Slik bruker du vilt i fastfood og på tur

8. januar 2021Aktuelt
VILT GODT: Flatbiff av elg kan brukes i en elgkebab, mens kjøttdeigen gjør seg i en tur-taco.
VILT GODT: Flatbiff av elg kan brukes i en elgkebab, mens kjøttdeigen gjør seg i en tur-taco.
Foto: Anine Gutubakken Byles

På primus, bålet eller hjemme på kjøkkenet - bli inspirert til å prøve viltkjøtt på «nye» måter, men i kjente retter.

Mange forbinder gjerne viltkjøtt med karbonader, stek eller biff, men det er mye annet enkelt og godt du kan lage med reinsdyr- og elgkjøtt.

– Du kan like gjerne bruke viltkjøttet til å lage elgkebab, pulled wrap eller ha det på pizzaen, sier Anine Gutubakken Byles, som er prosjektleder for mat hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Man kan egentlig bruke det i alt. Har du for eksempel kjøpt en halv elg av en jeger, så sitter du ofte igjen med en en del kjøttdeig. Dette kan brukes til mer enn karbonader - putt det i fredagstacoen, chili con carne osv.

TURMAT-EKSPERT: Anine Gutubakken Byles er prosjektleder for mat hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.
TURMAT-EKSPERT: Anine Gutubakken Byles er prosjektleder for mat hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund.

I høst og vinter har Byles prøvd seg på retter vi kjenner godt til - som lasagne, quesedilla og nachos - men byttet ut det den vanlige kjøttdeigen med viltkjøtt.

– Viltkjøtt gir en ekstra god smak. I tillegg får man gevinsten av at det er magert, og inneholder masse vitaminer og jern. Det er stort sett ikke mer enn 3 prosent fett i vilt - til sammenligning er det rundt 7 prosent på kylling.

Og vil du følge anbefalingen om å ikke spise for mye rødt kjøtt, kan du variere kjøttmiddagene med viltkjøtt. Helsenorge klassifiserer nemlig ikke viltkjøtt som rødt kjøtt. Grunnen er at det finnes lite forskning på helseeffektene av å spise viltkjøtt.

Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan imidlertid inneholde rester av bly. Helsenorge råder blant annet gravide å unngå viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester fra jaktammunisjonen.

Oppgrader turmaten

Flere av rettene Byles nevner har hun tilberedt på bål eller primus. Eksperten mener at med litt forberedelser kan du enkelt variere turmaten.

– Det er lettvint med pølser, men det er ikke vanskelig å gjøre mer ut av turmaten. Det handler om planlegging og kommer selvfølgelig an på hvor langt du skal gå. Skal du bare ut en tur i marka, så tåler du å bære litt, sier Byles.

Oppskrifter med vilt som kan lages både på tur og hjemme finner du nederst i saken!

GØY FOR BARNA: Oppgrader pinnebrødet og lag pinnepizza på bål med ferdigdeig, kjøttfyll og ost.
GØY FOR BARNA: Oppgrader pinnebrødet og lag pinnepizza på bål med ferdigdeig, kjøttfyll og ost.
Foto: Anine Gutubakken Byles

Turmat-entusiasten anbefaler å involvere barna i forberedelsene.

– De synes ofte det er gøy. Mat er jo en kilde til både glede og god stemning.

Viltsmaken kan derimot være fremmed for barn. Da passer det i retter med andre kjente og kjære smaker.

Og du kan faktisk lage lasagne på bål eller primus om du har gjort noen gode forberedelser før du drar hjemmefra.

– Stek opp kjøttdeig med løk og saus hjemme, lag bechamelsaus og ha det over på ketchupflaske, kok lasagneplatene og ta med ferdigrevet ost. Legg så alt lagvis i en gryte med lokk på primusen eller på bålet, så tar det cirka 15 minutter, forklarer Byles og legger til:

– Det samme kan du gjøre med nachos.

PÅ PRIMUS: Med gode forberedelser hjemme kan du imponere med lasagne på tur.
PÅ PRIMUS: Med gode forberedelser hjemme kan du imponere med lasagne på tur.
Foto: Anine Gutubakken Byles

Lenger frysetid

Til tross for at det er flere gevinster ved å bytte ut «vanlig» kjøtt med viltkjøtt, varierer tilgjengeligheten for de som ikke jakter selv.

– Det er ikke alltid at det bugner av norsk viltkjøtt i butikkene, men man kan kjøpe det direkte fra jegere via Reko-ringene rundt om i landet og fra Facebook-grupper. Å bli jeger er den sikreste og beste måten å sikre seg tilgang til viltkjøtt på, sier Byles.

Hun trekker frem at vilt gjerne har lenger frysetid enn annet kjøtt fordi det er magert og ikke harskner.

– Når man kjøper for eksempel en halv elg eller et rådyr, får man det ofte ferdig oppdelt og vakuumpakket. Tenk gjennom middagene; hvis det er en stor stek og du bare er to - da er gjerne den steiken for svær. Da kan du lage en gryte av restene ved å ta vare på grønnsaker, poteter og spe på med saus. Eller lag pulled kjøtt av restene og bruk det i burger eller wrap. Slik får man utnyttet alt!

Publisert: 08.01.2021 kl. 14:06
Oppdatert: 24.02.2021 kl. 09:41


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?