Meksikansk matfest: Nachos i langpanne med guacamole og salsa

5. mai 2014Aktuelt
FIESTA: Meksikansk-inspirert nachos servert med frisk salsa, guacamole og rømme til er et enkelt måltid full av deilige smaker, som både kan serveres til venner eller nytes alene. Foto: Ina Johnsen
FIESTA: Meksikansk-inspirert nachos servert med frisk salsa, guacamole og rømme til er et enkelt måltid full av deilige smaker, som både kan serveres til venner eller nytes alene. Foto: Ina Johnsen

Feir den meksikanske helligdagen Cinco de Mayo med knasende, gratinerte nachos toppet med masse ost. Server med hjemmelaget tilbehør full av smak, som du lager i en fei.

I Mexico er 5. mai hovedsakelig en regional helligdag i delstaten Puebla til minne om slaget over de franske styrker. Med årene har imidlertid helligdagens kutymer spredd seg på kryss og tvers av grensene. Og både i USA og Mexico samles personer med meksikansk bakgrunn rundt bordet for å nyte god mat.

Matblogger Ina mener det er enkelt å tilpasse meksikansk mat ved å velge sunne alternativer for en næringsrik middag. Less på med friske grønnsaker og spar på det feteste tilbehøret. Foto: Elisabeth Aarhus
Matblogger Ina mener det er enkelt å tilpasse meksikansk mat ved å velge sunne alternativer for en næringsrik middag. Less på med friske grønnsaker og spar på det feteste tilbehøret. Foto: Elisabeth Aarhus

Inspirert av den meksikanske helligdagen utfordret Godt matblogger Ina Johnsen til å lage en variant av nachos med klassisk tilbehør.

Hun står bak den inspirerende bloggen Mat på bordet, i tillegg drifter hun Matbloggsentralen sammen med blogger Ina Shelby.

– Meksikansk mat er utrolig enkelt å lage fra bunnen av og smaker veldig mye bedre enn det du får kjøpt ferdig. Unngå ferdig-tacokrydder - det inneholder som oftest for mye salt og tilsetningsstoffer. Du klarer deg fint med spisskummen og chilipulver, forklarer Johnsen.

Få oppskrift på nachos, guacamole og salsa fresca lenger ned i saken!

Gratinerte nachos er et glimrende alternativ den klassiske,«norske» tacoen. Lager du den i langpanne har du raskt en lettvint middag du kan servere til mange.

– Nachos er enkel kosemat - og akkurat som pizza, kan det varieres i det uendelige. Grunnleggende for retten er lagvis med nachoschips og ost mellom hvert lag. Toppen kan gjerne ha ekstra mye ost, sier matbloggeren.

Godt tilbehør som guacamole og salsa er et «must» til meksikansk mat. Det trenger imidlertid ikke å være krevende å lage hjemmelaget tilbehør.

– Både guacamole og salsa er lettlaget! Salsa krever litt knivferdigheter, men her er det rom for «juksing». En salsa laget av cherrytomater delt på to eller fire og blandet med litt hot sauce, holder i lange baner. Avokado kan enkelt skjæres i skiver eller biter og serveres slik i stedet for å lage guacamole. Server gjerne noen limebåter ved siden av og hot sauce for de som ønsker det sterkt, tipser Johnsen.

Foto: Ina Johnsen
Foto: Ina Johnsen

Bortsett fra nachos og ost, som er grunnleggende for retten, er det fritt frem til å variere innholdet i retten. Legg på det du ønsker av kjøtt, reker og grønnsaker lagvis. Inas variant er laget med krydret kjøttdeig, bønner, tomat og avokado.

Ønsker du en vegetarvariant kan du lage med for eksempel refried beans.

Foto: Ina Johnsen
Foto: Ina Johnsen

Guacamole kan varieres, men består stort sett av avokado og smakstilsetninger som løk, hvitløk, limesaft og chili.

- Jeg liker også koriander og tomater, det gir litt farge i guacamole. Smak guacamolen til mens du lager den, men pass på ikke å mose den for mye, den skal gjerne være litt «grov» i konsistensen, tipser Johnsen.

Foto: Ina Johnsen
Foto: Ina Johnsen

- Dette er en frisk salsa bestående av tomater, løk, koriander, chili og lime. Tilpass gjerne salsaen til din egen smak ved å variere mengde med de enkelte ingrediensene.

Vis oss bilder av den meksikanske maten din på Instagram og merk dem med #godtno, så reposter vi de beste eller plukker dem til forsiden.

Publisert: 05.05.2014 kl. 16:03
Oppdatert: 05.05.2014 kl. 17:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?