Vis meg din taco, Amy Mir

TUR OG MAT: Amy Mir fra Stavanger var nylig å se i «Familiekokkene» på NRK. Til vanlig bruker hun mye tid på tur i den norske fjellheimen.
TUR OG MAT: Amy Mir fra Stavanger var nylig å se i «Familiekokkene» på NRK. Til vanlig bruker hun mye tid på tur i den norske fjellheimen.
Foto: Amy Mir/Privat
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Amy Mir (28) forteller om sin nye favoritt-taco og deler et lurt tips for å ta tacoen med ut på tur.

I denne spalten snakker vi med matglade kjente fjes og folk i matbransjen om Norges fredagsfavoritt, og spør hvordan deres taco ser ut. Neste kvinne ut er Amy Mir. Bruker hun posekrydder som Bent Stiansen, spiser søndagstaco som Reneé Fagerhøi eller har larver i tacoen, som Kia Vejrup?

Amy Mir (28) fra Stavanger er en kvinne med mange jern i ilden. Hun har svennebrev som tømrer, er utdannet petroleumstekniker, og jobber frivillig som turleder for Den norske turistforeningen, i tillegg til jobb som rådgiver og foredragsholder. Nylig var hun også å se på NRK-programmet «Familiekokkene», hvor hun fikk dyrke sin kjærlighet for mat.

– Fortell litt om din matinteresse, hvor kommer den fra?

– Det første frøet innen min matinteresse ble plantet av min kjære mor. Vi har en fantastisk gjestfrihet og matkultur som jeg har tatt med meg videre inn i min lidenskap for god mat. I hele mitt liv har jeg likt å spise mat, lage mat, og servere mat.

– Hva inspireres du av?

– Jeg inspireres av veldig mye. Jeg er høyt og lavt, i den sammenheng treffer jeg mange spennende personer som inspirerer meg til å velge nytt. I hverdagen brenner jeg for å redde mat. Matvarer som jeg kan redde fra søppeldungen. Da liker jeg å improvisere med utvalget som varierer fra dag til dag, til måltider som jeg nyter i løpet av uken.

– Hvordan var det å være med i «Familiekokkene»?

– Utrolig slitsomt. Opptil 16 timer innspilling hver dag, flere konkurranser som vi fikk bryne oss på samtidig som vi var preget av lite søvn og mat. Likevel var det noe av det kuleste jeg har vært med på med familien, truffet mange inspirerende personer, hatt en bratt læringskurve og lært mye om hverandre. Vi har mange gode minner og opplevelser som vi er takknemlig for å ha.

– Lidenskapen min for mat bare vokser. Jeg ønsker å utvide horisonten min med å lage en kokebok, som kanskje blir Norges første om Pakistansk turmat.

FAMILIE-KONKURRANSE: Amy Mir (t.h.), søsteren Shanze og moren Fouzia, under «Familiekokkene». 
FAMILIE-KONKURRANSE: Amy Mir (t.h.), søsteren Shanze og moren Fouzia, under «Familiekokkene». 
Foto: ADA HOLM HJELMERUD / RUBICON/NRK

– La oss starte tacospørsmålene: Tortillas eller skjell?

– Skjell.

– Klassisk fredagstaco eller taco midt i uken?

– Midt i uken.

– Kjøttdeig eller vegetar?

– Kjøttdeig.

– Hjemmelaget eller ferdig salsa?

– Hjemmelaget.

– Ferdigrevet ost eller rive ost selv?

– Rive selv.

– Bruke 45 kroner på 2-pk. avokado selv om den ene sannsynligvis er brun inni, eller ikke?

– Om jeg behøver avokado og det er eneste utvalg, så ja. Ellers ville jeg kjøpt jeg et helt nett med avokado, sannsynligheten er større for å treffe mer riktig da.

– Posekrydder eller hjemmelaget krydder?

- Pose. Keep it simple.

– Lager du guacamole, salsa eller krydder selv, i så fall hvordan?

– Guacamole: to stk. avokado, en lime, spisskummen, en hakket tomat og litt hakket løk etter konsistens. Smakes med salt og pepper før servering.

– Nachos-chips på siden eller ikke?

- Ikke.

– Lettrømme eller seterrømme?

- Mager kesam, takk!

Laksetaco er Amy sin nye taco-favoritt.
Laksetaco er Amy sin nye taco-favoritt.
Foto: Amy Mir

- Hva drikker du til taco?

- Vann, slik at tacoen smaker mer! 

- Hva med litt mango, da?

- Kjør på, la oss prøve.

- Hvilken ingrediens klarer du deg ikke uten?

- Hvitløksdressing til taco med kjøttdeig.

-  Hva er den perfekte tacos-underholdningen?

- Hvilken som helst film fra Disney+.

-  Hvem spiser du helst tacoen med?

– Vennegjengen min.

- Har du noen taco-«hacks»?

– Jeg lager tacolefser med kjøttdeig, ost og grønnsaker. Pakker det inn i sølvfolie og tar det med på en hytte. Legger den innbakte lefsa på vedovnen, og nyter en variant av taco-kebab, mens andre spiser tørre brødskiver. Hehe. 

– Beskriv din ultimate taco-kombinasjon?

– Den nye favoritten er laksetaco: Stekt laks på panne, marinert med cayennepepper, salt, og pepper. Salat: avokado, rødløk, ananas, paprika, cherrytomater, lime, og salt. Mager kesam som dressing. Nytes med knust skjell.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?