Nå er tiden for gi kjærlighet til en surdeig

20. mars 2020Aktuelt
NATURLIG GJÆR: Surdeigen, som på fagspråket kalles en «chef», blandes inn i brøddeigen og brukes istedenfor gjær. Foto: Krister Sørbø/VG
NATURLIG GJÆR: Surdeigen, som på fagspråket kalles en «chef», blandes inn i brøddeigen og brukes istedenfor gjær. Foto: Krister Sørbø/VG

Surdeigen er det perfekte utgangspunktet for luftige brød og perfekt italiensk pizza.

Disse unntakstider kan være tidspunktet for å gjøre ting du tidligere bare har tenkt på, men aldri fått tid til. Å lage en surdeigs-starter, altså en hjemmelaget gjær, er typisk en av disse tingene. En surdeigsmor, som den også kalles, består av naturlige gjærsporer i melet og melkesyreproduserende bakterier. Hjemmelaget gjær er det perfekte utgangspunktet til å bake deilige luftige brød, som dette og perfekte italienske pizzaer.

Nå som vi er hjemme – hele tiden – skal vi endelig få fingeren ut, for dette krever tid og en god porsjon tålmodighet. Har du barn, få dem med! Hva er vel finere enn å følge med på surdeigens utvikling, dag for dag? Ekspertene strides noe i nøyaktig hvor lang tid det tar – alt fra tre dager til syv dager har vi lest, men i løpet av en uke skal du i hvert fall ha en surdeigsstarter klar til baking.

Alt du trenger for å komme i gang er glass med lokk, en kjøkkenvekt – og vann og mel (her funker flere typer). Og etter det er det ikke mye kjærlighet deigen krever, bare at du følger med hver dag, og gir den litt ekstra vann og mel. Slik gjør du det:

Bakeri-kjeden Godt Brød kjører i disse dager også en surdeigsskole på sine Instagram-sider, om du trenger flere steg-for-steg instruksjoner.

Og når du først har fått surdeigen klar, kan du holde den levende over lang tid, enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. «Mat» den bare med litt mer hvetemel og litt lunkent vann én til to ganger i uken. Hvis deigen ikke lukter bra, av for eksempel eddik eller maling, er det på tide å kaste den - og heller begynne på nytt. På bloggen til Gry Hammer finner du mange gode råd til surdeigspleie.

Publisert: 20.03.2020 kl. 12:43
Oppdatert: 30.06.2020 kl. 13:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?