Lag hjemmelaget syltetøy og saft av sommerens frukt og bær

2. august 2013Aktuelt
SYLTING: Gjør som Lise Finckenhagen og lag dine egne syltetøy etter ønsket smak. Resultatet er bær(re) lekkert! Foto: Sara Johannessen
SYLTING: Gjør som Lise Finckenhagen og lag dine egne syltetøy etter ønsket smak. Resultatet er bær(re) lekkert! Foto: Sara Johannessen

Legg sommeren på glass! Når frukt og bær er på sitt beste og billigste er det bare å benytte anledningen til å prøve seg på safting og sylting. En tradisjon til stor glede for liten og stor. 

Lite kan måle seg med den fantastiske duften som brer seg på kjøkkenet når det er safting og sylting på gang. En duft som vekker barndomsminner fra mormors kjøkken.

Jeg må ærlig innrømme at jeg har begynt «jukse» litt når det kommer til syltetøylaging.

Nå kan man nemlig kjøpe syltesukker. Det er sukker som er tilsatt pektin fra sitrusfrukter, sitronsyre og kaliumsorbat. Altså sukker som er ferdig dosert med fortykningsmiddel og konserveringsmiddel. Dette gjør jo hele prosessen latterlig enkel og terskelen for å kaste seg over syltetøykokingen blir plutselig veldig lav. Syltetøyet er ferdig på et par minutter, får perfekt konsistens og det bevarer en friskhet i smaken som jeg føler forsvinner etter lengre koketid med høyere innhold av sukker.

Vis oss dine hjemmelagde syltetøyglass eller saftflasker, og merk bildene med #godtno! For deilige matbilder og bak i kulissene-bilder, følg Lise Finckenhagen på Instagram.

Du kan selvsagt benytte akkurat samme oppskrift med «vanlig» sukker også. Sukker er jo et konserveringsmiddel i tillegg til å være en smakforsterker og mange bær inneholder både konserveringsmiddel og fortykningsmiddel fra naturens side. Syrligheten kan du juster med litt sitronsaft.

Uansett hvilken metode du bruker er det veldig viktig med renhold, og bruk bare friske råvarer. Et dårlig bær kan forringe holdbarheten og øke veksten av mikroorganismer i saften eller syltetøyet.

Følelsen av stolthet og tilfredsstilling når sesongens bær og frukt er fylt over på glass og flasker kan simpelthen ikke kjøpes ferdig.

Grunnoppskrift på superraskt og enkelt syltetøy

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Hjemmelaget syltetøy er superenkelt å lage! Miks og bland bær og tilsett krydder etter smak og behag. Klikk her for grunnoppskrift på raskt og enkelt syltetøy!

Her er forslag til smakskombinasjoner:

Bringebær med vanilje

Bruk gjerne villbringebær, da blir det ekstra godt. Tilsett en splittet vaniljestang (eller to for ekstra intens vaniljesmak) og kok syltetøyet som beskrevet.

Jordbær med ingefær

Tilsett 1 ss finrevet frisk ingefær og følg oppskriften som beskrevet.

Blåbær med lime

Tilsett revet skall og saften av 1 lime i blåbærsyltetøyet før du fyller det over på glass.

Bjørnebær med kardemomme

Tilsett 1 ts knuste kardemommekjerner sammen med bær og sukker. Jeg bruker hele kardemommekapsler som jeg knuser i en morter for så å fjerne selve kapselen og finknuse kjernen. Eller så kan du bruker ½ -1 ts ferdig malt kardemomme sånn for enkelhetens skyld.

Aprikossyltetøy med lavendel

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Eller hva med å lage friskt aprikossyltetøy? Syltetøyet smaker fortreffelig til modne oster. Oppskriften finner du her!

Rips- og bringebærsaft

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Hjemmelaget saft er enklere å lage enn du tror - og er billig, godt og leskende. Tar du bryet med å lage din egen saft av sesongens bær, får du dessuten en saft som som er fri for tilsetningsstoffer.

Ønsker du en ekstra holdbar saft kan du imidlertid tilsette konserveringsmiddelet natriumbenzoat for å hindre vekst av mikroorganismer.

Beregn 1 ts natriumbenzoat pr. liter silt saft. Rør konserveringsmiddelet ut i litt av den varme ferdige saften og bland det tilbake i resten av saften.

Tyttebæreddik

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Bæreddik er enkelt å lage og setter en ekstra spiss på maten. Bruk den i dressinger, eller hell den over i fine flasker og pynt med sløyfer og merkelapper og gi det bort som selvlagede gaver.

Følg samme oppskrift og erstatt tyttebærene med blåbær eller bringebær for annen smak.

Publisert: 02.08.2013 kl. 07:18
Oppdatert: 05.08.2015 kl. 09:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?