Slutt for Beate
Etter 40 år mener Bama at det er på tide å si bye bye Beate.
Bama mener nå at Beate- poteten er moden for utskiftning.
Letingen etter nye sorter som kan overta er allerede i gang.
Forbrukerne blir mer kresne
For å tilfredsstille moderne forbrukere og skape større lønnsomhet i potetproduksjonen, ønsker Bama å kutte ut den gamle klassikeren fra sortimentet.
De ønsker heller styrket satsing på utvikling av nye potetsorter.
Det er flere årsaker til at en oppdatering av potetsortimentet tvinger seg frem.
Forbrukerne stiller i dag strengere estetiske krav til potetenes utseende og størrelse, noe som gir konsekvenser for produsentene.
I tillegg er ikke poteten lenger en del av «5-om-dagen»-anbefalingen, og henges stadig ut som en versting når det kommer til karbohydrater. Dette taper Bama stort på.
I 2010 spiste hver av oss litt over 23 kilo hver, noe som innebærer en halvering de siste ti år.
Beate er ikke økonomisk nok
Sist Bama og Gartnerhallen tok tak i synkende potetforbruk var i 2000, da et stort forskningsprosjekt førte til mange nye sorter.
Den negative forbrukstrenden snudde, men nå er tallene igjen synkende.
- Vi har i alle år strammet inn kvalitetskravene i takt med forbruksutviklingen, men nå klarer vi ikke å stramme inn mer på sorter som Beate. Potetkjøttet i seg selv er bra nok, men form og skallkvalitet gjør at vi sorterer ut opptil 30 prosent før pakking. Det gir dårligere økonomi for potetprodusentene, og da klarer vi heller ikke å skaffe nye produsenter, sier Espen Gultvedt, produktsjef for poteter i Bama.
Gultvedt sier også at de ser en tydelig trend der potetene skal være mindre.
- Vi importerer nå rundt 100 tonn små poteter fra Frankrike hver uke. Det må være et mål å finne egnede, tilsvarende sorter i Norge også, sier han.
Vanskelig å få inn nye sorter
Men å si takk og farvel til en klassiker som Beate, er ikke bare enkelt. Bama møter stor skepsis i markedet til å pensjonere potetsorten, spesielt fra forbrukerne.
Sorten har fortsatt mange trofaste tilhengere, og Bama blir nedringt av folk som etterlyser Beate hver gang de forsøker å lansere nye moderne potetsorter.
Bama mener at det er på tide at man innser at det er viktig å utvikle nye sorter, og blir mer villige til å prøve dem ut.
- Så lenge potetforbruket i Norge er synkende, burde det egentlig være et krav fra markedet at vi kommer med nye sorter. Istedenfor fortsetter de å etterspørre de tradisjonelle sortene, sier Gultvedt.
En annen årsak til at det er vanskelig å lansere nye potetsorter i Norge, er et omfattende og innfløkt statlig regleverk med høye importutgifter.
- Det er tungvint og dyrt å prøve ut nye sorter. Import og utprøving av en ny type settepotet koster oss fort 50-100 000 kroner, og vi har allerede en liste med 25 sorter vi gjerne vil teste ut.