Forvandler hermetikk til magiske retter

28. juli 2020Aktuelt
IKKE NOE SNIKK SNAKK: Jessica Elliot Dennison har laget en helt bok fylt med inspirerende oppskrifter til hvordan hermetikkboksen på elegant vis kan få spille hovedrollen i måltidet. Her har hun brukt en linseboks til å lage såkalte «linse-fritters» med spinat, dill og geitost. Oppskrifter finner du nederst i saken. Foto: Matt Russell.
IKKE NOE SNIKK SNAKK: Jessica Elliot Dennison har laget en helt bok fylt med inspirerende oppskrifter til hvordan hermetikkboksen på elegant vis kan få spille hovedrollen i måltidet. Her har hun brukt en linseboks til å lage såkalte «linse-fritters» med spinat, dill og geitost. Oppskrifter finner du nederst i saken. Foto: Matt Russell.

Jessica Elliot Dennison traff spikeren på hodet da hun ga ut kokeboken som viser hvordan du kan lage nydelige retter av uinspirerende hermetikkbokser – rett før karantenetiden.

Består kjøkkenskapene eller hytteutvalget av en evigvarende hermetikk-ørken med mais, tomater, kokosmelk og et utall bønner som du aldri får brukt? Hvordan lage gull av gråstein, tenker du kanskje. Det er fullt mulig, mener den skotske kokken Jessica Elliot Dennison, som har laget en hel kokebok basert på at hovedingrediensen kommer fra metallbokser lengst bak i kjøkkenskapet.

– Jeg innså at selv om det er sesongens råvarer som inspirerer matlagingen min på jobb, så er det når jeg kommer hjem, er sliten og trenger å ha noe mat på bordet i løpet av en halvtime, at boksene er mine livreddende helter, forteller Dennison til Godt.

Vill timing

Hakkede tomater blir raskt til en pastasaus, mens en boks med linser passer perfekt i en krydret daal, forklarer hun.

– Deretter kan jeg tilsette sesongbaserte ingredienser og urter, men til syvende og sist så er det boksene som er hovedbasen i hverdagsmaten min.

Dennison driver til daglig nabolagskafeen 27 Elliot's, i skotske Edinburgh, hvor hun også arrangerer såkalte supperclubs. Hennes bok, «Tin Can Magic», ble lansert i februar kort tid før nesten verden ble lukket ned. Fra en dag til en annen måtte store deler av verdens befolkning droppe den daglige turen på butikken. Mange hamstret både mel, pasta og ikke minst hermetikk i panikk. Vi ble også tvunget til å tenke kreativ rundt maten vi allerede hadde lagret i skap og skuffer. Ikke uventet har kokeboken derfor også blitt omfavnet av matmedier verden rundt – den passet liksom nesten for godt inn det aktuelle hjemmekjøkken-bildet vi alle ble sittende fast i.

– Timingen var skummelt god, var den ikke?

– Det var ganske vilt, ja. Målet mitt var å tilby oppskrifter og måltidsløsninger som er lett tilgjengelige og budsjettvennlige, men hvem ante at de skulle bli så aktuelle!

Erstatninger har blitt «en greie»

I boken har hver oppskrift også «substitutes» – altså alternativer som du kan erstatte enkelte råvarer med om du ikke har dem i hus. Som at du i en oppskrift fint kan erstatte squash med brokkoli eller blomkål, eller at du istedenfor halloumi kan bruke fetaost eller saltet ricotta. Erstatninger har også vist seg å bli ekstremt relevant når hjemmekokker har drevet med karantene-kokkelering.

– Det er morsomt hvordan «erstatninger» har blitt «en greie», men jeg hadde dem med også i min første bok, «Salad feasts». Jeg ønsker at oppskriftene mine skal være en løs mal og at du gjør det beste ut av hva du har for hånden, fremfor å måtte handle inn en hel haug, sier hun og legger til:

– Det har vært enormt tilfredsstillende å se hjemmekokker lager mine oppskrifter på egen hånd, og er kreative med å erstatte ingredienser, for det er jo nettopp også slik du blir en mer selvsikker kokk, sier Dennison, som tidligere blant annet har jobbet for den britiske superkokken Jamie Oliver med utviklingen av kjøkkenutstyrslinjen hans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOMATHELT: Dennisons favorittboks som hun alltid kan stole på er tomatene. Med tomater i hus er middagen reddet. Og da blir det gjerne denne favoritten, tomatsausen med smør og fettuccine. Foto: Matt Russell.
TOMATHELT: Dennisons favorittboks som hun alltid kan stole på er tomatene. Med tomater i hus er middagen reddet. Og da blir det gjerne denne favoritten, tomatsausen med smør og fettuccine. Foto: Matt Russell.

Helte-boksen

Hennes personlige favorittboks, som hun i boken kaller «hero tins» – boksen du alltid kan stole på, er tomater.

– Tomatsausen med smør til pasta fra boken har trolig vært en av mine mest lagde retter. Det beste med tomatbokser er at tomatene er plukket på sitt aller modneste.

Sausen hun referer til har overraskende få ingredienser; tomater, hvitløk, smør, chiliflak. Men hun kommer med noen smarte knep, som å la ingrediensene koke med en halv løk som du etter en liten halvtimes koking fjerner.

– Hvor viktig er kvalitetene på boksene?

– Selvsagt; desto bedre kvalitet, jo enklere er det å få god smak raskt. Jeg tenker det definitivt er verdt å betale litt ekstra for San Marzano-tomater på boks, for eksempel, men om du bare har billige hakkede tomater, så vil for eksempel en klype sukker hjelpe med å fremheve smaken.

Om hun må velge en boks som skiller seg ut i mengden, så er det Ortiz ansjos.

– Det er en skikkelig godbit. På ristet surdeigsbrød, som er gnidd inn med hvitløk og olje, og en skvis sitron. Gjerne med litt sprøstekt timian over. Det blir ikke så mye bedre enn det. Enkelt er alltid best, mener jeg.

Det er også et par andre ting Dennison mener du alltid bør ha for hånden.

– Maldon havsalt kan forvandle selv de enkleste retter. Og sitroner, jeg er besatt av sitroner, til zesting og til jus, de kan virkelig løfte og heve smaken på andre ingredienser. Og en boksåpner da, det er også ganske essensielt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BOKS OG BRØDRESTER: Semifreddo laget med kondensert melk og surdeigs-brødsmuler – så du skal slippe å kaste noe av de tørre brødrestene. Foto: Matt Russell.
BOKS OG BRØDRESTER: Semifreddo laget med kondensert melk og surdeigs-brødsmuler – så du skal slippe å kaste noe av de tørre brødrestene. Foto: Matt Russell.

Matlaging som terapi

I karantenetiden klarte hun på kort tid å omgjøre Elliot's til en liten butikk med nødvendige varer, som solgte blant annet brød, vin og melk.

– Og heldigvis har lokalmiljøet her vært helt utrolig støttende. Vi lager også en varmlunsj, type fersk pasta, breserte bønner og massevis av iskrem så folk kan ta med hjem og nyte i solen! Jeg føler meg veldig heldig som har klart å holde dørene åpne.

I disse dager gjør hun de siste forberedelsene før hun skal åpne et nytt sted i nabolokalet. Hjemme har hun brukt karantenetiden til å lage oppskrifter som krever litt ekstra håndarbeid, noe hun synes fungerer som meditasjon.

– Det å ta seg tid til å brette linse og sopp-gyozas, for eksempel, har vært en nydelig distraksjon fra den pågående situasjonen. Det er høyt anbefalt å bruke dem som en form for terapi, råder hun.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Her finner du noen av oppskriftene fra Tin Can Magic:

Publisert: 28.07.2020 kl. 08:01
Oppdatert: 28.07.2020 kl. 08:54


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?