Frisk som en fisk

13. november 2012Aktuelt
Strengt tatt er fiskeformen vakrest før den blir stekt. Men det er det indre som teller, og der er det fortsatt farge- og smaksrikt. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Strengt tatt er fiskeformen vakrest før den blir stekt. Men det er det indre som teller, og der er det fortsatt farge- og smaksrikt. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Foto: Vegard Eggen
AvOle-Jacob Hoel, Lars LianogVegard Eggen

Det gjelder å komme i form. Også for fisken.

Sliter du med høstdepepresjoner, eller er høstferien ødelagt av en irriterende snue? Fortvil ikke. Det finnes råd. Spis mer fisk! Se bare hva det gjorde med Marit Bjørgen.....

Når vi tenker høstmat, tenker vi ofte store, styrkende gryter basert på kjøtt. Men fiskegryter kan være like varmende, like mettende, like gode, like styrkende.

Her er en variant du vil like.

Den er litt i slekt med lasagne, og du kan forsåvidt bruke lasagneplater i stedet for potet mellom lagene. Men da bør du nok forkoke dem før de legges i formen. Du er ikke nødt til å ha to typer fisk eller akkurat ha torsk og laks heller. Men fast fisk bør det være, og det er jo fint fargemessig med både rød og hvit fisk.

Den som så vår spalte forrige uke, vil vite at vi er i en heftig spinatfase akkurat nå, og selvsagt skal det være med spinat også her. Server gjerne en frisk salat til.

Nå høres det kanskje ut som vi er blitt de reneste helsefanatikerne, som bare skal ha deg til å spise sunt. Men nei. Først og fremst er dette godt. Sabla godt.

Og nå foreslår vi at du glemmer alt det leie og koser deg med maten og høsten, og drikker solide doser vin til maten. Det skal hjelpe mot høstdepresjon og snue, det også.

Fiskeform

Fiskeform.
Fiskeform.
Foto: Vegard Eggen

Fiskeform. (Foto: Vegard Eggen.)

Til fire:

500 g renskåret laksefilet

500 g renskåret lettsaltet torsk

200 g fersk spinat

3 store poteter

Hvit saus:

3 ss smør

3 ss hvetemel

50-60 g ferskrevet parmesanost

5-6 dl H-melk

salt, pepper

revet muskat

Skrell potet. Kok til ferdige, legg til avkjøling – og skjær i skiver.

Forvell spinat i litt olivenolje i gryte eller stekepanne, Sett til side.

Skjær fisk i terninger.

Legg halvparten av spinaten nederst i en ildfast form.

Legg et lag poteter, så et lag fisk over og pepre godt (ikke salt!).

Legg et nytt lag poteter, så et nytt lag fisk og spinat. Avslutt med et siste lag fisketerninger.

Lag hvit saus og hell over så det dekker. Ta gjerne litt ekstra revet parmesanost øverst.

Steik på 180 grader i 35 minutter. La hvile i et kvarters tid før servering, gjerne med en god salat til.

Den vil være minst like god oppvarmet dagen etter.

Fiskeform gratinert med ferskrevet parmesan.
Fiskeform gratinert med ferskrevet parmesan.
Foto: Vegard Eggen

Fiskeform gratinert med ferskrevet parmesan. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?