Smaken av min jul: Sultne gutter

SULTENT PAR: Magnus og Ole, også kjent som Sultne gutter, har nylig gitt ut sin andre kokebok.
SULTENT PAR: Magnus og Ole, også kjent som Sultne gutter, har nylig gitt ut sin andre kokebok.
Foto: Gitte Paulsbo
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

En juleklassiker inspirert av en familieoppskrift er en favoritt hos duoen bak Sultne gutter.

Duften av granbar og røkelse, nystekte kaker og mammas bakst, en varm, krydret drikk. Smakene vi forbinder med jul er personlig.

I denne artikkelserien har vi snakket med fem matglade personer om hva som smaker jul for dem, minner, tradisjoner – og vi har fått deres beste juleoppskrift. Vi har tidligere snakket med fotograf Marte Marie Forsberg og artist Daniel Kvammen. Denne uken snakker vi med Sultne Gutter.

Ole Samuelsen og Magnus Liøkel står bak Instagram-kontoen Sultne Gutter, hvor de deler oppskrifter. De har dessuten gitt ut to kokebøker sammen, og har som smått begynt å skape egne juletradisjoner.

– Hvilke smaker og dufter er jul for dere?

Ole: – Jul for meg er ingen spesifikk lukt eller rett, men en følelse. Adventsfrokost hver søndag med tente lys og røkelse, lukten av baksten til mormor, pakkekalender fra farmor som gjorde ventetiden mot jul mer håndterbar, og appelsinen med 24 nellikspikre i som ble mer og mer sliten for hver dag.

Magnus: – Pinnekjøtt, edamerost, brune pinner og risengrynsgrøt. Og lukten av pappas kokte syltelabber, som han gnager i seg hver lille julaften. 

– Hva er deres beste minner rundt jul og mat?

Ole: – Hver jul mens mormor fortsatt levde, skapte gode minner. Hun var rektor på husmorskolen og kunne lage alle de klassiske julerettene i blinde. En gang kom jeg ned på vaskerommet og så at det lå et helt grisehode i en balje på gulvet. Da skulle mormor lage julesylte. Kanskje ikke det beste juleminnet, men det er det jeg husker best.

KLASSIKER: Brune pinner er en julefavoritt for mange. Her deler duoen sin variant inspirert av en familieoppskrift.
KLASSIKER: Brune pinner er en julefavoritt for mange. Her deler duoen sin variant inspirert av en familieoppskrift.
Foto: Sultne gutter

Magnus: – De julefeiringene jeg husker best, er de store familiesamlingene hos farmor og farfar. De bodde i et svært hus, og farmor hadde gjemt godteri i skuffer og skap som vi saumfarte så fort vi fikk mulighet. Og pappa og onklene mine spiste så mye ribbe at de måtte legge seg nedpå etter middagen mens vi barna åpne gaver.

– Hvilke tradisjoner rundt mat i julen har dere startet sammen?

– Vi har bare feiret jul sammen to ganger, én av dem var i Frankrike i fjor, så vi har ikke hatt anledning til å skape så mange juletradisjoner ennå. Men vi har store planer om å gjøre mer ut av førjulstiden, kanskje en overdådig brunsj med juleinspirerte cocktails?

– Hvorfor har dere valgt denne oppskriften? Hva betyr den for dere?

– Vi har valgt brune pinner. Mammaen til Magnus har lagd disse så lenge han kan huske, og er noe av det første han setter tennene i når han kommer hjem til jul. Vi har prøvd å kopiere hennes oppskrift. De er ikke like vakre, men smaken er den samme, og det er vel det som teller?

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?