Emilie Nereng: Fra rosablogg til kokebok

5. oktober 2020Aktuelt
GRØNT ER SKJØNT: Emilie Nereng vil inspirere til et variert og næringsrikt kosthold.
GRØNT ER SKJØNT: Emilie Nereng vil inspirere til et variert og næringsrikt kosthold.
Foto: Sara Johannessen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

I tenårene var Emilie «Voe» Nereng (24) en av Norges største bloggere. Så ble rosablogger-livet overveldende, og næringsrik mat ble redningen.

– Jeg likte ikke å være rosablogger-kjendis. Det ble vanskelig, sier Emilie Nereng på telefonen til Godt.

Siden hun la ned bloggen i 2017 har 24-åringen fra Hønefoss tatt en bachelorgrad i ernæring, gjort comeback på sosiale medier og deltatt i «Skal vi Danse». Nylig ga hun ut sin første kokebok.

Comeback føltes riktig

Presset på å prestere i «bare å være seg selv» og på utseende gjorde at Nereng, som hadde blogget i åtte år for opp mot 70.000 daglige lesere, droppet bloggkarrieren. 24-åringen forteller at hun, som hele livet hadde vært glad i både å lage og spise mat, i tenårene fikk et vanskelig forhold til mat og kropp.

– Da jeg var 16–17 år ble jeg opptatt av sunnhet og sunn mat. Jeg ville spise sunt og bli tynn. Det ledet meg på feil sti. Jeg leste mye på nettet og ble bare mer forvirret. Det var derfor jeg ville studere ernæring. For å lære om skikkelig mat.

Etter en pause fra livet på nett, føltes det riktig å gjøre comeback som mat-influencer, sier hun.

– Jeg innså at jeg hadde en unik posisjon. Selv om jeg slettet sosiale medier og sluttet å blogge hadde jeg et navn som gjorde at jeg kunne nå ut til mange. Her kan jeg bidra med noe positivt, tenkte jeg.

– Et balansert forhold til mat

Studiene ga 24-åringen et nytt perspektiv på mat, helse og selvfølelse. Nå vil hun dele kunnskapen gjennom en fargerik Instagram-feed proppet med frukt og grønt, podkast og eget program på Matkanalen. Kanskje kan hun både hjelpe og inspirere andre til å spise bedre og ta vare på egen helse. Hun håper det.

– Jeg tror det er mange som har det vanskelig med mat, og som kan kjenne at de ønsker å gjøre ting perfekt, som vil ha den beste kroppen og spise riktig. For meg er det viktig å vise et balansert forhold til kropp og mat, sier Nereng om rollen som mat-influencer og fersk kokebokforfatter.

Boken har fått tittelen «Sunt og digg». Men spiser hun bare sunt selv?

– Nei! Jeg spiser chips og sjokolade ukentlig. Ikke hver dag, men jeg gleder meg til chips og sjokolade i helgene. Det gjør det enklere å være sunn i hverdagen, sier Nereng og forteller at hun nå har et avslappet forhold til mat.

Det handler om å ikke dra det i ekstreme retninger. Hverken den ene eller andre veien, mener hun.

– Hva er din «guilty pleasure»?

– Is! Det kan jeg spise ubegrenset.

Hun spiser aller helst en boks av favoritten Häagen-Dazs «Dulce de leche» på egen hånd, men deler noen ganger med forloveden Torgeir Glomnes Johansen (30), medgir hun.

– Vil ikke ha mango og avokado

I 2022 skal 24-åringen etter planen gifte seg med Glomnes Johansen. Hjemme hos dem står Nereng, ifølge henne selv, for de fleste av måltidene. Det gjør hun med glede.

– Han hjelper til altså, men jeg tar mest ansvar. Det passer meg fordi jeg gleder meg til å lage middag hver dag, og fordi jeg ofte lager innhold til Instagram.

– Hva blir menyen i bryllupet?

– Menyen skal en kokk få finne ut av, basert på råvarer i nærområdet. Vi vil ha bryllupet på et sted som heter Aspargesgården, og bruke lokale råvarer. Norge har mye bra å by på så da vil ikke jeg ha mango og avokado, sier hun og ler.

– Er du opptatt av å bruke norske råvarer når du selv lager mat og oppskrifter?

– Ikke nok. Det er nok litt fordi jeg bor i by og matbutikken ligger så nærme. Jeg synes det er trist at jeg ikke har en nærhet til landbruk, natur og bønder. Men når norske grønnsaker er i butikken tenker jeg over det! Nå vet jeg at kålen kommer og gleder meg til å spise fersk kål.

BRUD I 2022: I fjor fridde Torgeir Glomnes Johansen til Nereng. De skal gifte seg i 2022.
BRUD I 2022: I fjor fridde Torgeir Glomnes Johansen til Nereng. De skal gifte seg i 2022.
Foto: Trond Solberg

– Kreativ og begrenset

Det grunnleggende når det kommer til kokkelering har Nereng lært av mamma, forteller hun. Hun har bidratt på kjøkkenet siden hun var liten, og slik blitt glad i matlaging. Instagram, YouTube og TV er nå inspirasjonskilder i jakten på smakskombinasjoner og oppskrifter. På sine kanaler vil hun dele retter alle, uavhengig av alder og kunnskap, kan mestre.

– Jeg prøver så godt jeg kan å lage korte, enkle oppskrifter. Rett og slett fordi jeg ønsker at andre skal få nytte av dem. Det skal gå an å lage sunn mat hver dag uten at det skal være så mye mer tidkrevende enn annen mat, sier hun og fortsetter:

– Jeg elsker å bruke timevis på kjøkkenet, men de oppskriftene blir for lange på Instagram. Instagramformatet tvinger meg til å være kreativ og begrense ingrediensene.

KOKEBOK: I boken «Sunt og digg» har Nereng gitt plass til lengre oppskrifter enn de hun deler på Instagram.
KOKEBOK: I boken «Sunt og digg» har Nereng gitt plass til lengre oppskrifter enn de hun deler på Instagram.
Foto: Sara Johannessen

– Jeg har funnet min greie

I boken har det imidlertid blitt rom for lengre oppskrifter.

– Hva er favorittoppskriften fra boken?

– Jeg er veldig glad i frokostmat, så en av favorittene fra boken er bananbrød. Og en oppskrift med sashimi og nachos-chips! Den er kanskje ikke verdens sunneste på grunn av chipsen, men en ekstremt god lakserett.

– Har du utformet oppskriftene selv?

– Sashimi-nachosen er inspirert av en forrett jeg smakte på nyttårsaften en gang, med min vri. Når jeg smaker noe godt tenker jeg at det må ut til folk, sier hun og forteller at hun smaker seg frem for å finne en egen vri på oppskriftene hun deler.

Og Nerengs mat når ut til mange. På ett år har @emilienutrition gått fra rundt 30.000 til over 111.000 følgere på Instagram.

– Det er helt fantastisk. Mange forteller meg at de har fått et bedre forhold til mat av å følge meg. Det varmer og gjør jobben verdt det, sier hun.

– Du gikk fra å være rosabloggeren «Voe» til ernærings-Emilie, er det dette du skal drive med nå?

– Jeg føler at jeg har funnet min greie. Jeg har funnet en nisje jeg elsker. Mat vil jeg elske hele livet, men det kan jo hende jeg finner andre interesser. Jeg liker å lære så man vet aldri.

Publisert: 05.10.2020 kl. 15:36
Oppdatert: 09.10.2020 kl. 14:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?