På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Mat i naturen: Tips til utstyret du trenger
Mat smaker ofte bedre utendørs. Med litt utstyr på plass kan ethvert måltid – fra enkelt til gourmet – lages på en fjelltopp, ved havet eller i skogen.
Produktene i saken er nøye utvalgt av våre uavhengige journalister. Ingen butikker kan kjøpe en plass til sine varer i denne artikkelen. I tråd med den digitale journalistikken og lesernes informasjonsbehov lenker kommersiell avdeling til tjenesten Prisjakt etter journalistene har gjort sine uavhengige valg. Disse lenkene er merket som annonse.
Å nyte mat ute trenger ikke å krevende så mye, noen ganger er en pinne og pølse på bålet, eller en matpakke, alt som skal til. Andre ganger er ikke skiver med svett hvitost nok. Da er godt, funksjonelt utstyr som er lett å bære, og kan brukes til både bålet og primusen, til god hjelp.
Vi har samlet litt smart utstyr som vi liker å ha med når vi kokkelerer på tur. PS: Ikke alt dette er nødvendig på en gang, selvsagt.
Nyt varme måltid
Varmmat i naturen får du til enten du foretrekker å tenne bål, bruke bålbrenner, primus eller stormkjøkken.
Særlig for lengre utflukter er stormkjøkken gull verdt.
PS: Mellom april og september er det generelt bålforbud i Norge - les mer om det her.
Kok deilig kaffe og te
Når du krabber ut av teltet en tidlig, kjølig morgen, hva er vel bedre enn å nyte en fersk kopp kaffe? Heng kaffekjelen over bålet (bruk en pinne eller stativ), eller ta det opp et hakk med drypper og filterkaffe.
Husk vann
Drikke må man ha. Heng en kopp eller vannflaske på sekken, som du kan fylle opp med rent, kaldt fjellvann.
Termosen kan du fylle enten varm eller kald væske – i denne fra Stanley holder drikken seg varm/kald i 24 timer.
Kniv til alt mulig
En kniv som funker til både å spikke pinner og skjære mat er lurt.
For deg som vil ta turmaten til nye høyder, kan et nett, lite sett med skjærefjøl, kniv og stekespade fra norske Øyo være perfekt. Det kan pakkes sammen fint i sekken. Skjærefjøl kan du for øvrig også finne i naturen i form av for eksempel en trefjøl eller helle.
Pakk smart
Bær med deg mat i isolerte bokser, gjerne noen som kan legges oppi hverandre når de er tomme – supert for å spare plass. Bruk boksene også som fat.
Stek alt – fra vafler til toast
Et hendig lite kjelesett er godt å ha. Gjerne ett som kan stables i hverandre så får du plass i sekken, som dette fra Primus i rustfritt stål.
Og hallo, vafler på bål? Det er helt nydelig med selvplukkede bær til. Velg et vaffeljern som kan brukes over åpen flamme – man kan også lage for eksempel toast eller en variant av quesadilla i det.
Dekk opp
En matboks med skål, fat og bestikk i ett er ypperlig for både små og lange turer. Med en liten kjøkkenklut som duk er du klar til å servere en finere middag i det fri.
Det lille ekstra for kosens skyld
Lette vinglass med avtagbar stett og en isolerende vinkaraffel som tar vare på vinen på tur gir det lille ekstra. For dem som liker sånt.
Om du vil ha med enkle matprodukt som setter smak på en rekke måltid har vi noen anbefalinger: Først og fremst chilisaus. Det passer til alt. Det gjør også karamellisert løk og Ajvar. Honning setter søtt preg på alt fra te til grøt, kjøtt og grønnsaker, mens salt karamellsaus topper enhver dessert. Det kan du ha på varmt brød eller vafler, for eksempel.
Hold rumpa varm
Sist, men ikke minst, for å nyte utemåltidene til det fulle er det viktig å holde varmen. For eksempel med et sitteunderlag i norsk ull. Kanskje kan du strikke et selv?
Publisert: 16.03.2021 kl. 14:08
Oppdatert: 21.07.2021 kl. 08:19
Lag deg en gratis konto