En ekstra spiss
Det kan godt være at vi hadde blitt felt i en blindtest. Men vi velger å tro at spisskålen smaker bedre enn sommerkål og hvitkål. Og det skal mye til!
Vi spisskål-elskere får heller ingen støtte fra latin: Betegnelsen for spisskål er akkurat den samme som for vanlig nykål eller hvitkål. Så da kan alle oppskrifter med kål brukes om hverandre. Hvitkål kalles også hodekål på grunn av de tettpakkede bladene. På spisskålen bøyer ikke bladene seg så lett innover vekstpunktet, men går opp i en spiss. Konsistensen blir dermed sprøere med løst, knyttete, saftige blad.
I grønnsaksleksikon oppgis de å ha samme egenskaper. Men vi både tror og får belegg i leksikon for, at spisskålen ikke bare ser litt annerledes ut, det smaker litt mildere og finere også. Hva det heter på latin? Brassica oleracea var. capitata. Britene går for White cabbage, franskmenn for Chou blanc.
Kål dreier seg om en viktig kulturplante som dyrkes over hele landet. I det sørøstlige middelhavsområdet har det vært kjent i nesten 5000 år. Og romerne tok hvitkålen med til resten av Europa og brukte det som et legemiddel.
Både spisskål og sommerkål egner seg naturell i salater, dressinger eller salsaer. Men smørdampet kål til sommermaten er middagens høydepunkt for mange.
Får du lyst på kål. Velg det du får. Og vel bekomme.
Salat med nykål og grønn chutney
Hvitkål er på listen over superfoods; kreftforebyggende, fiberholdig og stinn på vitaminer og mineraler. Alt bidrar til at kroppen skal rense selv. Den grønne røren til lager du på hagens friske krydderurter.
Salat med nykål. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Nok til 4 porsjoner som lett lunsj:
½ kål, fintsnittet
1 håndfull tørkede gojibær (se egen sak)
1 håndfull pinjekjerner
saften av 1 sitron
5 ss olivenolje
havsalt
Grønn chutney:
2 dl mynteblader
2 dl koriander
1 grønn chili
1 liten løk, finhakket
1 ts spisskummin
1 ts honning
saften av 1 lime
havsalt
Finsnitt kålen.
Bland sammen sitron, olivenolje og havsalt.
Chutney:
Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller blender, og kjør til du har en fin, jevn chutney. Den kan godt ha små klumper.
Rist pinjekjernene i tørr panne til de lukter godt og er gylne. Bland finstrimlet kål med gojibær og pinjekerner. Hell dressingen over og servér litt ekstra ved på siden.
Kyllingbryst med smørdampet kål
Dette er Morten Schakendas sommertolkning av nykål. Tilbehøret til denne retten kan brukes til stekt fisk, kyllingbryst og grillede lammekoteletter. Selv gode pølser vil fortjene et slikt følge.
Nok til 4 porsjoner:
4 ferske kyllingbryst
Smørdampet kål:
2 små spisskål eller 1 sommerkål
1 ss smør
1 ½ dl seterrømme
2 ss frisk, hakket estragon eller andre krydderurter
salt og nykvernet pepper
Smørdampet kål passer fint til ovnsstekte kyllingbryst. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Brun kyllingbrystene og stek dem møre i panne eller stekeovn; ikke for lenge så de blir tørre.
Del kålhodene i to og fjern midtstokken. Kutt stykkene i fine kløfter.
Kok opp ½ dl vann med smør og salt. Legg i kålen og damp dem så vidt møre, 5-10 minutter. Sil fra vannet.
Del avrent kål med rømme og estragonblader. Smak til med salt og pepper.
Fordel kål/rømmeblandingen på varme tallerkener.
Skjær kyllingbrystene i rause skiver og fordel ovenpå.
Servér eventuelt med innkokt balsamico og terninger av flådde tomater.
Gratinert spisskål med ost og bacon
Nok til 4 porsjoner:
1 stort nykål
ca. 100 g smør - 10 små klatter
1 dl fløte - matfløte eller kremfløte
150 g revet ost - gjerne jarlsberg
salt og pepper
4 skiver bacon i terninger
1 håndfull mandler
Del kålhodet i to på langs og kok det nesten mørt i lettsaltet vann. Ta opp med hullskje og la det renne av i en sikt. Del kålen i kvarter.
Smør en ildfast form. Legg i kål og fordel smørklatter, fløte, salt og pepper over. Dryss ost på toppen. Sett under grillen eller øverst i stekeovnen på høy varme til osten og smøret er smeltet og gyllen.
Skjær eller klipp bacon i terninger og rist dem sprø på panne. Rist mandlene oppi.
Flytt over på kjøkkenpapir som suger opp fettet.
Dryss bacon og mandler over retten straks den tas ut av ovnen.
Asiatisk kålsalat
Kinakål er i hardt vær, omdømmemessig, som de ville sagt i Dagsnytt 18. Men så finnes det episoder der du kan pakke det inn til en positiv overraskelse. Prøv selv til grillet svin eller kylling!
Asiatisk kålsalat. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Nok til 4-6:
1 kg kinakål i strimler
100 g salt
100 g sukker
3 vårløk
1 bunt reddiker
1/2 ss salt og 1 ss sukker
1 ss sambal oelek - chilisaus
1 ts sesamolje
4 ss sweet chilisaus
saften av 1 lime
Bland kålstrimler med salt og sukker. La de stå kaldt natten over.
Skyll kålen i kaldt vann og la det renne av i dørslag. Tørk godt.
Bland de øvrige ingrediensene, vend inn kål og smak til.
Spicy coleslaw
Nok til 4-6:
1 spisskål eller nykål
1 bunt gulrøtter
1 bunt grønnmynte
1 bunt frisk koriander
2 ss risvinseddik
1 ss flytende honning
1/2 ts sambal oelek
6 ss sesamolje
Fjern de ytre bladene på kålen og snitt fint.
Skrap og skyll gulrøttene og skjær dem i skiver på skrå.
Bland gulrøtter og kål i en stor bolle.
Skyll og tørk krydderurtene. Finhakk dem og bland i salaten.
Rør eddiken med honning, sambal oelek og sesamolje. Hell dressingen over salaten, bland godt og la den trekke minst en halvtime før servering som tilbehør til hamburger, lakseburger, grillet kylling eller svin.