Den danske grøten som får innpass hos gourmet-eliten
Den tradisjonelle grøten har fått sin renessanse. Nå er den både hip og delikat.
I en knøttliten, hip kjeller i Jægersborggade i København åpner Lasse Andersen sin første grøtbar. Nå, 1,5 år senere får hans grøtkonsept innpass blant gourmet-butikkene i Torvhallerne - Københavns svar på Mathallen. Igrøtbaren utfordrer han folks forståelse av grøtbegrepet ved å opphøye grøt til noe delikat og allsidig.
- Grøt er ikke bare risengrynsgrøt! Man kan lage asiatisk kylling-risgrøt eller 4-kornsgrøt med gulerotsaft, sier Andersen entusiastisk tilGodt.
Forfriskende meny
Andersen er hele tiden på jakt etter å stimulere kundenes smaksløker på ulike nivåer. Den mest populære grøten, og gründerens personlige favoritt er likevel en av de mest basale variantene på menyen – havregrøt, riktig nok toppet med karamellsaus, friske eplebiter og ristede mandler.
- Friskt eple gir struktur og syrlighet, ristede mandler gir fedme, kant og aroma og karamellsaus gir sødme. Toppingen opphøyer grøten til noe delikat og lekkert, fortsetter Andersen som mener velbalansert topping er ekstremt viktig fordi grøten i seg selv er et homogent produkt.
Fant inspirasjon i London
I skrivende stund serverer Andersen en røbettbygotto, enrisotto laget på perlebygg med Vesterhavsost, frisk basilikum og ristede hasselnøtter. Frokostgrøten koster om lag 60 kroner og blir servert i en hendig take away-bolle. Andersen fikk ideen om Grød mens han bodde i utlandet.
- Da jeg studerte musikk i London, oppdaget jeg utallige utsalgssteder for billig take away-grøt. Siden Danmark er en grøtspisende nasjon, uten et grøttilbud fikk jeg ideen om å starte Grød, forteller Andersen som mener grøt passer perfekt inn i det nye nordiske kjøkken, hvor det fokuseres på lokale mattradisjoner og råvarer.
Smak er viktigst
Om råvarene er økologiske er imidlertid sekundert. Grunnpremisset for Andersens grøtideologi er at det skal smake godt.
- Smak og økologi går ofte hånd i hånd - økologiske usprøytede epler smaker ofte bedre enn sprøytede epler transportert i store containere fra Kina. Men hvis vi kan få de beste smakene fra ikke-sertifiserte jordskokker fra Gotland i Sverige, velger vi dem fordi de smaker best og ikke fordi de er økologiske. Økologi er ikke et mål i seg selv, sier Andersen.
Foreløpig har ikke Grød planer om å åpne filial i Norge, men Andersen ser ikke bort i fra at det i fremtiden kan dukke opp en Grød-kneipe i nabolandet.
- Nordmenn er jo gladere i grøt enn danskene tror jeg. Dere har jo en nasjonal grøtdag! Så jeg håper at jeg kan komme til Norge og dele den gode grøt, avslutter han og deler sine tre beste grøtoppskrifter med Godt:
4-kornsgrøt med kruska
2 personer
Grøten:
2,5 dl 4-kornsgrøt
4 dl vann
1/4 tsk salt
Bland alle ingredienserne i en gryte, og kok opp ved middels sterk varme. La kornene koke til grøtkonsistens og smak til med salt. Hvis grøten blir for fast i konsistensen kan man røre den opp med kokende vann.
Topping:
1 friskt eple
20 g frisk ingefær
1 ss rørsukker
2 ss ristede linfrø
2 ss tørkede morbær
Skrell ingefær og hakk i så fine terninger som mulig. Bland med rørsukker. Hakk eplet i grove terninger. Tilbred grøten med eple, morbær, frisk ingefær og ristede linfrø.
3-kornsgrøt med tørkede tranebær
2 personer
Grøten:
2,5 dl 3-kornsgrøt
4 dl vann
1/4 ts salt
Bland alle ingrediensene i en gryte, og kok opp ved middels varme. La kornene koke til grøtkonsistens og smak til med salt. Hvis grøten blir for fast i konsistensen, kan man røre den opp med kokende vann.
Topping:
1 frisk pære
¼ ts frysetørret solbærpulver
2 ss rørsukker
2 ss ristede hasselnøtter
Bland solbærpulver og rærsukker i en liten skål. Hakk pæren i grove terninger. Server grøten med pære, ristede hasselnøtter og et dryss solbærsukker.
Rødgrøt med 1-korn
2 personer
Grøten:
2,5 dl rødgrøt
2 dl vann
2 dl melk (hvis du er laktoseallergiker kan du koke grøten på vann eller soyamelk)
1/4 ts salt
Bland alle ingrediensene i en gryte, og kok opp ved middels sterk varme. La kornene koke til grøtkonsistens og smak til med salt. Hvis grøten blir for fast i konsistensen kan man røre den opp med kokende vann.
Topping:
100 gr friske bær – bruk de du kan finner hos grønnsakshandleren.
1 ss rørsukker
2 ss skyr
2 ss 3-kornsgranola
Skyll bærene og vend dem i rørsukker (hvis du ikke liker det søtt, kan du droppe sukker). Topp grøten med skyr, friske bær og 3-kornsgranola.
For flere gode frokost- og lunsjtips bør du sjekke ut Lise Fickenhagens oppskrift på Egg og Hjerteterte eller denne oppskriften påEgg Bendict.
Publisert: 09.09.2013 kl. 07:24
Oppdatert: 28.10.2013 kl. 10:56
Lag deg en gratis konto