James Beard Awards 2019: Roses for mangfold blant vinnerne

7. mai 2019Aktuelt
VINNERE: Ashley Christensen og Kwame Onwuachi vant to av de gjeveste prisene under årets James Beard Awards. Foto: Hugh Galdones/The James Beard Foundation
VINNERE: Ashley Christensen og Kwame Onwuachi vant to av de gjeveste prisene under årets James Beard Awards. Foto: Hugh Galdones/The James Beard Foundation

For 29. år på rad delte James Beard Foundation ut priser til de beste kokkene og restaurantene i USA. Og det er ikke lenger «bare hvite menn» som trekkes frem.

Mandag gikk kokke- og restaurantkåringen James Beard Awards av stabelen. En rekke kokker, restauratører og andre bransjefolk var samlet i Civic Opera-bygningen i Chicago for å ta del i det som av mange anses som den mest prestisjetunge prisutdelingen i USAs restaurantbransje.

Kveldens kanskje viktigste priser gikk til Kwame Onwuachi og Ashley Christensen, som vant henholdsvis «Rising Star Chef» og «Outstanding Chef».

Åpenhjertige vinnere

Både Onwuachi og Christensen har snakket åpenhjertig om sine bakgrunner, og om hvordan det er å være en slags «minoritet» i fine dining-bransjen.

Christensen er kjøkkensjef på Poole's Diner i delstatshovedstaden Raleigh i North Carolina. Hun eier dessuten flere restauranter i USA, og har tidligere snakket offentlig om likestilling og seksuell trakassering i bransjen. I et innlegg i Food & Wine i mars i år skrev hun om frustrasjonen ved å hele tiden bli omtalt som «en av de beste kvinnelige kokkene i landet».

– Jeg er en homofil kvinne, jeg er en leder, jeg er en stemme og en katalysator for positiv forandring, og jeg er en arbeidsgiver med mange «badasses» som vil ta del i å gjøre industrien vår til den beste versjonen av seg selv – jeg lover, avsluttet hun i det sterke innlegget.

Onwuachi er kjøkkensjef på hotellrestauranten Kith and Kin i Washington D.C., og er kjent for blant annet sin deltakelse i TV-konkurransen Top Chef.

Han har gitt ut selvbiografien «Notes from a Young Black Chef», der han forteller hvordan matlaging hjalp ham ut fra det kriminelle gatelivet i Bronx, og utfordringene han har møtt i fine dining-bransjen som svart.

Berømmes for mangfold

Prisutdelingen har de siste to årene fått anerkjennelse for å ha utviklet seg i positiv retning når det kommer til mangfold, noe som i år trekkes frem av medier som Eater, New York Times og The Root.

I 2018 ga stiftelsen elleve av de 15 kulinariske prisene til enten kvinner eller ikke-hvite kokker – noe som ifølge New York Times var en bemerkelsesverdig forandring for prisutdelingen, som tidligere har hatt en stor overrepresentasjon av hvite, mannlige vinnere. Stiftelsen har også selv tatt til orde for å ta grep for å sikre mangfold og likestilling blant kokkene de nominerer.

Andre vinnere fra årets prisutdeling er Savannah-kokk Mashama Bailey («Best Chef: Southeast»), Young Joni-kokk Ann Kim («Best Chef: Midwest») og Via Carota-kokkene Jody Williams og Rita Sodi («Best Chef: New York»). Prisen for beste amerikanske restaurant gikk til Zahav i Philadelphia.

Her kan du se listen over alle vinnerne.

Publisert: 07.05.2019 kl. 19:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?