Til hovedinnhold

Matparet Jo Bøe Klakegg og Siri Haslund: – Har gitt hverandre styrke

25. mai 2021Aktuelt
– Vi håper jo at folk vil ut og spise igjen og at take away ikke har blitt den nye normalen, sier Klakegg. Han og Haslund driver Hot Shop i Dælenenggata øst i Oslo.
– Vi håper jo at folk vil ut og spise igjen og at take away ikke har blitt den nye normalen, sier Klakegg. Han og Haslund driver Hot Shop i Dælenenggata øst i Oslo.
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

– Det kan være litt «ville vesten» i restauranten, sier Jo Bøe Klakegg og Siri Haslund.

I artikkelserien Matparene vil vi de kommende ukene møte par i matbransjen – og de er det ikke få av. Først ut var paret som står bak fried chicken-konseptet Fly Chicken i Oslo. Denne uken møter vi Jo Bøe Klakegg og Siri Haslund, som driver Hot Shop i Oslo.

Hvordan takler man gode og mindre gode dager når man er et par som jobber sammen i et lite restaurantlokale? Det vet Jo Bøe Klakegg og Siri Haslund alt om. I krysset Dælenenggata og Københavngata på Sofienberg i Oslo driver de restaurant Hot Shop i lokalene til en tidligere sexbutikk.

– Vi har stor kjeller, sier Jo og Siri ler.

– Og så bor vi ikke så langt unna restauranten. Det er heldigvis flere gode dager enn dårlige, så det har ikke vært et stort problem. Vi har blitt flinkere til ikke å ta diskusjoner og krangler foran alle andre. Det har ikke alltid vært sånn.

– Vi kommer begge fra restaurantbransjen og vet jo at av og til er det høyt tempo og stressende situasjoner. Men man vet også at det er her og nå. Da må man legge det bak seg.

Siri har den administrative rollen, mens Jo har ansvar for maten.

– Vi har klare skiller, men det er selvsagt viktig at vi kan jobbe bra sammen, sier Siri.

– Jeg kommer ikke med de geniale forslagene til retter og Jo kommer ikke med tips til viner å servere når vi står midt oppi en hektisk servering. Vi har klart å ha fokus på det vi skal ha fokus på og ikke på den andres arbeidsoppgaver.

– Hva driver dere til å ha en restaurant som har hatt stengt så lenge. Tenker dere noen gang at dere skulle gjort noe helt annet?

– Nei, sier Siri.

– Ja, sier Jo.

– Jeg kan ikke lyve. Jeg angrer ikke på at vi startet restaurant, men jeg har tenkt tanken om at take away blir fremtiden, og da blir jeg demotivert. Hva kan jeg gjøre med det? Det orker jeg ikke forholde meg til, sier han.

– Vi håper jo at folk vil ut og spise igjen og at take away ikke har blitt den nye normalen.

Jo og Siri møtte for seks år siden. I 2018 åpnet de Hot Shop etter å ha lett lenge etter et rimelig lokale som var fint.

– For oss var det viktig at lokalet ikke lå midt på en stripe. Det var innholdet som skulle være bra, ikke nødvendigvis beliggenheten.

Restauranten ligger i et boligstrøk på Oslos østkant. Dette er ikke den utpregede nabolagsrestauranten for det er helt nødvendig å bestille bord.

– Men vi har veldig mange hyggelige naboer som har vært her og spist, forteller paret.

– I baren og på benkene ute kan man få bord uten å ha bestilt, så det er mulig for den som svipper innom å få en plass, ta en øl og en rett når vi åpner igjen.

Det var en stor jobb å bygge om lokalet til restaurant. Alt av strøm og rør måtte byttes ut.

– Vi er så heldige som har to barer og en koselig kafé rett ved siden av, så det har blitt et ordentlig miljø rundt oss, sier Siri.

Konseptet på Hot Shop kan være vanskelig å beskrive, skal vi tro Jo.

– Det er en restaurant med satt meny. Vi lager den maten vi vil og serverer den vinen vi liker. Folk skal kose seg. Vi har ingen pompøs luksus. Det er ikke viktig for oss. Det som er viktig er det er raust og hyggelig. Mangler det en gaffel så er det greit. Og om folk må sitte litt tett (den gang det var ok – journ. kom.), så er det greit. Det kan være litt «ville vesten» her ute i restauranten, sier Siri.

– Det viktigste er at maten og vinen er bra og at servitøren er hyggelig og kan jobben sin. Og ikke minst at folk har det fint, fortsetter Jo.

Matparet er veldig klare for å åpne igjen. – Jeg har en ny giv og bare gleder meg, sier Siri.
Matparet er veldig klare for å åpne igjen. – Jeg har en ny giv og bare gleder meg, sier Siri.

Vi møter dem i den nedstengte restauranten på Oslos østkant.

– Hvordan har året vært for dere som eiere?

– Det har vært mentalt dyrt å åpne, lukke, åpne. Man blir sliten av det. Vi tror kanskje vi kan åpne igjen nå i mai.

– Vi har hatt mye fri. En lang, streng ferie. I fjor ble vi stresset for økonomien. Vi hadde akkurat hatt et gjestespill fra en kokkevenn fra København, og vi var så positive, og alt var gøy. Så stengte alt ned. Vi var redd for å tape mye penger. Vi måtte først hjelpe ansatte å komme seg hjem til Italia og Island, og så måtte vi kutte der vi kunne i restauranten.

– Vi kom jo i gang igjen etter noen få måneder, men så lukket alt ned igjen i november og siden da har vi holdt stengt.

– Vi må bare takke alle som kom for å spise hos oss i tiden vi hadde åpent i fjor, sier Siri.

– Folk var veldig fleksible både til åpningstider og regler som ble innført, men på slutten før siste nedstengning var vi slitne av å forholde oss til konstante forandringer og justeringer. Hver justering betydde et helt nytt regnestykke. Man må hele tiden vurdere kostnadene. Har vi nok gjester til at det går rundt? Har vi for mange ansatte? God stemning blant gjestene reddet oss, sier hun.

– Dere har jo stått i dette sammen. Hvordan har det vært?

– Jeg føler at vi har gitt hverandre mer styrke enn at det har vært belastende for forholdet og familielivet, forteller Siri.

– Det er jo som med alle ting alltid fordeler og bakdeler med alt, fortsetter Jo.

– For meg i denne perioden vi er stengt er det deilig at Siri jobber her, for da er vi to om det. Men det viktigste er nok at vi prøver å ikke ta med jobben hjem.

Jo og Siri hadde bare jobbet sammen enn en kort periode før de startet Hot Shop. Jo har erfaring fra blant annet Noma i København og Michelin-restaurantene Fauna og Bagatelle, mens Siri jobbet på Tranen og Smalhans. De ble kjent gjennom felles venner i bransjen.

– Jeg husker i starten av forholdet at jeg sa «Jeg må åpne restaurant en gang, ellers så har jeg kastet bort mange år», sier Jo.

– Og da sa jeg «Da skal jeg bli med!» ler Siri.

– Det var ikke noe spørsmål om annet.

Kombinasjonen av å ha barn og drive restaurant sammen fungerer bra for Siri og Jo.

– Det krever mye planlegging, men vi får det til. Vi spiser middag sammen, og så kan man være veldig fleksibel på dagtid når man jobber i restaurant. Det er ikke noe problem å hente og levere i barnehagen eller ta en tur på lekeplassen. Det er på kvelden det er ekstremt viktig at en av oss er i restauranten. Den som alltid er her, er Jo, forteller Siri.

– Så er jeg her når jeg kan og når det trengs. Restaurantsjefen vår, som er veldig flink, har hovedansvaret for service, og jeg kan jobbe på dagtid og svare på mail på kveldstid. Vi får det til.

MAT PÅ FAT: Uer, fennikel og pepperrot fra en dag i 2018 når verden så helt annerledes ut.
MAT PÅ FAT: Uer, fennikel og pepperrot fra en dag i 2018 når verden så helt annerledes ut.
Frode Hansen

Nå er de veldig klare for å åpne igjen.

– Jeg har en ny giv og bare gleder meg, sier Siri.

– Jeg er glad for å ha energi til å åpne og til å tenke positivt. Det er kanskje en positiv ting med nedstengningen.

– Pausen har blitt litt for lang, skyter Jo inn.

– Det er ikke så inspirerende. Fra mitt ståsted som kokk er alt sesongbasert. Det er ikke så lett med forberedelser når alt er så uvisst.

– Lager dere mye mat sammen hjemme?

– Vi har prøvd!

Siri ler.

– Jeg prøver å få Siri til å lage mat. Men det er ikke mye hun lager.

– Jeg er flink til å åpne vin, da.

Tonen er munter.

– Vi lager litt mat sammen, sier Siri.

– Det skjer jo. Men det blir mest til at Jo lager mat.

– Når vi lager mat sammen, blir det lett til at jeg tar over for at vi skal bli ferdig fortere. Siri burde sikkert nekte når jeg gjør slik. Det er koselig å være på kjøkkenet i alle fall. Og så har vi spist en del take away og mat-kits, og det er jo koselig for alle, humrer Jo.

Sønnen på fire år er ingen gourmand, forteller de, men veldig glad i pasta, potetstappe, kjøttkaker og fiskekaker med kuttede grønnsaker.

For Siri og Jo er København det ideelle reisemålet. Selv med småbarn har de klart å få en dag her og der til å utforske den danske restaurantscenen.

– Det handler om å spise og drikke godt når man kan. Vi tenker ikke nødvendigvis hvor vi skal hente inspirasjon når vi går ut for å spise, men mer hvor vil vi spise uten å måtte tenke jobb. Jeg har jobbet i København og Siri er halvt dansk. Det er klart vi liker oss der, sier Jo.

– Det er jo der man kan spise og drikke best i hele verden. Vi elsker å bare være der. Stemningen. Ja, alt, mimrer Siri.

Publisert: 25.05.2021 kl. 11:38
Oppdatert: 16.03.2022 kl. 13:45


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?