Klassisk daiquiri og to andre sommerdrinker - enkle tips fra ekspertene

18. juli 2013Aktuelt
DRINK-KLASSIKERE: Klassisk daiquiri, Madeira cobler og en eple-aperitif står på drinkmenyen til Godt i sommer. Foto: Frode Hansen
DRINK-KLASSIKERE: Klassisk daiquiri, Madeira cobler og en eple-aperitif står på drinkmenyen til Godt i sommer. Foto: Frode Hansen

Sommeren er høytid for hjemme-bartenderen med friske råvarer og lange feriekvelder. Slik imponer du med en klassisk daiquiri eller en eple-apéritif fra Godts eksperter.

- Med enkle forberedelser og utstyr man finner lett tilgjengelig i alle norske kjøkken, kan disse tre drinkene gjenskapes hvor som helst, uten vanskeligheter, sier barsjefer Anders Bakke (32) og Benjamin Lee (35) på den anerkjente baren Morgenstierne i Oslo.

For sommeren har de to drinkekspertene forflyttet seg til Åpent Bakeri Inkognito terrasse 1, hvor de blander klassiske smaker med ny tvist. Samme filosofi gjelder de tre friske sommerdrinkene Bakke og Lee har laget til Godts lesere:

På drinkmenyen står en såkalt longdrink, Madeira Cobbler, en klassisk daiquiri og en eple-apéritif.

- Felles for disse tre drinkene er at de benytter seg av råvarer i sesong, at de er friske tørsteslukkere, benytter seg av tilgjengelige polvarer og at de på ingen måte er vriene å sette til livs hjemme, sier Lee til Godt.

Oppskriftene på sommerdrinkene finner du nedenfor!

IN THE MIX: Godts drinkeksperter Anders Bakke og Benjamin Lee ved Morgenstierne bar i Oslo skal drikke sin kvote Daiquirier og Pisco Sours, men tipper det kommer til å gå mest i øl. - Pils eller Mexikansk øl med lime. Når man lever av å smake på ting kontinuerlig er det deilig å hive innpå en anonym tørsteslukker etter et langt skift, sier barsjefene. Foto: Frode Hansen
IN THE MIX: Godts drinkeksperter Anders Bakke og Benjamin Lee ved Morgenstierne bar i Oslo skal drikke sin kvote Daiquirier og Pisco Sours, men tipper det kommer til å gå mest i øl. - Pils eller Mexikansk øl med lime. Når man lever av å smake på ting kontinuerlig er det deilig å hive innpå en anonym tørsteslukker etter et langt skift, sier barsjefene. Foto: Frode Hansen

Noen kjappe eksperttips før du mixer din sommerdrink:

** Istedenfor et røreglass og cocktailshakere fra Japan, kan man for eksempel bruke et ølglass og et rent syltetøyglass.

** Trenger man en barsil kan man bruke en ostehøvel, eller fingrene dine for den saks skyld.

** Husk å gå til anskaffelse av nok isbiter, da disse drinkene skal serveres iskalde og ingenting smaker verre enn en dårlig temperert cocktail

** Det er selvfølgelig viktig å ha et velholdent barskap, men i sommermånedene kan man sløyfe fruktlikørene til fordel friske bær og heller gå til anskaffelse av basis sprit som gin, bourbon og god rom.

** Finn en enkel oppskrift du setter ekstra pris på og jobb videre med den. Her er Daiquirien et kroneksempel på en såre enkel og ærlig drink med tre ingredienser, men som likevel kan justeres opp og ned i det nesten uendelige. Prøv med noen bringebær i shakeren, eller ingefær, eller bringebær og ingefær. Eksperimenter med forskjellige romtyper og prøv litt rød grapefruktjuice istedenfor bare å bruke ferskpresset lime. Bruk agavesirup istedenfor sukkerlake. Mulighetene er mange så lenge man mestrer originaloppskriften godt.

Madeira Cobbler

Foto: Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

En cobbler er en slags longdrink som var veldig populær i det 19. århundre ofte laget på forskjellige hetviner. Her er en moderne vri på favoritten.

Sherry Cobbleren var i en periode like populær som Mojitoen har vært her til lands de siste 10-12 årene. En cobbler er tradisjonelt en høy drink som inneholder en alkoholbase (som f.eks Sherry), Sukker og en del sitrusfrukt, gjerne en kombinasjon av appelsin og sitron. Denne blandingen har man i en cocktailshaker, rister godt og heller usilt over i et høyt glass og pynter med sesongens frukter.

I vår cobbler har vi valgt å bruke Madeira som base, og i stedenfor appelsin og sitron har vi valgt å lage en puré av fersk rabarbra, frosne bringebær, frosne jordbær og demerarasukker. Dette er en veldig enkel og frisk sommerdrink som ikke er for kraftig på alkohol siden man her bruker hetvin fremfor sprit.

Når det er sagt er det ingenting i veien for å eksperimentere men det man har i barskapet av alkoholholdige drikker i en slik cobbler.

Oppskrift:

6 CL Madeira (Det finnes forskjellige sorter, sjekk hva vinmonopolet har å by på)

6 CL Rabarbra-, jordbær- og bringebærpuré (se oppskrift nedenfor)

Rabarbra, bringebær og jordbær-Puré:

Bland 2 deler jordbær, 2 deler bringebær og 1 del rabarba i en blender.

Tilsett 1 del sukkerlake laget på demerarasukker(1 del vann til 1 del sukker)

under blendingsprosessen.

Rabarbraen er i hovedsak med for å tilføre syrlighet, om rabarbraen er veldig syrlig kan man tilsette mer demerarasirup for å balansere smaken på puréen.

Slik gjør du:

Ha blandingen i en cocktailshaker (har man ikke cocktailshaker fungerer det greit å bruke et tomt syltetøyglass som shaker) sammen med rikelig med isbiter.

2. Shake hardt i 10-12 sekunder og hell blandingen usilt over i et longdrinkglass eller rocksglass,

Servér med sugerør og pynt med friske bær.

Klassisk daiquiri

Foto: Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

Daiquirien er en av de mest klassiske sitruscocktailene vi har. Den er også et eksempel på en drink som man enkelt kan lage gode variasjoner på ved å forandre et av hovedelementene eller tilføre små mengder av andre ingredienser. Man kan bytte mellom forskjellige typer rom, forskjellige typer søtning, eller man kan tilføre bær eller små mengder likører for å lage variasjoner over daiquirien.

De fleste kjenner til den frosne, jordbærdaiquirien som man lager i blender,

men vi skal her ta for oss en versjon av denne drinken i sin reneste form:

Rom, sukker og sitrus shaket hardt og servert i et cocktailglass uten is.

- Opprinnelig ble daiquirien laget på blank, cubansk rom, men vi har i dette tilfelle valgt å bruke en fyldigere, vellagret rom fra Guatemala, nemlig Ron Zacapa. Vi bruker demerarasukker fremfor hvitt sukker og ferskpresset lime. Romen har en del sjokolade- kaffe- og vaniljetoner så denne drinken, tross sin friskhet vil fungere utmerket som en dessertcocktail(ved siden av kraftig, mørk sjokolade f.eks) såvel som en tørsteslukker, sier barekspertene.

Oppskrift:

4 CL Ron Zacapa 23

3 CL Ferkspresset limejuice

2 CL Demerarasirup(1 del demerarasukker til 1 del vann)

Slik gjør du:

Ha blandingen i en cocktailshaker og shake hardt i 12-15 sekunder,

sil over i et cocktailglass uten is.

Eple-apéritif

Foto: Frode Hansen
Foto: Frode Hansen

Dette er en perfekt aperitif på balkongen før et grillmåltid eller noe som enkelt kan slenges sammen på hytta. Og vår egen vri på en champagnecocktail.

En champagnecocktail består tradisjonelt av en spritbase, sukker, cocktailbitters og champagne eller annen musserende. Fremfor standard musserende har vi valgt å bruke fransk eplecider.

Fremfor sprit har vi valgt å bruke en norsk eplehetvin og en bianco vermouth som base og søtning, og den franske urtelikøren Chartreuse som bitter.

Drinken er enkel- og frisk og ikke for kraftig på alkoholholdighet.

Oppskrift

3 CL Lier Epleaperitif

3 CL Bianco Vermouth (vi bruker en deilig, fransk sort som heter Dolin Blanc, men den mest kjente er jo Martini Bianco)

3 teskjeer Chartreuse(en veldig potent, grønn urtelikør fra Frankrike!)

Litt appelsinskall

Slik gjør du:

1. Ha denne blandingen i et røreglass (dette er et barglass vi bruker for å kjøle drinker gjennom å røre dem på is). Her kan man bruke et litermål, en presskanne eller et stort ølglass som erstatning), ha i rikelige mengder med is og rør blandingen med en lang skje i 15-20 sekunder.

2. Sil blandingen (uten appelsinskallet!) over i et vinglass uten is og topp det hele med 4-5 cl med lagret eplecider. De finnes flere sorter gode, lagrede eplecidere på polet.

Vi synes de franske variantene er best i denne drinken!

Publisert: 18.07.2013 kl. 10:10
Oppdatert: 12.06.2015 kl. 11:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?