Flatbread – brødet vi vil bake nå

15. september 2020Aktuelt
FLATE BRØD MED TOPPING: Det tradisjonsrike flatbrødet har fått en ny og mer trendy søster med fargerik topping. Dette er med karamellisert løk, svartkål og cheddar. Oppskriften finner du midt i saken.
FLATE BRØD MED TOPPING: Det tradisjonsrike flatbrødet har fått en ny og mer trendy søster med fargerik topping. Dette er med karamellisert løk, svartkål og cheddar. Oppskriften finner du midt i saken.
Foto: Frida Edlund

Flatbread passer perfekt i tiden vi lever, mener den svenske kokebokforfatteren Sofia Wood. Her får du hennes beste oppskrift.

Den svenske bloggeren og kokebokforfatteren Sofia Wood (36) er bare en av mange i feeden vår som har delt superfristende flatbreadbilder- og oppskrifter den siste tiden. Det ene brødet ser mer fristende ut og enn det andre.

– Flatbreads er så riktig i tiden fordi de er den ultimate kombinasjonen av våre største behov akkurat nå, ekthet og enkelhet, sier Wood.

Hun forklarer det med at de fleste av oss har i dag et stort behov for å vite hva vi spiser. Vi vil spise mat som er i sesong, og er ekte og ren. Samtidig har vi ikke uendelig med tid eller ork til å lage komplisert mat.

– Vi vil helt enkelt bare lage ting fra bunnen, men det må fortsatt være en plass i livene våre til å gjøre det, sier hun.

HVERDAGSLYX: Sofia Wood er opptatt av måltidet, og mener vi bør la selv hverdagsmåltidet være en liten fest.
HVERDAGSLYX: Sofia Wood er opptatt av måltidet, og mener vi bør la selv hverdagsmåltidet være en liten fest.
Foto: Frida Edlund

Wood har gått fra mote og design-bransjen i den svenske hovedstaden, til nå å drive med mat på fulltid. I 2019 kom hennes første kokebok, og nå i oktober kommer den neste. I tillegg til å dele daglig inspirasjon – og den ukentlige søndagsoppskriften på Instagram (ja, du burde ta en titt!), så lager hun også en populær podkast om trender sammen med bloggkollega Elsa Billgren.

– Jeg tror også mange har fått en ekstra interesse for god mat det siste halvåret, når vi alle har vært så mye hjemme og ser hvordan det krydrer en ellers ganske tung tid.

Perfekt for nybegynnere

Spesielt har interessen for baking, tatt av i coronatiden. Og en surdeigs-bakebølge har bredt seg over store deler av verden.

Flatbread er ifølge Woods en perfekt måte for alle som ikke orker å hoppe på surdeigstoget, til å begynne å lage sine egne brød. Det er faktisk ganske enkelt – og langt fra like tidkrevende.

– Samtidig så kan de som holder på med surdeig, lage flatbreads av det også. Det skader heller ikke at det er veldig visuelt tiltalende, og at det er utrolig fleksibelt og enkelt å variere, sier hun.

Ikke noe nytt

Flatbrød er gjerne noe man forbinder med de syltynne flakene som bestemor alltid serverte sammen med supper, lapskaus og god norsk husmannskost. Men det er ikke bare her på berget flatbrødet har vært en viktig del av mattradisjonene.

– Det finnes ulike typer flatbreads fra i prinsipp alle kontinenter og i så mange kulturer. Det alene er jo også veldig inspirerende, at mat er en så fin måte å nærme seg andre mennesker og kjenne på et fellesskap, sier Wood.

Det finnes utallige versjon av det flate brødet. Bammy på Jamaica, yaniqueque i Den dominikanske republikk, tortillas i Mexico, chapatis i India, shaobing eller guokui i Kina, og så videre og så videre. Listen er endeløs. Og ikke nok med det, funn har vist at allerede i steinalderen, for over 14.000 år siden, ble det laget flatbrød.

«Superlyx»

Wood mener det som skiller flatbread på den måten hun tilbereder det i dag, fra for eksempel det mer kjente pitabrødet, er rett og slett bare hvor fyllet ligger. Altså på toppen og ikke inni.

I sin andre kokebok «Vinter hos Wood – en kokebok från höstmörkrets intåg til vårljusets återkomst» deler hun oppskrifter som passer til de ulike sesongene. Og også der er det en flatbreadoppskrift å finne.

– Varianten som er med i den nye boken med karamellisert løk, cheddarost og svartkål er supergod, og perfekt til høst og vinter.

Selv tenker hun å servere den i førjul-sesongen.

– Ofte blir det for mye fokus på det søte til julen og gløggminglingen, men personlig foretrekker jeg ofte noe salt og at man kan spise noe enkelt med hendene, forklarer hun.

En annen favoritt-topping er en variant med smetana (en litt mer syrlig variant av crème fraîche), løyrom, finhakket løk, og karse eller dill.

– Noe som vil være «superlyxigt» til ett glass med bobler, sier hun.

Her finner du oppskriften på hvordan du selv kan lage brødet:

Dessert-favoritt

Wood er mamma til tre barn som også er med i bøkene, og av og til på bloggen. De foretrekker litt andre flatbread-varianter enn sin mor.

– Barna liker best pizzalikende varianter med litt smaksrik tomatsaus, basilikum og burrata. Deres største luksus er når jeg lager dessert-flatbread, med bær og smeltet sjokolade som man også kan ha litt is på!

Siden hun hele tiden spaner på hva som rører seg, så spår hun derfor også for oss hva vi kommer til å se mer av i høst.

– Jeg tror flere kommer til å fortsette å få øynene opp for å spiser mer grønnsaker, vegetarisk mat som man kanskje ikke engang tenker på eller «merker» er vegetarisk, enkle retter som fungere i livet, men som samtidig er i sesong og lokal, og fremfor alt tror jeg at matgleden og ønsket om å lage god, morsom, mat virkelig er her for å bli.

Publisert: 15.09.2020 kl. 15:14
Oppdatert: 15.09.2020 kl. 20:36


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?