Det beste jeg vet med bartender Jørgen Dons

MESTER-BARTENDER: Jørgen Dons er barsjef på Raus bar i Trondheim. Der tryller han fram mang en spennende drink. Foto: Therese Alice Sanne/VG
MESTER-BARTENDER: Jørgen Dons er barsjef på Raus bar i Trondheim. Der tryller han fram mang en spennende drink. Foto: Therese Alice Sanne/VG
Maria Tveiten Helgeby

Barsjefen elsker lasagne og taco - men holder seg langt unna fersk tomat.

Jørgen Dons
Født: 7. juli 1989
Fra: Trondheim
Status: Samboer
Jobb: Bartender, barsjef på Raus Bar i Trondheim
Foto: Therese Alice Sanne/VG
Jørgen Dons Født: 7. juli 1989 Fra: Trondheim Status: Samboer Jobb: Bartender, barsjef på Raus Bar i Trondheim Foto: Therese Alice Sanne/VG

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet slottskokk Eline Gulbrandsen og vinner av kokke-EM Christian André Pettersen. Denne gangen har vi snakket med den anerkjente bartenderen Jørgen Dons som tidligere har blitt kåret til Nordens beste bartender, og nylig var nominert til bransjeprisen Best Bartender under Bartender's Choice Awards.

– Hva er din favorittfrokost?

– En helt vanlig ferdigkjøpt bagel med kremost, løk, sjalottløk, røkelaks, salt og pepper.

– Hva er din favorittmiddag?

– Jeg har et litt forfjamset forhold til mat, siden jeg enten er ute og spiser, eller hiver i meg mat før jobb. Men jeg er ufattelig svak for både taco, pizza og lasagne. Og en skikkelig digg curry er jævlig godt.

– Dessert, da?

– Ost. Munkeby er svingod. Eller ost fra Grindal Ysteri. Det er så mye godt.

– Hva med din favorittdrink?

– Kan jeg heller si hva som er topp 15? Neida. Det er kanskje verdens kjedeligste svar, men hvis jeg må velge noe er GT en drink som alltid fungerer. Men jeg synes også en bloody mary fra Gunnars Generasjonsbar i Oslo er helt fantastisk.

– Hva er ditt favorittgodteri?

– Fruktnøtt.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Sodavann - er jeg veldig rar hvis jeg sier det? Altså helt vanlig vann med kullsyre, det er noe av det beste jeg vet.

– Hva liker du best å servere selv?

– Noe nytt og spennende. Jeg elsker å introdusere folk for nye ting. Jeg synes det er utrolig morsomt å fordype meg i en type mat, og så servere det. Jeg introduserte for eksempel gjengen her på Raus for drinken Tom & Jerry, og da bestemte vi oss for å servere den oftere. Det er utrolig hyggelig å servere en god drink til noen.

– Hva er din favorittingrediens?

– Jeg lurer på om jeg ikke må innrømme at det er kokos. Kokos er jævla godt. Det fungerer veldig bra som en modifier (noe som gir subtil karakter til en drink, journ. anm.).

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Sriracha.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Sodastream til personlig bruk, og kammervakuummaskin til profesjonelt bruk. Det er et maskin som gjør at du kan trykkinfusere eller suge ut luft. På de måten kan vi for eksempel få agurkskiver til å smake dry martini. Vi bruker den mye til å utvikle nye ingredienser.

– Hvilket redskap trenger man ikke?

– Pizzasaks.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Det beste fem år gamle meg visste, var «rød fisk» - som egentlig var ferskvannsørret. Så ble jeg veldig glad i risengrynsgrøt, før det sakte gikk over til taco.

– Hvor vil du helst reise?

– Mexico er en plass jeg må tilbake til. Og Japan. Jeg har vært fire uker i Japan, og føler jeg har opplevd en promille av alt landet har å by på.

– Hva spiser du når du er alene hjemme?

– Det blir fort en pizza - fifty fifty hjemmelaget og frossen.

– Hva spiser du aldri?

– Det er avhengig av hvor jeg er, men jeg spiser sjelden ubehandlet tomat. Det smaker grumsete vann.

– Hva drikker du aldri?

– Energidrikker.

– Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– I Oslo liker jeg å drikke Bjørk på Himkok eller Bloody Mary på Gunnars Generasjonsbar. I Trondheim elsker jeg å spise småretter på Le Bistro.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?