Mattrend: Ekstravagante spekefat

3. mars 2021Aktuelt
MATKUNST: Spekefat pertentlig dandert omtales som matkunst i sosiale medier. Lar du deg inspirere?
MATKUNST: Spekefat pertentlig dandert omtales som matkunst i sosiale medier. Lar du deg inspirere?
Foto: Katarina Kling/@klingskitchen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Glem én brie, litt skinke og en drueklase. Om du vil være «on trend» akkurat nå skal det litt mer til.

Sosiale medier genererer mattrender på løpende bånd, som feta-pasta, Dalgona-kaffe, og tacolefse-trikset.

Nå er såkalt «charcuterie board», også kalt «grazing board», et slags ostefat eller spekefat om du vil, greia. Det er på langt nær en ny ting, men måten disse brettene presenteres på avanserer stadig.

Ifølge The New York Times er brettene den mest «gorgeous» mattrenden i 2021. Delish Magazine kaller det en av årets hotteste trender.

Brettene dukker opp med ulike tema, og de mest avanserte danderer etter både høytider og sesong. Ofte akkompagnert med grønne urter og friske blomster.

Salamien skal ikke ligge flat, ifølge Instagram og TikTok. Enten skal den brettes i bølger, eller presenteres som en rose på midten av et brett omringet av oster, fargerik frukt og kjeks.

Millioner av poster, bøker og business

Ifølge Buzzfeed er overdådige ostefat en millennial-ting. Altså noe folk over 25 år driver med, som sideskill og skinny jeans. Hvorvidt det stemmer har vi ikke fasiten på, men at det er mange som leker seg med kreative brett er det liten tvil om.

Det finnes egne kontoer på sosiale medier dedikert til hvordan dandere «charcuterie»-brett. #Charcuterie har blitt nevnt 1,5 millioner ganger på Instagram, og nesten 400 millioner har sett videoer med taggen på TikTok.

Hva er egentlig greia? Er det matkunst, eller overdådighet? Noen vil kanskje kalle det sløseri, men om man spiser det opp kan det vel være gøy å være kreativ i måten man presenterer mat på?

Det er jo klassisk amerikansk stereotypi at det skal være litt mye, og i USA er også denne trenden tilsynelatende mer utbredt enn her til lands.

Det finnes bøker, og kurs man kan melde seg på for å lære å bygge opp det perfekte brett. Folk har gjort business av å dandere ekstravagante brett, og selge dem. Også her i Norge finnes det aktører som gjør det. Gjerne solgt i bokser, som man kan ta med ut på piknik.

I ekte coronaånd dukker det nå opp nye måter å dandere brettene på, i små kopper eller esker, for å unngå å ta på samme mat.

«Charcuterie» er et gammelt fransk begrep som originalt brukes om tilberedt kjøtt som skinker, bacon og pølser, primært fra gris. Likevel er plantebaserte «charcuterie»-brett den «hotteste trenden» for veganere nå, ifølge Forbes.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Gjør det enkelt: – Bruk varer i sesong

Trendy eller ei, vi i Godt-redaksjonen liker å holde ting litt enklere enn salamiroser og 99 forskjellige pålegg på et brett, men litt inspirasjon til å dandere mat tar vi alltids imot. Om enn resultatet vårt kommer i mer beskjeden form, som den svenske matbloggeren Katarina Kling sine brett også gjør.

Vi spurte om hennes beste tips.

– Jeg pleier å lage mine brett med noen ulike typer ost, salami, bær, kjeks, oliven, syltetøy og frukt. Bruk det som er i sesong, sier Kling.

– Forsøk å gruppere det du legger på brettet så det ikke blir for rotete. Del opp oster, bær og frukt. Dekorer gjerne med fersk rosmarin eller fersk timian for å få litt grønt. Er det sesong kan du dekorere med spiselige blomster og grønne blader, sier Kling.

På spørsmål om hvorfor hun tror trenden brer seg svarer hun:

– Man spiser med øynene. Og det er veldig populært med fingermat. Dette har bare blitt en måte å servere det på som både er gøy å lage og gøy å by på.

Publisert: 03.03.2021 kl. 15:10
Oppdatert: 17.03.2021 kl. 14:24


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?