Til hovedinnhold

Eggende luksus

13. november 2012Aktuelt
Kaviarens bruksområder er mange. Blant mine favoritter er kaviar i sauser som tilbehør til fiskeretter, sammen med grønnsaker. (Foto: Gidske Stark)
Kaviarens bruksområder er mange. Blant mine favoritter er kaviar i sauser som tilbehør til fiskeretter, sammen med grønnsaker. (Foto: Gidske Stark)
AvFredrik HaldogGidske Stark

Kaviar. Ordet gir assosiasjoner både til superluksus og til traust, norsk hverdag.

Kaviar – i hvert fall når jeg ser caviar skrevet med C – representerer for meg luksus formet som små egg: russisk kaviar, laks- og ørretrogn, løyrom, rognkjeksrogn og lodderogn. Det mest spesielle er russisk kaviar – svarte, salte og sprø rogn med det mystiske smaksbildet. Og for en som er stor fan av James Bond, blir det enda litt bedre.

En av mine beste opphevelser med russisk kaviar var da jeg ble invitert til lunsj på et av cruiseskipene som besøkte Bergen. Da var første post på programmet champagne og russisk kaviar med kapteinen på toppdekket.

Vi som jobber som kokker, får smake mange spesielle råvarer. En god venn lager hvert år kaviar av fjellørretrogn. Han sukrer, salter og fryser den deretter ned. Jeg liker best å kjøpe lakse-, ørret- og lodderogn fryst, da synes jeg smaken blir friskere og ikke så stram.

Løyrom, som er relativt dyr, har jeg også spist mye, men her gjelder den klassiske måten: rømme, finhakket løk, rugbrød, hakket gressløk. Men man trenger ikke nødvendigvis å kjøpe løyrom, det går flott an å bruke lodderogn. Jeg benytter også hardkokt egg, som jeg deler. Jeg hakker hvite og plomme hver for seg og bruker dette som tilbehør til kaviaren.

Kaviarens bruksområder er mange. Blant mine favoritter er kaviar i salater med skalldyr, i sauser og som tilbehør til fiskeretter, sammen med grønnsaker.

Salat med reker og lodderogn

Salat med reker og lodderogn.
Salat med reker og lodderogn.

Salat med reker og lodderogn. (Foto: Gidske Stark.)

200 g rensede reker

125 g lodderogn

150 g majones

1 bunt dill, grovhakket

1 rødløk, finhakket

60 g crème fraîche

4 skiver rugbrød

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper. Anrett på rugbrødskiver. Denne retten bruker jeg gjerne som forrett eller som litt kveldskos.

Stekt ørret med lodderogn

Stekt ørret med lodderogn.
Stekt ørret med lodderogn.

Stekt ørret med lodderogn. (Foto: Gidske Stark.)

4 stk. ørretporsjoner, ca. 150 g uten skinn og bein

4 ss crème fraîche

1 bunt dill, hakket

3 ss lodderogn

Solsikkeolje til steking

4 båter sitron

40 miniasparges eller 20 vanlige asparges

Salt og pepper

Ha salt og pepper på ørreten og stek den i solsikkeolje, ca. 3 min. på hver side. Det gjør ingenting at den ikke er gjennomstekt.

Visp crème fraîchen stiv, ha i dill, pepper og lodderogn.

Kok aspargesene i fosskokende vann til de er fingermyke.

Legg aspargesene på tallerkenen, ha ørreten oppå. Legg crème fraîche med lodderogn oppå. Ha en sitronbåt til hver porsjon. Serveres med kokte poteter.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?