Lam – fra beite til bog

23. oktober 2013Aktuelt
BEITE: Sauer og lam ved Sperillen og ved Somma i Ådal. Foto: Espen Braata
BEITE: Sauer og lam ved Sperillen og ved Somma i Ådal. Foto: Espen Braata

Det er åpenbart at kjøttet vårt kommer fra levende dyr. Men vi liker ikke å tenke på det. 

Alle kan vel si at de burde vel spise mer fisk og grønnsaker. Men likevel elsker jeg kjøtt, og er dermed ikke bedre enn de fleste andre på dette området. For det er liten tvil om at vi spiser mer kjøtt enn det som er forsvarlig i et økologisk perspektiv.

Jeg tror at en økt respekt for hva det innebærer å spise levende vesener, kan hjelpe oss til å utvikle sunnere holdninger til kjøttprodukter. Det handler ikke om å gjøre vegetarianer av seg, men det handler om å innse og respektere hvor maten vår kommer fra. Og å spise mindre og bedre kjøtt.

Vi dro til Persbråten gård på Skui for å være med på slakten i høst. Johan Persbråten får ikke lov å la det omreisende slakteriet mobilslakt slakte på gården hans – til det er ikke vannkvaliteten på stedet god nok. Derfor foregår slakten på nabogården. Likevel: Det hele foregår i rolige omgivelser, og den korte turen over er ikke stressende for dyrene. Når dyrene har det så fredelig som mulig frem mot slakten, sørger det for best mulig kjøttkvalitet.

Vi spurte om Johan kunne vise oss hvordan han slaktet til seg selv, og vi fikk vær med på å slakte et lam. Jeg har bare vært med på dette en gang før, selv om jeg synes dette er en viktig del av det det innebærer å være kjøttspiser. Å se dyret bli gradvis omdannet til de produktene vi er vant til å se i butikken er noe flere burde gjøre.

Lam er nydelig, og norsk lam er i verdensklasse. Er det noe du som forbruker faktisk kan kjøpe også fra storindustrien uten dårlig samvittighet, er det norsk lam. Fordi det i all hovedsak går på utmarksbeite og dermed lever godt og spiser godt. Beite på saktevoksende vekster med høyt næringsinnhold er en av tingene som gjør at norsk lam er av veldig høy kvalitet. Likevel spiser vi langt mindre lam enn vi spiser svin og okse, som ikke har like gunstige levekår som sine ullkledte venner.

Se video fra da vi besøkte Persbråten gård for å lage stek av lammebog:

Publisert: 23.10.2013 kl. 09:10
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?