Lise Finckenhagens tre kaker med karamell

GYLLEN GLEDE: Det blir ikke stort bedre enn karamell og sjokolade i skjønn forening.
GYLLEN GLEDE: Det blir ikke stort bedre enn karamell og sjokolade i skjønn forening.
Foto: Johanna Siring/Godt.no
Lise Finckenhagen

Mmmm. Tykk og seig karamell med et hint av salt er på grensen til uimotståelig, spør du meg.

Kanskje med litt sjokolade i tillegg? En kake jeg lenge har hatt lyst til å bake er klassikeren «Millionaire’s shortbread» – millionærkjeks der, altså. Og ikke skjønner jeg hvorfor jeg har ventet så lenge. Kombinasjonen luftig og sprø kjeksbunn toppet med en passe seig og fast karamell, og sjokolade på toppen der igjen – er akkurat så godt som det høres ut som. Og faktisk også forbausende enkelt å lage. Liker du Twix-sjokoladen (eller Raider, som den het i gamle dager), kommer du til å elske millionærkjeksen. Jeg kan ikke love deg penger på konto, men ren nytelse i små firkanter eller tynne skiver, det tør jeg nærmest å garantere.

Miso har vært trendy lenge, og nå har denne japanske smakstilsetningen funnet veien inn på kakebordet. Sammen med mørk sjokolade og søt karamell, gir den både fylde og det lille saltet vi gjerne tilsetter for å fremheve og balansere de andre smakene. Jeg har brukt hvit miso som har en forholdsvis mild karakter, og tilfører en delikat smak av umami til kaken – uten å ta fullstendig overhånd. Blir dette i overkant uvant, kan du byttet ut miso med kaffe, og glede deg over favoritten sjokolade, mer sjokolade, peanøtter og salt karamell.

Og så måtte jeg bare lage noen vannbakkels. Jeg elsker vannbakkels. Og det er helt greit at de fylles og toppes med glinsende fudgy karamell.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?