Til hovedinnhold

Derfor gråter du av løk - og slik unngår du det

2. mars 2015Aktuelt
SVIR: Det er ikke alltid like greit å hakke løk. Noen tyr til svømmebriller i pur desperasjon for å komme seg unna sviende øyne. Foto: Magnar Kirknes/VG
SVIR: Det er ikke alltid like greit å hakke løk. Noen tyr til svømmebriller i pur desperasjon for å komme seg unna sviende øyne. Foto: Magnar Kirknes/VG

Varme, kulde og skarpe kniver kan hjelpe mot sviende øyne.

Vi har alle opplevd at øynene svir og tårene renner når vi kutter opp løk. Men hva er egentlig grunnen til at det skjer?

John-Erik Haugen er seniorforsker ved Nofima, og forteller at cellevegger brytes ned når du skjærer i grønnsaken:

- Når celleveggene er brutt ned, frigjøres stoffer (enzymer red. anm.) som reagerer med svovelholdige aminosyrer i løken. Enzymene og aminosyrene danner da et nytt stoff som er flyktig, altså at det tar gassform, forteller seniorforskeren.

Dette flyktige stoffet svever i luften, og når etterhvert øynene. Når stoffet når øyevæsken dannes svovelsyre som gjør at det svir i øyet. Dette forårsaker videre en elektrokjemisk reaksjon, og hjernen mottar et signal om å sette i gang tåreproduksjon i tårekjertlene.

- Tåreproduksjonen er rett og slett en generell forsvarsmekanisme når øynene blir irritert og det svir, sier seniorforskeren.

Grunnen til at du ikke får tårer i øynene av å holde en hel løk, er rett og slett at celleveggene er intakte. Dermed får ikke kjedereaksjonen med svovelaminosyrene startet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RIMELIG: Gul løk er svært allsidig, og kan brukes i alt fra paier til supper, og som tilbehør. Foto: Roger Neumann/VG
RIMELIG: Gul løk er svært allsidig, og kan brukes i alt fra paier til supper, og som tilbehør. Foto: Roger Neumann/VG

Varm opp løk

Seniorforsker Haugen forteller at enzymene som bidrar til reaksjonen er følsomme for temperatur, og at det derfor kan være en løsning å slenge den tårefremkallende grønnsaken i ovnen før du begynner oppkuttingen.

- Hvis du plages veldig med tårer i øynene, kan du varme opp grønnsaken til 40-50 grader. Da ødelegges enzymene som bidrar til reaksjonen, og du vil dermed unngår tårer og sviing i øynene. På den annen side settes det også i gang en rekke andre reaksjoner som kan påvirke smaken, sier Haugen.

Hvis du ikke er lysten på varm løk, kan du vurdere å fryse den ned.

- Nedkjøling er nest beste metode, siden dette bidrar til mindre frigjøring av gass, tipser forskeren.

Som et alternativ kan du sette på en kjøkkenvifte, slik at rommet får undertrykk og gassen dras vekk fra øynene.

- Og bruk en så skarp kniv som overhodet mulig. Sløve kniver river opp flere celler, og danner dermed mer irriterede og tårefremkallende gass, sier Haugen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODT: Hvis du steker løk på svak varme, får den tid til å karamellisere seg. Dette gir den en nydelig og søt smak. Foto: Magnar Kirknes/VG
GODT: Hvis du steker løk på svak varme, får den tid til å karamellisere seg. Dette gir den en nydelig og søt smak. Foto: Magnar Kirknes/VG

Sunn grønnsak

Selv om løk kan være strevsom for tårekanalene, er det flere fordeler med den rimelige grønnsaken. Løk inneholder flere viktige næringsstoffer, som vitamin A og -C, antioksidanter, og krom, som kan være med på å kontrollere blodsukkernivået.

Hvis løk likevel ikke frister, kan det hende det hjelper å vite at britiske bønder har funnet opp en rødløk som ikke svir i øynene. Så da er det bare å spandere på seg en flybillett.

Hvordan unngår du sviende øyne? Del gjerne tips i kommentarfeltet under.

Publisert: 02.03.2015 kl. 15:46
Oppdatert: 05.05.2015 kl. 13:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?