Fra sjokoladekake til pizzasnurrer: 11 sunnere varianter av kosematen du elsker

SUNT OG GODT: Med enkle grep kan du forvandle kosematen til litt sunnere retter. Foto: Matpaabordet.no / ElinLarsen.net / CupandCakesBlogg.Blogspot.se / Bollefrua.Wordpress.com
SUNT OG GODT: Med enkle grep kan du forvandle kosematen til litt sunnere retter. Foto: Matpaabordet.no / ElinLarsen.net / CupandCakesBlogg.Blogspot.se / Bollefrua.Wordpress.com
Natalie Ngo Granum

Du trenger ikke å knaske på en kjedelig salat for å få en sunnere start på nyåret. Her er oppskriftene du kan unne deg uten dårlig samvittighet.

Etter desembers store matfest kommer ofte nyttårsforsettene om å trene mer og spise sunnere. Det høres imidlertid kjedelig ut å droppe å spise alt som er godt og usunt bare fordi det er januar.

For selv om det er starten på det nye året vil vi jo fortsatt spise den søte baksten og helgepizzaen. Med et par enkle grep kan du faktisk forvandle den usunne favorittmaten til velsmakende og sunnere retter.

Godt har saumfaret de fantastiske, norske matbloggerne på nettet og plukket ut elleve varianter av den beste kosematen som er hakket sunnere.

Foto: CupandCakesBlogg.Blogspot.se
Foto: CupandCakesBlogg.Blogspot.se

Med både grovt mel og havregryn i pizzadeigen blir disse snurrene fort litt sunnere. Utover det gjenstår det bare å fylle dem med klassiske pizzaingredienser som tomatsaus, kjøttdeig og ost - og voilà, du har deilige pizzasnurrer.

Foto: Bollefrua.Wordpress.com
Foto: Bollefrua.Wordpress.com

Pizzabunner trenger ikke nødvendigvis å lages av deig. Disse minipizzaene med squashbunn er kjapt, sunt og friskt. Toppet med mozzarella-ost og pepperoni får du likevel smaken av pizza.

Foto: FoodbyVictoria.com
Foto: FoodbyVictoria.com

Det finnes haugevis av oppskrifter på sunnere pannekaker, men mange av dem ligner fort mer på kjeks enn myke pannekaker. Disse pannekakene er sunne og kjappe å lage - med speltmel, banan og null sukker i oppskriften, kan de serveres både til frokost som til kvelds.

Foto: ElinLarsen.net
Foto: ElinLarsen.net

Glem den syndige burgeren fra gatekjøkkenet eller de store burgerkjedene. Denne saftige burgeren er proppfull av smak med chili, hvitløk og urter. Laget med karbonadedeig og servert på hjemmelagde, grove brød kan du spise burgeren med god samvittighet.

Foto: VeganMisjonen.com
Foto: VeganMisjonen.com

Denne lasagnen kan sammenlignes med en skattekiste fylt med skjulte godsaker. Matblogger Jane ønsker å inspirere flere å spise mindre kjøtt og mer grønt. Og med denne lasagneoppskriften beviser hun at det fint går an å lage velsmakende mat proppfulle av proteiner og uten kjøtt.

Foto: Halvor William Sanden/MillasMat.com
Foto: Halvor William Sanden/MillasMat.com

I taco al pastor er svinekjøttet marinert i chili og ananas og stekt i grill eller grillpanne. Med så velsmakende og godt marinert kjøtt trenger du kun friske grønnsaker, hjemmelaget guacamole og en liten dæsj rømme som følge.

Vil du gjøre retten enda sunnere kan du bytte ut maistortillaene med spelt- eller fullkornslefser.

Foto: MatPaaBordet.no
Foto: MatPaaBordet.no

Kake er sjeldent sunt, men denne sjokoladekakevarianten med banan og speltmel kan du unne deg også på en hverdag. Med lite sukker, speltmel, bananer og mørk sjokolade smaker ikke kaken altfor søtt, men metter likevel sjokoladesuget.

Foto: LiseVonKrogh.Wordpress.com
Foto: LiseVonKrogh.Wordpress.com

I stedet for å erstatte usunne ingredienser med fancy søtstoff, velger matblogger og ernæringsfysiolog Lise von Krogh heller å justere med vanlige ingredienser for et sunnere resultat. Denne eplekaken er hakket sunnere med havregryn og grovere mel, uten at det går på bekostning av smaken.

Foto: BakeKona.Blogg.no
Foto: BakeKona.Blogg.no

Nachos forbindes ofte med et lass smeltet ost, men chipsene i seg selv er deilig som snacks sammen med en god salsa. For en sunnere variant kan du lage dem selv med lomper og drysse over valgfritt krydder.

Foto: EneStaaendeMat.no
Foto: EneStaaendeMat.no

Frityrstekte vårruller er som regel den vanlige varianten av asiatiske vårruller. Men ved å steke dem i ovnen får du en hakket sunnere versjon, samtidig som du slipper frityrlukten hjemme. Fyll rispapir med friske grønnsaker og kjøttdeig av svin eller kylling, pakk dem inn og sett dem i ovnen. Ekstra godt blir det med en smaksrik dippsaus til.

Foto: AnettesMat.com
Foto: AnettesMat.com

Med kokosblomstsukker, havregryn og valnøtter i oppskriften er disse havrekjeksene med sjokoladebiter perfekte når søtsuget melder seg. Godt til kaffen eller et glass melk!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?