Kardemommebolle – den nye kanelbollen?

3. februar 2021Aktuelt
KJENDIS-BOLLER: Det svenske bakeriet Fabrique, basert i Stockholm, London og New York, er viden kjent for sine kardemommeboller. Oppskrift finner du nederst i saken.
KJENDIS-BOLLER: Det svenske bakeriet Fabrique, basert i Stockholm, London og New York, er viden kjent for sine kardemommeboller. Oppskrift finner du nederst i saken.
Foto: Fabrique bakery
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Kanelbollens slektning er ingen nykommer, men i vinter dukker plutselig kardemommebollen opp over alt.

Du har kanskje spist kardemommeboller på ferie i Sverige, sett dem omtalt i sosiale medier, eller muligens du er så heldig å bo i nærheten av et bakeri? Om det bakeriet ligger i Oslo, er sannsynligheten stor for at du har kjent en søt, deilig, krydret duft i det siste. I så fall er det kardemommebollene som akkurat har kommet ut av ovnen.

Selv om den ikke er ny på bollekartet så har kardemommebollen tilsynelatende fått en ny populærstatus i Norge i år. Bakeriene steker brett på brett. Kundene står i kø.

På det nyåpnede bakeriet Farine på Kampen i Oslo har kardemommebolle-responsen vært enorm. Kunder fra hele byen strømmer til det gulmalte bakeriet øst i hovedstaden, og står villig i kø i ti bitende minusgrader i håp om å få tak i en nystekt, søt bolle.

– Siden dere åpnet har det vært lange køer utenfor, og kardemommebollene har fått mye omtale på sosiale medier. Hva tenker dere om det?

– Veldig gøy! Vi er selvfølgelig superglade for det. Det eneste er at vi ikke har kapasitet til å bake mer for øyeblikket. Vi er et lite team og sånn kommer det nok til å være til tingenes tilstand blir mer stabilt, forteller Andrea Marambio til Godt.

Sammen med Laura Raubaite åpnet hun Farine bakeri og spiseri i desember. Siden har de daglig blitt utsolgt for sine nå sagnomsuste kardemommeboller. Noen dager allerede før klokken bikker 12.

Vil lage Oslos beste boller

– Hvorfor ble kardemommeboller Farine sin greie?

– Etter mange turer til København der de har flust av bakerier med høy kvalitet på brød og søtbakst, blant annet et sted som heter Juno the Bakery som har en fantastisk kardemommebolle, ville vi gå for å lage Oslos beste bolle, sier Marambo.

– Vi ville ha én bolle som folk synes det er verdt å ta turen for og stå i kø for. I tillegg så holder vi til ved Torbjørn Egners Plass på Kampen, som for mange fremstår som Kardemommeby. Så også en liten snik-hyllest til Egner, men først og fremst fordi vi ville lage en fantastisk bolle.

TA MED BOLLE: Farine sine kardemommeboller er verdt å stå i kø for, og kan for eksempel nytes på søndagstur.
TA MED BOLLE: Farine sine kardemommeboller er verdt å stå i kø for, og kan for eksempel nytes på søndagstur.
Foto: Åsa H. Aaberge

– Kardemommeboller har tilsynelatende fått økt oppmerksomhet her til lands i det siste. Noen tanker om hvorfor?

– Aner ikke, kanelsnurr er jo det vi har sett mest av i Norge, men tenker det kommer fra Sverige og Danmark der kardemommeboller har vært mer vanlig. Mulig folk bare vil ha variasjon?

Marambio og Farine holder sin oppskrift på kardemommeboller innad i huset – enn så lenge. Det er med andre ord bare å stille seg i kø.

– Lett kardemommebolle over kanelbolle

En annen Oslo-baker som har merket kardemommebollens aktuelle kultstatus er Frida Anker Kulmus. Hun driver sitt eget bakeri, Gladbakst, og leverer blant annet boller til kaffebarer og kafeer.

Kulmus har tanker om hvorfor det er kardemommebollens tid til å skinne nå. Kanskje lengselen etter å reise spiller inn?

– Kardemommebollen har vært Sveriges svar på vår rosinbolle i mange år. Du får kjøpt fersk kardemommebolle på nesten alle bakerier rundt om. Danmark har også lagt sitt elsk på denne bollen. Vi nordmenn har lenge holdt oss til kanelbolle og rosinbolle, sier Kulmus og fortsetter:

– Men vi er veldig glad i god mat og drikke, og spesielt når vi er på reise. Jeg tror nettopp det er det som har skjedd. Vi henter inspirasjon fra utlandet og tar det med oss hjem. Det popper opp mange enkeltstående bakerier i landet vårt, som alle legger mye vekt på gode råvarer og håndverk, og har et ønske om å tilby det vi vanligvis søker på reise.

DET BESTE: Duften av nystekte boller er noe av det beste som finnes. Gladbakst sine søte kardemommeboller.
DET BESTE: Duften av nystekte boller er noe av det beste som finnes. Gladbakst sine søte kardemommeboller.
Foto: Frida Anker Kulmus/Gladbakst

– Er kardemommebollen den nye kanelbollen? 

– Om kardemommebollen er kommet for å ta over plassen til kanelbollen vår, det vet jeg ikke. Men jeg håper inderlig at den er kommet for å bli. Og at bakerier i Norge holder av en plass til den i disken. Personlig velger jeg lett kardemommebolle over kanelbolle, slår Kulmus fast.

Lyst å lage Gladbakst sine kardemommeboller hjemme? Prøv!

Fyll hjemmet med bolleduft

Om du vil lage din egen kardemommebolle-variant hjemme har vi enda noen oppskriftsforslag.

Bakeriet Fabrique, som holder til i Stockholm, London og New York fortjener en del av æren for å sette kardemommebollen på verdenskartet de siste årene. De svenske eierne av bakeriet har introdusert bollen til amerikanere, briter og turister. Folk kommer langveisfra for de beryktede kardemommebollene.

Uten å måtte dra utenlands kan du få en smak av Fabrique hjemme med deres kardemomme-oppskrift:

Eller forsøk deg på en mindre tradisjonell vri:

Publisert: 03.02.2021 kl. 10:37
Oppdatert: 01.03.2021 kl. 11:49


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?