. Jeg er tilbehørsprinsessen, og her er noen utvalgte retter.

Foto: Ina Shelby
Foto: Ina Shelby

Tzatziki. (Foto: Ina Shelby)

Coleslaw

Det er tid for norsk kål. Den er crispy, sunn og ikke minst overalt. Coleslaw blir aller best om den får seg noen timer i kjøleskapet før servering, så den får tid til å gå opp i en høyere enhet. Kan derfor med fordel forberedes dagen før den skal spises.

1 kålhode

1-2 gulrøtter

1 fast eple

2-3 ss syltede agurker

2-3 ss majones, gjerne hjemmelaget

2-3 ss crème fraîche

saft fra en halv sitron

salt og pepper

1 klype sukker

Foto: Ina Shelby
Foto: Ina Shelby

Coleslaw. (Foto: Ina Shelby)

Finsnitt kålen, riv gulrøttene, finhakk agurkene og skrell og skjær eplet i biter. Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt, pepper og sukker.

Om du skulle være så heldig å ha friske urter i hagen, bruk endelig det. Friske urter er godt til alt. Nesten.

Tomatsalat med brødkrutonger

Jeg har kronisk dilla på dill, og synes det smaker godt til kjøtt, spesielt lam. At det også er nydelig til fisk, er mer velkjent. Her er det brukt som smakstilsetning til brødkrutonger.

brødrester av landbrød eller focaccia

fersk dill

smør

hvitløk

Foto: Ina Shelby
Foto: Ina Shelby

Tomatsalat. (Foto: Ina Shelby)

Skjær brødet i terninger, og stek dem i smør i en panne. Tilsett hakket fersk dill og revet hvitløk. Vend godt slik at brødet suger til seg smør og smakstilsetninger. Ha pannen i ovnen på rundt 75 grader varmluft til brødkrutongene er tørre. Brødkrutongene serveres i en salat med tomater og skivet sjalottløk. Drypp over litt god !olivenolje og noen dråper balsamicoeddik, og legg enda noen dillkvister på toppen.

3/4 boks med tyrkisk yoghurt, eventuelt et beger matyoghurt

1 slangeagurk

2-3 fedd hvitløk

salt og pepper

1 spiseskje hakket frisk mynte (kan droppes)

Riv agurken på et forholdsvis stort rivjern. Press ut litt av vannet ved å legge agurken i et klede, og bland med yoghurten. Ha i finrevet hvitløk og smak til med salt og pepper. Rør inn mynte til slutt.Foto: Ina Shelby

Tzatziki. (Foto: Ina Shelby)

250 gram couscous

vann

olje og smør til couscousen

sitron- eller limesaft

1 rødløk

1 1/2 neve sultanrosiner

1 1/2 neve mandelskiver

1 chili

kardemomme

olje til steking

grønt til pynt; mynte, koriander eller bladpersille

Skjær skiver av løken og hakk den i biter. Surr løk, rosiner, mandelskiver og finhakket chili i en panne. Tilsett kardemomme og la det surre videre. Tilbered couscous etter anvisning på pakken. Bland alt sammen og server, men pass på å spare litt til lunsj dagen etter.Foto: Ina Shelby

Couscoussalat. (Foto: Ina Shelby)

Smak på nett

Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.

TEKST: Yngve Ekern

De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)

Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.

Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!

Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.

Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.

De du skal treffe er:

TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)

Vegetarbloggen.no (Mari Hult)

Hobbykokken.no (Olav Birkeland)

HeiaMat.no (Espen Nersveen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?