Slik kan du lage julebord i 2020

HYGGE 2020: Dekk et lekker bord og spis god mat med dine nærkontakter. Vil dere være flere, kan dere jo møtes på nettet?
HYGGE 2020: Dekk et lekker bord og spis god mat med dine nærkontakter. Vil dere være flere, kan dere jo møtes på nettet?
Foto: Therese Alice Sanne/VG
Mona Bristøl

Lei deg for at det klassiske julebordet går i vasken? Vi gir deg tips til hvordan du kan løse det, og samtidig støtte en bransje på kanten av stupet.

Den klassiske julebordsesongen har gått i vasken, i hvert fall i hovedstaden. Det er trist for både gjester og restauranter.

Flere restauranter og kokkemiljøer i hele landet har derfor nå kastet seg rundt for at du skal kunne få god mat og en hyggelig kveld med kolleger eller venner - på tross av krisetider.

Uansett hvordan det blir, så blir det ihvertfall langt unna alt annet du vanligvis gjør på kveldstid i desember.

Matkurs som går direkte på nettet har nå dukket opp flere steder i landet. Restauranter og cateringselskaper tilbyr matkasser som du får levert på døra med alt du trenger til kurset, eller gir deg handlelister god tid i forkant. Og så «møter» du kolleger eller venner via en livestream på internett.

Deretter guides dere gjennom et kurs som hjelper deg å tilberede maten.

Noen kan også få inn et drikkekurs hvor du smaker på vin og øl med en proff. Enkelte tar det også så langt at de kan få inn komiker eller artist til å underholde i Teams-tråden.

Sjekk med dine lokale restauranter og cateringleverandører hva kan tilby.

Husk å ha internett-løsningen på plass om alt skjer online, og gjerne barnepass til ungene, for selv om du er hjemme er det greit å ha litt alenetid.

Vår anmelder har allerede testet Kulinarisk Akademi sitt cook along- tilbud. Les hvordan det gikk her:

Dette kan jo egentlig høres ut som noe som kun en liten del av befolkningen kan ta seg råd til å drive med - det å ha en privat kokk som disker opp for deg.

Men stadig flere «vanlige» kokker tilbyr nå at de rett og slett kan komme hjem til deg, og lage julebordmaten for deg og dine nærkontakter.

Også i andre land, hvor man nå har opplevd en ny bølge med smitte har dette blitt et stadig mer populært tilbud.

KITS: Peppercrab fra Smalhans og kebab fra Katla. To av hovedstadens restauranter som nå tilbyr nesten-ferdigmat.
KITS: Peppercrab fra Smalhans og kebab fra Katla. To av hovedstadens restauranter som nå tilbyr nesten-ferdigmat.
Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/VG

Om du ikke er sugen på kokkekurs, men bare vil ha skikkelig god mat kan du bestille såkalte takeaway-kit, altså mat som er nesten ferdiglaget fra mange spennende steder som tidligere kun har servert maten i sine restauranter.

Du må bare gjøre de siste forberedelsene selv, og så er det klart.

Dekk et lekker bord og nyt kvelden på god avstand. Vil du samtidig skravle med venner, kan dere jo på forhånd avtale tidspunkt, bestille den samme maten og «møtes» på nett. Husk å handle inn drikke på forhånd.

AirBnb Experience:

Tidligere var det hit vi gikk for å booke vår neste ferie, nå kan du heller booke en opplevelse. Og samtidig få deg en tur ut i verden via skjermen. Du kan lage sangria med dragqueens i Portugal, noe undertegnede selv testet på sin 40-årsdag. Absolutt en annerledes opplevelse!

Etter ta et dyppdykk inn i ulike kjøkken, som å lage taco med proffer i Mexico, lage pasta med Lorenzo og Luca i Italia eller empandas med Fran i Argentina.

Bestill plass til flere venner sammen og dere er lovet en artig kveld. Men vær forberedt på at du blir synlig , og trolig også snakket til av kurslederen der ute (english, yes!).

Gir du av deg selv, blir det en enda artigere opplevelse. Vi lover!

Et annet alternativ er å møte venner og kolleger til litt andre tidspunkt enn en helkveld på byen.

Hvorfor ikke møtes en tidlig ettermiddag til en luksuriøs afternoon tea på et av byens finere hoteller? Eller til en deilig lunsj?

Får du som leder eller venn ikke tid i juleinnspurten til å «møtes», så vit at du kan støtte både restaurantbransjen og samtidig gi en hyggelig oppmerksomhet til dem som holder ut på hjemmekontoret ved å kjøpe gavekasser og gavekort som kan sendes ut til jul.

Kontakt favorittstedet og hør hva de har å tilby!

Har du startet på julebaksten? Sjekk våre oppskrifter på pepperkaker, julekake, krumkaker, kokosmakroner og risboller.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?