Min Matdrøm: Reneé Fagerhøi

GLEDER SEG: Reneé Fagerhøis matdrøm for 2023 er å invitere venner hjem på middag.
GLEDER SEG: Reneé Fagerhøis matdrøm for 2023 er å invitere venner hjem på middag.
Foto: Ole Martin Wold / VG
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Nå som kjendiskokken Reneé Fagerhøi er ute av mammaperm, gleder hun seg til å eksperimentere med nye smaker.

– Jeg har nettopp kommet ut av mammaperm og er endelig tilbake på jobb, sier Reneé Fagerhøi.

Hun er restaurantsjef og grunnlegger av Bula neobistro i Trondheim og har de siste årene også markert seg på TV i programmer som Top Chef. Fagerhøi har også gitt ut flere kokebøker. Den siste kom i 2022 og heter «Kjøkkenfest».

– Nå skal jeg lage mye spennende mat.

Fagerhøi vokste opp på biodynamisk gård og fikk grønnsaksdrevet mat inn med teskje. Men da hun var liten drømte hun om den «trashy» maten.

– For eksempel Thousand Island-dressingen jeg aldri fikk, ler hun.

– Nå er maten min en blanding av råvarer av høy kvalitet, med et lite snev av «trash-kultur».

– Hvilket matminne, eller måltid, fra i fjor vil du gjenskape i 2023?

– Jeg vil åpne dørene for restaurant «Mør», ler hun.

Restaurant «Mør» er det hun kaller hjemmekjøkkenet når hun inviterer gode venner på middag.

– Det høres pompøst ut, men jeg er jo pompøs, sier hun.

Fagerhøi er også gift med en kokk – de vet dermed hvordan man skal lage skikkelig restaurantstemning hjemme. Men det har naturligvis vært lite av dette mens hun har vært i mammaperm den siste tiden.

– Det finnes ikke noe deiligere i livet enn å dele et godt måltid med gode venner, og sitte litt for lenge og sent ved bordet. Det er den ultimate lykkefølelse.

– Hva serverer dere på denne hjemmerestauranten?

– Det er et sesong drevet kjøkken, så vi eksperimenterer mye, sier hun lurt.

Fagerhøi bruker nemlig mye mat fra den litt rotete kjøkkenhagen.

– Jeg er heldig som har så mye bærbusker og frukttrær. Vi lager dermed ofte cocktails og juicer basert på det vi finner i hagen.

– Men jeg må bare få understreke dette: Jeg er ikke god på hage! Her er det helt kaos, men jeg finner gjerne litt jordskokk mellom ugresset.

– Hvordan ser et perfekt måltid med gjester ut i 2023, for deg?

– På dette hjemmekjøkkenet må folk få drikke med en gang de kommer inn døra. Vi starter ofte med deilige bobler og litt snacks som kaviar og potetgull. Det er salt og fett, syrlig og deilig.

Videre vil Fagerhøi servere en god grønnsakrett med smør. Dampet asparges kanskje? Så trenger man skalldyr eller fisk. Men de aller beste hun vet er et stort stykke biff.

– Det er jo politisk ukorrekt å si, men jeg elsker rødt kjøtt! Ellers er kvelden komplett med vin hele veien, god musikk og skravling. Til slutt servers verdens største tiramisu hvor alle får hver sin skje og spiser fra den store formen på bordet.

– Hva har du dilla på å lage nå?

– Hverdagsmat. Det går spesielt i to ting: Fisk og kylling. Fisken stekes eller bakes, og lages med grønnsaker og poteter i ulike varianter, samt agurksalat.

– Og så er jeg veldig fan av hel kylling. Noen ganger blir den kokt til nudelsuppe, andre ganger blir den stekt og ender i et meksikansk måltid.

– Hvilke nye retter vil du prøve å lage i år?

– Det er vanskelig å begrense seg, særlig siden jeg er så giret på å komme tilbake på jobb og skape noe nytt! Men jeg gleder meg til sesongvarene, som asparges. Gleder meg også til å koke kraft og buljong.

– Er det noe nytt du vil lære deg på kjøkkenet?

– Jeg vil gjerne lære mer om det Amerikansk-kinesiske kjøkkenet. Det er ikke så lenge siden jeg lagde en amerikansk-kinesisk inspirert reketoast som jeg jobbet veldig lenge med. Det er sånne ting jeg liker å gå i materien på.

– Hvilken matvare eller ingrediens vil du bruke mer?

– For to år siden begynte jeg å kun kjøpe hele dyr, eller deler av dyret. Det vil jeg fortsette med. I stede for å kjøpe en karbonadedeig hver uke kjøper jeg en hel gris og bruker det i måneder.

– Er det noen nyåpninger eller steder du ikke har spist på før, som du gleder deg til?

– Et sted jeg gjerne vil spise på er den nye restauranten Plah til Terje Amundsen.

– Hvor gleder du deg til å spise?

– Akkurat nå gleder jeg meg til å dra til Vianvang, restauranten til Arne Brimi i slutten av mars. Vi skal drikke god vin og kose oss med lokale råvarer.

– Jeg er veldig fan av han og pleier å si at han er en kokkepunker, som alltid bare har gjort sin greie. Han følger ikke trender, men holder seg til mat fra sitt hjemsted.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?