Tenner lys for å varme vinrankene

9. april 2021Aktuelt
OPPLYST: Fra vingården Clos de Vougeot i Burgund, hvor man bruker levende lys for å holde frosten unna skuddene på vinrankene.
OPPLYST: Fra vingården Clos de Vougeot i Burgund, hvor man bruker levende lys for å holde frosten unna skuddene på vinrankene.
Foto: Paquot Baptiste/ABACA

Iskalde aprilnetter kan skade årets vinhøst.

Titusenvis av lys og fakler har lyst opp jordene i Burgund og Bordeaux den siste uken. Minusgrader og frost truer vinrankene. Skudd som allerede har kommet langt på grunn en mild vinter så langt, kan ta skade av frosten, skriver Abc.

Anerkjente vinområder som Puligny-Montrachet og Meursault har vært rammet av frostnetter. Frykten er at det skal skade produksjonen og gjøre alvorlig skade.

Temperaturen har falt så langt som ned til minus fem grader de siste nettene.

Lysene blir brukt for å holde frosten unna. Vinmaker Laurent Pinson forteller at han har satt ut mellom 300 og 600 parafinlys – over sine 14 hektar med vinranker.

– Vinhøsten kan ta skade i løpet av et par netter – en, to eller tre netter. Og har vi ikke noe å høste, så har vi heller ikke noe å selge, og heller ikke noe vin til kundene våre, sier Pinson til Abc.

Brennende strå på bål blir også brukt, for å skape en røykvegg som skal hindre morgensolen fra å brenne de fryste skuddene. Andre har også satt opp varmeapparater og vindtårn som blander den kalde luften langs bakken med den varme luften som ligger høyere opp. Noen har også brukt helikopter for å få den varme luften høyere opp til å sirkulere.

Påvirker volumet

Det er foreløpig for tidlig å si noe om skadene, men vinmakere mener skader er uunngåelig, skriver bransjemagasinet Decanter.

– Med frost to netter på rad er det dobbelt så stor sjanse for at vinrankene blir skadet, sier Christophe Chateau, fra Bordeauxs regionale vinprodusentråd, CIVB.

CIVB mener at man allerede kan si nå at frostnettene vil ha noe å si på volumet for 2021-høsten.

I april 2017 skadet en kuldebølge vinproduksjonen så mye at det årlige franske vinsalget ble det laveste noensinne.

Publisert: 09.04.2021 kl. 13:31
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 13:09


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?