Påskekake: Gul ostekake med mandelbunn
Lett, syrlig og kremete med en sprø mandelbunn. Konditormester Sverre Sætre har oppskriften på den beste påske-ostekaken med frisk appelsin.
Ostekake kjennetegnes som regel av en sprø kjeksbunn toppet med en fløyelsmyk krem, men det finnes mange smaksmuligheter.
Og hva er vel en påske uten appelsin? Den fanger både opp påskestemningen og solen, samt er perfekt følge til skituren. Den oransje frukten fungerer også glimrende i bakst – alt fra sjokoladekake til kjeks – men også i en deilig ostekake.
Når Godt møter konditormester og kokk Sverre Sætre (43) har påskestemningen for lengst ankommet konditoriet hans på Briskeby i Oslo. Påske er nemlig tid for produksjon av lekre sjokoladeegg, men også andre kakefristelser som en frisk påskeostekake med appelsin laget på mandelbunn.
– Jeg er veldig glad i ostekaker, og dette er min favoritt. Den er både frisk og syrlig, men med en rund smak og fantastisk kremet konsistens, sier Sætre.
Den velrenommerte konditoren har vunnet flere medaljer med det norske kokkelandslaget, samt gitt ut en rekke kokebøker. I 2010 vant han også prisen for beste norske kokebok med «Den store kakeboka».
Konditorens beste tips for en vellykket ostekake er en glatt krem. Han anbefaler å la kremosten stå ute litt før du setter i gang, slik at den blir myk, eventuelt kan du kjøre den i en matprosessor. Unngå derimot å piske kremfløten for mye.
– Pass på slik at du ikke overpisker kremen. Den skal ikke være for løs, men heller ikke stiv. Kremen skal være bløt, men samtidig holde fasongen og ikke flyte ut, tipser Sætre.
Følg @sverresaetre på Instagram for mer påskeinspirasjon.
Tenker du å servere ostekaken til gjestene dine i påsken, kan du begynne på kaken allerede dagen før.
– Ta deg god tid og ikke stress. Lag gjerne kaken i forkant, slik at du kun trenger å pynte den samme dag som den skal serveres. Ved å la den stå over natten får den også satt seg skikkelig godt, forklarer konditoren.
Som pynt til ostekaken har Sverre laget et lekkert sjokoladerede som er enkelt å lage, men som vil imponere gjestene dine.
Alt du trenger er en plate som du legger i fryseren, sprøytepose og smeltet sjokolade. Velg gjerne favorittsjokoladen din, enten det er mørk, hvit eller melkesjokolade.
– Bruker du en sjokolade med høyt kakaoinnhold, for eksempel 50-70 prosent, er den lettere å jobbe med, tipser han.
Det er også viktig at den smeltede sjokoladen ikke er altfor varm, men bare akkurat smeltet, slik at platen ikke tiner. Smelt sjokolade i vannbad eller forsiktig i mikrobølgeovnen på korte intervaller, mens du rører jevnlig.
Pynt til slutt med marsipanegg, som du enkelt tilsetter konditorfarge og deretter former til egg ved å rulle frem og tilbake mellom håndflatene, eller annet påskegodteri som du har tilgjengelig.