Tips til perfekt øl til fårikål

26. oktober 2013Aktuelt

Klassisk pils funker bra til fårikål. En tung rett med mye salt og fett balanseres med en god lager i glasset. For deg som vil utvide horisonten og ganen finnes det en belgisk løsning.

«Saison» betyr sesong og er et øl som oppsto for å slukke tørsten til sesongarbeidere i den fransktalende delen av Belgia. Man brygget øl om vinteren når man hadde tid. Drikkes skulle det i sommervarmen.

Garrett Oliver er sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og har en høy stjerne hos de fleste ølnytere verden over. Vi kan takke Garret for brilliante øl som Brooklyn Lager og Chocolate Stout. Sistnevnte ligger i mine øyne nærmere sjokoladekake med ni prosent alkohol. Den er såpass kraftig at du må ned i stabilt sideleie hvis du går ut for hardt og ikke deler en 0,33 med sidemannen. Mr. Oliver har skrevet at hvis han må velge kun et øl for resten av livet ved siden av mat ville han gått for en Saison. Et valg vi kan stille oss bak, ikke minst når det kommer til fårikål.

Kraftig mat trenger en tørr, syrlig og bitter sparringspartner som kan holde kål og sau i ørene gjennom en hel gryte. Bitterheten i dette ølet staker vei gjennom fett og salt og et høyt kullsyreinnhold løfter en fårikålen til et nytt nivå (utover trikset du allerede kan, som er å koke opp gryten dagen før.)

Kullsyren rydder pent opp og gir rom for aroma og kryddersmak. Saison er en ganske bred typebetegnelse, men de som passer best er tørre, har merkbare kryddersmaker og bruker humle med sitrusfruktig aroma. Det sier seg selv at et øl med hint av pepper i smaken fort blir bestevenn med en gryte fårikål. Det er i hvertfall vår anbefaling i dag.

En lager med karakter fra Brooklyn. En godt humlet "India Saison", Matilda med tydelig malt og frukt og til slutt Tank 7 fra Boulevard som har masse kullsyre, fruktighet og godt med syre.

Brooklyn Brewery - Lager

Nøgene Ø / Bridge Road - India Saison

Goose Island - Matilda

Boulevard Brewing Company - Tank 7

Publisert: 26.10.2013 kl. 08:08
Oppdatert: 24.09.2014 kl. 13:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?