Cocktail-entusiast: – Viktig å bringe glede til en fredagskveld
Cocktailer ble hobbyprosjektet som ifølge Arnt Steffensen selv «tok litt av». Det har resultert i en bok med en cocktailoppskrift for hver av årets 52 fredager.
Arnt Steffensen jobber til daglig i Kost- og ernæringsforbundet. På fritiden, og i alle fall når fredagskvelden kommer snikende, liker han ernæring best i cocktail-form.
– Dette er et lite hobbyprosjekt. I det daglige jobber jeg med sunnhet og ernæring. På kveldstid mer syndig kost i form av cocktails. Men å bringe glede til en fredagskveld kan være viktig for helsen det også, sier Steffensen muntert på telefonen til Godt.
Her deler han tips og oppskrifter på cocktailer med og uten alkohol.
Som for så mange av oss ble mer hjemmetid, mer hobbytid. Steffensens cocktailhobby fikk følgelig fart på seg for et knapt år siden, og interessen har rukket å bli så sterk at det nå har blitt bok av det.
«Fredagscocktail» lander i butikkhyllene 11. mars, ganske nøyaktig ett år etter at Norge stengte ned første gang i 2020. Det var da Steffensen, i likhet med mange andre, tok enkle redskaper på kjøkkenet fatt og bega seg ut på reisen fra tradisjonell Gin Tonic til mer prominente cocktailer.
Boken inneholder 52 cocktailoppskrifter, en til hver fredag i året. Et resultat av et år med hjemme-fredagskvelder, og god tid til eksperimentering og grundig research. Hver oppskrift er supplert med cocktailens bakhistorie og funfacts.
Det morsomste med cocktails, mener Steffensen nemlig at er nettopp historiene og anekdotene.
– Det skaper litt stemningen rundt cocktailen. En cocktail uten en god historie er ikke en cocktail, men mer et glass brennevin som smaker godt, sier han og ler.
Steffensen er kokk av yrke, og har CV-en fylt med erfaring om mat og drikke.
– Jeg har i alle år arbeidet med mat og der handler det mye om å kombinere med drikkevarer. Jeg har alltid vært interessert i vin, og etter hvert brennevin, som whisky og konjakk. Kona og jeg fant ut at vi ville variere litt på fredagskveldene. Jeg hadde en drinkbok liggende og begynte å eksperimentere. Det er jo både enklere og mer interessant enn jeg trodde, forteller Steffensen om cocktail-interessens begynnelse.
Steffensens bartender-karriere er forbeholdt hobbybaren, men han har lenge vært glad i å besøke cocktail-barer som Himkok og Svanen i hjembyen Oslo.
– Jeg kvidde meg litt for å prøve å lage selv. Men det er som å bake småkaker. Så lenge man følger oppskriften blir det bra.
Boken er altså et resultat av et fredagsprosjekt som ifølge Steffensen selv «tok litt av».
– Det ble en greie, og så oppdaget jeg at det var rundt 20 år siden siste norske cocktailbok ble laget. Så da ble det bok.
– Mitt budskap er at når jeg kan så kan alle det. Det vil jeg vise. Det er ikke en heksekunst, alle kan få det til med enkle midler. Man trenger ikke en velutstyrt bar, det meste har alle fra før, som sitronpresse og en kniv, fortsetter han.
Oppskriftene i boken følger en ganske simpel utstyrsliste:
Sitronpresse, cocktailshaker, et målebeger med centiliter-merking, og en tesil til å sile bort urteblader og lignende. En sjelden gang kan man trenge en morter og en sleiv.
Så hva er favorittcocktailen?
– Jeg var veldig tradisjonell før, og da jeg gikk på byen da det var lov, valgte jeg det jeg kjente, som Gin Tonic og Dry Martini. Favoritter nå er for eksempel Espresso Martini, og det morsomme med den er at når man kikker på innholdet, er ikke det annerledes enn litt jålete karsk, med sukker, kaffe og brennevin. Det er litt morsomt fra et norsk ståsted hvor man ofte forbinder det med bygdefester.
Prøv den alkoholfrie cocktailen (såkalt mocktail), «Shirley Temple», oppkalt etter barnestjernen ved samme navn som etter sigende på 1930-tallet slo seg vrang da foreldrene fikk drikke cocktail og ikke hun.
Eller kanskje du er mer glad i James Bond, og vil nyte en «Vesper»? At den skal være «shaken not stirred» er fra et cocktail-perspektiv omdiskutert, det gjør nemlig drinken dvaskere, ifølge Steffensen.
Norsk akevitt gjør seg også i cocktails, som «Catharina», oppkalt etter Catharina Lysholm, som i sin tid fikk bygget skipet som den aller første linjeakevitten seilte med, forteller han.
– Bare for å ha det klart, hva er forskjellen på drink og cocktails?
– Cocktailen dukket opp på begynnelsen av 1800-tallet. I dag brukes begrepene drink og cocktail om hverandre, men opprinnelig var cocktail en av flere underkategorier av drinker. Formelt besto en cocktail av brennevin, sukker, vann og bitter. Bitter gjorde den store forskjellen, forteller Steffensen.
Og bare en, siste funfact:
– I dag er det jo en trend at cocktailbarer er skjult i bybildet. Man skal liksom inn mørke sidegater og inn umerkede dører. Himkok i Oslo er en god representant for sjangeren, du kan gå forbi inngangsdøren uten å vite at her ligger en av verdens beste cocktailbarer. Mange tror at dette er et nytt fenomen, men historisk er dette en ren gjentagelse av det man opplevde i USA under forbudstiden for hundre år siden, den gang illegale barer, «speakeasy», måtte holdes skjult for politi og myndigheter.