Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Mat i naturen: Tips til utstyret du trenger

16. mars 2021Aktuelt
FYR OPP: Kok ettermiddagskaffen i en kjele over bålet.
FYR OPP: Kok ettermiddagskaffen i en kjele over bålet.
Foto: Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Mat smaker ofte bedre utendørs. Med litt utstyr på plass kan ethvert måltid – fra enkelt til gourmet – lages på en fjelltopp, ved havet eller i skogen.

Produktene i saken er nøye utvalgt av våre uavhengige journalister. Ingen butikker kan kjøpe en plass til sine varer i denne artikkelen. I tråd med den digitale journalistikken og lesernes informasjonsbehov lenker kommersiell avdeling til tjenesten Prisjakt etter journalistene har gjort sine uavhengige valg. Disse lenkene er merket som annonse.

Å nyte mat ute trenger ikke å krevende så mye, noen ganger er en pinne og pølse på bålet, eller en matpakke, alt som skal til. Andre ganger er ikke skiver med svett hvitost nok. Da er godt, funksjonelt utstyr som er lett å bære, og kan brukes til både bålet og primusen, til god hjelp.

Vi har samlet litt smart utstyr som vi liker å ha med når vi kokkelerer på tur. PS: Ikke alt dette er nødvendig på en gang, selvsagt.

Nyt varme måltid

Varmmat i naturen får du til enten du foretrekker å tenne bål, bruke bålbrenner, primus eller stormkjøkken.

Særlig for lengre utflukter er stormkjøkken gull verdt.

PS: Mellom april og september er det generelt bålforbud i Norge - les mer om det her.

Bålbrenner fra Solo Stove.
Bålbrenner fra Solo Stove.
Foto: Solo stove
Stormkjøkken med kjele, stekepanne, kasseroller og gassbrenner fra Trangia.
Stormkjøkken med kjele, stekepanne, kasseroller og gassbrenner fra Trangia.
Foto: Trangia
Primus.
Primus.
Foto: Primus
Beskytt turbrennere fra vinden med en sammenleggbar vindskjerm.
Beskytt turbrennere fra vinden med en sammenleggbar vindskjerm.
Foto: Kovea

Kok deilig kaffe og te

Når du krabber ut av teltet en tidlig, kjølig morgen, hva er vel bedre enn å nyte en fersk kopp kaffe? Heng kaffekjelen over bålet (bruk en pinne eller stativ), eller ta det opp et hakk med drypper og filterkaffe.

Sammenleggbar kaffe-drypper fra Snow Peak som passer de fleste underdeler.
Sammenleggbar kaffe-drypper fra Snow Peak som passer de fleste underdeler.
Foto: Snow Peak
Kaffekjele i kobber.
Kaffekjele i kobber.
Foto: Four Seasons

Husk vann

Drikke må man ha. Heng en kopp eller vannflaske på sekken, som du kan fylle opp med rent, kaldt fjellvann.

Drikkeflaske fra Klean, som kan festes på sekken eller i beltet.
Drikkeflaske fra Klean, som kan festes på sekken eller i beltet.
Foto: Klean
Turkopp i tre.
Turkopp i tre.
Foto: Øyo

Termosen kan du fylle enten varm eller kald væske – i denne fra Stanley holder drikken seg varm/kald i 24 timer.

Termos fra Stanley, sholder temperaturen i 24 timer.
Termos fra Stanley, sholder temperaturen i 24 timer.
Foto: Stanley
Det enkle er ofte det beste.
Det enkle er ofte det beste.
Foto: Åsa H. Aaberge

Kniv til alt mulig

En kniv som funker til både å spikke pinner og skjære mat er lurt.

For deg som vil ta turmaten til nye høyder, kan et nett, lite sett med skjærefjøl, kniv og stekespade fra norske Øyo være perfekt. Det kan pakkes sammen fint i sekken. Skjærefjøl kan du for øvrig også finne i naturen i form av for eksempel en trefjøl eller helle.

Tursett fra Øyo.
Tursett fra Øyo.
Foto: Øyo
Denne kniven funker til det meste.
Denne kniven funker til det meste.
Foto: Helle

Pakk smart

Bær med deg mat i isolerte bokser, gjerne noen som kan legges oppi hverandre når de er tomme – supert for å spare plass. Bruk boksene også som fat.

Trio-matboks i rustfritt stål.
Trio-matboks i rustfritt stål.
Foto: Ecolunchbox
Mattermos med bestikk.
Mattermos med bestikk.
Foto: Stanley

Stek alt – fra vafler til toast

Et hendig lite kjelesett er godt å ha. Gjerne ett som kan stables i hverandre så får du plass i sekken, som dette fra Primus i rustfritt stål.

Sett med kjeler, lokk og gryter.
Sett med kjeler, lokk og gryter.
Foto: Primus

Og hallo, vafler på bål? Det er helt nydelig med selvplukkede bær til. Velg et vaffeljern som kan brukes over åpen flamme – man kan også lage for eksempel toast eller en variant av quesadilla i det.

Vaffeljern funker også som toastjern.
Vaffeljern funker også som toastjern.
Foto: Eagle

Dekk opp

En matboks med skål, fat og bestikk i ett er ypperlig for både små og lange turer. Med en liten kjøkkenklut som duk er du klar til å servere en finere middag i det fri.

Kjøkkensett i åtte deler formet som en boks, med blant annet fat, skål og bestikk.
Kjøkkensett i åtte deler formet som en boks, med blant annet fat, skål og bestikk.
Foto: Light My Fire
Bestikk til turen med hull til å henge det i.
Bestikk til turen med hull til å henge det i.
Foto: Kuplika

Det lille ekstra for kosens skyld

Lette vinglass med avtagbar stett og en isolerende vinkaraffel som tar vare på vinen på tur gir det lille ekstra. For dem som liker sånt.

Gjenbrukbare vinglass i plast med stett som kan tas av så de er lette å transporterer.
Gjenbrukbare vinglass i plast med stett som kan tas av så de er lette å transporterer.
Foto: GSI Outdoor
Isolerende flaske tilpasset å holde vin temperert.
Isolerende flaske tilpasset å holde vin temperert.
Foto: Hydro Flask

Om du vil ha med enkle matprodukt som setter smak på en rekke måltid har vi noen anbefalinger: Først og fremst chilisaus. Det passer til alt. Det gjør også karamellisert løk og Ajvar. Honning setter søtt preg på alt fra te til grøt, kjøtt og grønnsaker, mens salt karamellsaus topper enhver dessert. Det kan du ha på varmt brød eller vafler, for eksempel.

Hold rumpa varm

Sist, men ikke minst, for å nyte utemåltidene til det fulle er det viktig å holde varmen. For eksempel med et sitteunderlag i norsk ull. Kanskje kan du strikke et selv?

Underlag i ull.
Underlag i ull.
Foto: Røros Tweed
Sitteunderlag.
Sitteunderlag.
Foto: Dovrefjell

Publisert: 16.03.2021 kl. 14:08
Oppdatert: 21.07.2021 kl. 08:19


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?